Doğum öncesi süreç de en az doğum süreci kadar streslidir. Bu sebeple anne baba adayları araştırmaya başlarlar ve doğum öncesinde hastaneye gittiğiniz zaman neler yapması gerektiğiyle ilgili bilgi toplarlar.

Ama her şey bundan ibaret de değildir. Aynı zamanda doğum öncesi ziyaretiniz için hazırlanın derken kendinizi bedenen ve ruhen de hazırlamanız gerekiyor. Şimdi bu yazıyı okuyarak adım adım kendinizi hazırlayın. 

Doğum Öncesi Ziyaret Neyi Kapsıyor?

Öncelikle bunun açıklamasını yapalım. Hamilelik boyunca belli aralıklarla doktor kontrolleriniz olacak. Bunların hiçbirini aksatmamanız büyük önem taşıyor. Aynı zamanda doğum öncesinde de mutlaka kontrolleriniz aksatılmamalı. 

Doğum öncesi ziyaret için size belli bir tarih verilecek. Bu süreçte doğuma kendinizi her anlamda hazırlamanız gerekiyor. Bu ziyaretinizde son kontrolleriniz yapılacak ve eğer sezaryen olacaksanız tarih verilecek, normal doğum içinse tahmini bir gün söylenebilecek. 

Bütün bu süreçte en önemli nokta da sizin hazır hissetmenizdir. Bu yüzden de en büyük destekçiniz eşiniz olacaktır. Birlikte bu süreci atlattığınız zaman artık zorlanmanıza gerek kalmayacak. 

Kendinizi Hazırlayın

Doğuma hazırlık listesi yaparak bu sürece başlayabilirsiniz. Çünkü bu hazırlık listesiyle en azından yapılması gerekenleri daha net göreceksiniz. 

Ayrıca doğuma hazırlık çantası için alışveriş yapmak da oldukça heyecanlıdır. 

Doğum öncesinde yapılabilecek ilk şeylerden birisi doğum öncesi eğitim kurslarıdır. Doktor eşliğinde birinci üç aylık dönemde başlangıç görüşmesi yapılıyor. Ardından durum gözden geçiriliyor. Uygun düzenlemeler yapılıyor. Belli bir çizelge ortaya çıkarılıyor 

Bunlara ek olarak kursları araştırabilirsiniz. Bu kurslar size yardımcı olacaktır. Hem kendinizi ruhen hem de fiziken hazırlamanıza yardımcı olacak. 

Doğum Öncesi Hazırlıklarınızı Tamamlayın

Artık 2. Üç aylık dönem boyunca hazırlıklarınızı biraz hızlandırmalısınız. Bu süreçte de doktorlar sizi yönlendirecektir. Aynı zamanda doğum öncesi ziyaretinizde yanınızda neler bulundurmanız gerektiğini de bilmelisiniz.

Bu konuyla ilgili detaylara bakarken aslında internetten araştırma yapmanıza bile gerek yok. bunun yerine doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. çünkü her hamile kadının gözlem süreci aynı değildir, hamileliği aynı değildir ve bundan dolayı da kontrol aralıkları farklı olacaktır. O yüzden daha net bilgiyi alabilirsiniz. 

Ama her ay bebeğiniz büyüyecek ve onunla iletişiminizi güçlendirmeniz gerekecek. 

Ziyaret İçin Çantanızı Hazırlayın

Asıl önemli olan noktalardan birisi de çantanızı hazırlamaktır. Çünkü her seferinde kendinizi doğuma gidiyormuş gibi hazırlamak en azından arabanıza bir çanta koymak sizin için pratik olacaktır. 

Örneğin çanta içerisinde yumuşak bir battaniye, 2-3 havlu, 1-2 adet başlık, yün hırka, hastane çıkış kıyafetleri, bebek önlükleri ve alt bezleri gibi önemli ihtiyaç malzemelerini koyabilirsiniz. Bunlar arabanızda hazır olursa en azından çantanızda neler olduğunu doktorunuzla paylaşabilirsiniz ve başka bir şeye ihtiyaç olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.

