Doğuma hazırlık eğitimi, bir kadına özellikle doğum ile ilgili tüm bilgileri sunan, doğumda rahatlama tekniklerini, nefesleri, gevşemeleri öğreten yaklaşık 12 saat civarında süren eğitimlerdir.
Doğuma Hazırlık Eğitimi Neden Önemli?
İdeali ve istediğimiz şey, kadınlar ve bebekler için doğum ortamlarının pozitif yönde gelişmesi..
Birebir desteğin her gebeye sunulması, her gebe ile doğumda bir ebenin sürekli ve kesintisiz ilgilenmesi, işte bunların sağlandığı anne dostu hastaneler yavaş yavaş gelişmekte fakat yeterli değildir. Bu değişimi yaratacak olan kişilerin biz, kadınlar olduğunu düşünüyoruz. Yani doğum yapacak olan sizler.. Bu değişim sizlerden ve sizin talepleriniz sayesinde gelecektir. Ve bu taleplerde bulunmak için güçlenmeniz ve önce bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Kadın olarak doğumdaki haklarınızı, bebeğinizin haklarını hem de doğumdan sonraki haklarınızı öğrenmeniz ilk ve önemli adımlardandır.
Ve bebeğinizi kucağınıza talep etmeniz ve en az 1 saat kucağınızda tutabilme hakkınızı bilmeniz gibi haklarınızı bir şeyler okuyarak ve eğitimlere katılarak elde edebilirsiniz. Aksi takdirde, haklarınızın farkında olmadan doğuma gidip ve doğum sonrası negatif olaylaral karşılamanız mümkün.
Oysa ki doğum eğitimi alan gebeler, bunların farkında olup, bunları talep ederek değişimi başlatıyor. Eğitim alan gebe sayısı arttıkça, hastanelerde doktorlardan, ebelerden ve yönetimden bunu talep eden kadın sayısı artış gösterdikçe, yönetimlerde sizin taleplerinize cevap vermek için elinden geleni yapmaktadır.
Kadınlar, talep ettikleri zaman, istedikleri zaman ve haklarını da aradıkları zaman, doğum da pozitif gelişim hızlanacaktır. Annelere ve bebeklere saygılı doğumlar gerçekleşecektir.
Doğuma Hazırlık Eğitim Teknikleri Nelerdir?
Doğuma hazırlık eğitimleri, ülkemizde gerek devlet hastanelerinde gerek özel sektörde yaygınlaşmaya başlamıştır.
- Devlet hastanelerinde sunulan; doğum okulları, gebe okulları, gebe sınıfları, standart bir eğitimleri olup, çok baştan anatomik yapıdan, (rahim nerede?, yumurta nerede?, tüpler nerede? şeklinde) başlayarak, ilerdeki nefeslere kadar öğretilen ve seçilen okulun tercihine göre, haftada bir, üç günde bir veya toplu olarak iki gün üst üste yapılan eğitimlerdir.
- Özel eğitimler ise, çok çeşitli, değişik yöntem ve teknikler içerir.
İdeal olanı, bir doğum eğitiminin en az 12 saat olmasıdır. Ve yine ideal olanı, bu eğitimlere eşli katılımdır. Çünkü bir kadının yalnız katılımı, onu yalnızlaştırır. Eşli katılımlar, doğum sırasında verilecek olan kararlarda kadına desteği arttırır. Doğum sırasında erkeğin doğuma katılımını arttırır.
Bu da erkeğin, bebek ile daha doğmadan bağlanması için bir fırsat sunar. Bu yüzden ideali, doğuma giren her kadının eğitimini almış olmasıdır.
Doğuma Hazırlık Eğitimlerinin İçeriği
Doğuma hazırlık eğitimi içeriğinde ihtiyacınız olduğu kadar bilgi olmalıdır. Bu bilgi size ne çok büyük tıp dilinde ne de çok düşük bir dilde, tam olarak orta seviyede verilmelidir.
Bilgiler sayesinde, kararlara aktif katılacak kadar bilgi sahibi olmak, doğumda rahatlatmayı sağlayacak, ilaç dışı teknikler, tekniklerin içinde; nefes, uygulama, masaj ve gevşemeler var ve tüm bunlar aktif olarak birebir bedensel deneyim sağlayacak şekilde öğretilmektedir. Böylece doğum anı geldiğinde, çok teorik bilgilere ihtiyaç duyulmadan, bedeniniz bu sayede ne yapacağını hatırlamaktadır.
Yine doğum eğitimlerinde ideal olanlardan biri, doğum canlandırmalarının ya da değişik canlandırmalarının olması. Bu yüzden de gerçek bir doğum ortamını yaşamış hissetmek önemlidir. Ve beden bu canlandırmadan sonra kendi doğumunda, sanki ikinci bir doğuma gidiyormuş gibi, kendini güvende hissediyor. Doğum eğitimleri hayata yeni bir başlangıçtır. Eşinizle aile olmanın yeni bir yeridir.
Doğuma Hazırlık Eğitiminde Neler Var?
Aslında çiftlerin çoğu, doğuma hazırlık eğitimlerine çok bilmeden gelmektedir. Sadece emzirme, bebek yıkama anlatılacağını düşünerek. Oysa ki bu eğitimler, bir çeşit kişisel gelişim eğitimi gibidir. Eğitimin en başında, korkularla mücadele vardır. Çünkü geçmişten gelen fazla sayıda korkulara ve yanlış bilgilere sahibiz. Ve eğitimin, doğru bilgi sayesinde korkularınızın büyük bir kısmını yenme konusunda çok büyük rol oynar. Korkunun panzehiri bilgidir. Bilgi sayesinde korkular azalmaktadır.
Ardından ise, hiç tahmin edemeyeceğiniz soruların cevapları geliyor.
“Nasıl doğurabilirim?, Nasıl kendime yardımcı olabilirim?, Nasıl bebeğime yardımcı olabilirim?, Nasıl kaslarıma yardımcı olabilirim? “
Çünkü, şimdiye kadar hep sorulan soru, “Ben ne istiyorum?, Doğumda ben ne istiyorum?’’ sorularıydı. Ama aslında sizin doğumunuz değil o bebeğinizin doğumu.. Siz sadece bir aracısınız. O yüzden yeni soru belki de şu olmalıdır. “Bebeğim doğumda ne istiyor ve ben hormonlarıma, kaslarıma bu konuda nasıl yardımcı olabilirim?” işte ideal doğuma hazırlık eğitiminiz size bunların tümünü vermelidir.