Doğum Öncesi Süreç Hangi Aydır?

Genelde doğum öncesi süreç hangi ayları kapsıyor sorusu da merak ediliyor. Son üç aylık süreç, kendinizi artık tam anlamıyla doğuma hazırlanacağınız süreçtir.

Artık yedinci aya girdiğinizde eviniz odanız, yeni yaşam düzeniniz hazır olmalı. Aynı zamanda her an doğum gerçekleşecekmiş gibi kendinizi hazır hissetmelisiniz. İşte bu süreç doktorla karar verilebilecek süreçlerden birisidir. 

Doğum öncesi ziyarette neler yapılır?

  • NST testi yapılır 
  • Bebeğin bütün hareketleri incelenir
  • Annenin sağlık durumu tespit edilir
  • Bebeğin duruşunun nasıl olduğuna bakılır
  • Annenin mevcut sıkıntıları değerlendirilir
  • Yapılması gereken başka testler varsa onlar yapılır

İşte bütün bunlar yapıldığında doğum öncesinde bilmeniz gereken her şey öğrenilmiş olacak. Hamileliği öğrendiğiniz andan itibaren kendinize bir doktor bulma çabası içerisinde olursunuz. Devlet yerine özel hastanelerde özel doktorlar tercih edebilirsiniz. Bu durum aslında, eğer durumunuz uygunsa, bebeğinizin takibi açısından daha avantajlıdır. 

Genel olarak bakıldığında sizinle birebir ilgilenebilirler. Hemen sonuçları alabilirsiniz. Eğer sezaryen doğuma karar verdiyseniz, size bilmeniz gereken bütün detaylar aktarılır, doğum öncesi ziyarette de neyle karşılaşacağınız da söylenir. Aynı zamanda belli bir tarih de verilir.

Zamanı geldiğinde de siz hastaneye gelirsiniz ve doğum sürecinin başlatılmasını beklersiniz. Sezaryen doğumu tercih eden kadınların sayısı normal doğumu tercih edenlere göre yüzde 10’luk bir oranla daha azdır. Normal doğumun tercih edilmesinin asıl sebeplerinden birisi, doğum sırasında çok fazla acı çekiyor olabilirsiniz ama doğum gerçekleştikten kısa bir süre sonra da normal hayatınıza devam edebiliyorsunuz.

Ama buna karşılık sezaryen doğum sonrasında bir aya yakın süre boyunca hareket edemeyeceksiniz, kendi başınıza hiçbir şey yapmayacaksınız. Sonrasında da dikiş yerleriniz bir süre daha ağrımaya devam edecek. Ayrıca vücut yapıları ve bebeklerin durumuna göre bazen doğum şekline doktorun da karar vermesi gerekecek. 

Sonuç Olarak:

Genel bir toparlama yapacak olursak doğum öncesi ziyaretleriniz konusunda bu bilgilere sahip olmanız gerekiyor. Ancak bu şekilde süreciniz daha rahat ve bilinçli geçecektir. 

Bunlara ek olarak şöyle bir bilgi daha eklemek istiyoruz: Eşinizle birbirinize olan desteğinizi ihmal etmeyin. Ancak bu şekilde daha başarılı ve sağlıklı bir süreç oluşturabilirsiniz. Önerilerimizi dikkate alarak kendinize yeni bir plan oluşturun, yeni bir hayat düzeni yaratın ve bebekli bir aile olmaya hazırlanın. 

Eğer bütün bunları rahatlıkla yapabilirseniz aklınızda da herhangi bir soru işareti kalmayacaktır. 

Önceki İçerikHAMİLELİKTE NE KADAR SU İÇMELİSİNİZ?
Sonraki İçerikHAMİLELİK SÜRECİNDE ATEŞİNİZ ÇIKARSA NE OLUR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.