Annelik, bebek rahme tutunduğu andan itibaren başlar ve asla bitmez. Anne olmak çok başkadır ve çok farklı bir sorumluluk gerektirir. Aynı şekilde baba olmak da sorumluluklarınızı ve davranışlarınızı etkileyecektir. Bu nokta da en bilinen kuralı da unutmamak gerekiyor: Bebeğinizi nasıl eğitirseniz, o şekilde büyüyecektir.

Bebeklerin rol modelleri anne babalarıdır. Ona vereceğiniz eğitimler, öğreneceğiniz her şey son derece önemli. Haydi gelin aşağıdaki önemli bilgileri okuyun ve bebeğinizi eğitin. 

  1. 3 Ay Yenidoğan Bebek Eğitimi

Öncelikle yeni doğan bir bebeği hangi alanda nasıl eğitebilirsiniz gibi soruların cevaplarına bir bakalım. 

İlk kez anne baba olduysanız neyi nasıl yapmanız gerektiği konusunda bazı sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. Ama merak etmeyin, herhangi bir durum olduğunda doktorunuz da size destek olacaktır. 

Buna ek olarak yeni doğan bebek eğitiminde dikkat etmeniz gereken çok fazla konu var. Tabi ki üç aylık bir bebeğe bir şeyler öğretmeniz çok da mümkün değildir. Ama yine de bazı konularda dikkatli olmanız gerekiyor. 

Bebeğinizle vakit geçirmelisiniz. Onu uykuya hazırlamalısınız, bunun yanı sıra oyunlar oynayın. Böylece size daha yakın hissedecektir. 

Çocuğunuza Tuvalet Eğitimi Verin

Çocuğunuz büyürken bir süre sonra bezden kurtarılması gerekiyor. Bu yüzden de tuvalet eğitimini vermeniz gerekiyor. 

Peki tuvalet eğitimine ne zaman başlamanız gerekiyor? Genelde çocuklarınıza 24- 36 ay arasında verilmesi gereken bir eğitim olduğunu söylemeliyiz. Ayrıca geç ya da erken tuvalet eğitimi bebekte bazı ruhsal sorunlara sebep olabilir. 

O halde başlayacağınız zamanın geldiğini nereden anlayacaksınız?

  • Eğer çocuğunuz kıyafetini kendisi indirebiliyorsa ya da yukarı çekmeye başlıyorsa, 
  • İç çamaşırı giymek istiyorsa,
  • Her gün düzenli tuvalet yapmaya başladıysa,
  • Sabah uyandığı zaman altı kuru bir şekilde uyanıyorsa,
  • Artık belli süre tuvaletini yapmıyorsa ve tutabiliyorsa eğitime başlayabilirsiniz. 

Eğitimi Nasıl Vermelisiniz? 

Burada önemli olan bir diğer konu da eğitimi nasıl vermeniz gerektiğiyle ilgilidir. Çocuğunuzun tuvalet eğitimini verirken neler yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. 

  • Öncelikle sabırlı olmanız lazım. Bu süreç o kadar kolay olmayacaktır. 
  • Birkaç gün alıştırmak için külot giydirmelisiniz. 
  • Bu süreçte de bez olmadan rahat olduğunu fark etmesi gerekiyor 
  • Tuvaletle ilgili bütün bilgileri paylaşmalısınız 
  • Çocuğunuzu oyunlarla yönlendirerek tuvalete gönderebilirsiniz.

İlk zamanlar mutlaka eğitimi verirken yanına olmalısınız. Örneğin yemek yedikten sonra çocuğunuzu tuvalete götürebilirsiniz ve böylece onun verdiğiniz bilgilerin ne kadarını aldığını görebilirsiniz.

Unutmayın, çocuğunuza küçükken ne öğretirseniz o şekilde büyüyecektir. Bu sebeple olabildiğince her şeyin doğrusunu öğretmek için çalışın. 

Bebeğinize Uyku Eğitimi Verin

Belki düşününce çok anlamsız ve zor gelecek ama bebekler o kadar akıllılar ki. Onlara söylediklerinizi her zaman anlamayabilirler ama bir süre sonra eğitim verdiğiniz konuları aslında anladıklarını fark edeceksiniz. 

Her bebeğin uyku düzeni farklıdır ve onları uyandıra faktörler de farklılık gösterir. Bu sebeple onun nasıl uyuduğunu, saat aralıklarını ve günlük düzenini biliyor olmanız gerekiyor. Böylece belli bir zaman sonra uykusunu düzene sokabilirsiniz, siz de günlük işlerinizi ona göre düzenleyebilirsiniz. 

Bebeklerde uyku eğitimi aslında onların uykuya dalmasını rahatlatma sürecini kapsar. Sallama, kucakta gezdirme ya da arabaya bindirip dolandırma gibi durumlar onların uykuya rahat dalmasını sağlayan faktörlerdir. Eğer huzurla uyurlarsa, aksi olmadığı sürece rahat bir uyku çekerler. 

Ama bebeğinize uyku eğitimini hemen veremezsiniz. 3 ya da 4 ay içerisinde ancak uyku düzeni belirlenmiş olur. Bu sebeple biraz beklemeniz ve sabretmeniz gerekecek. 

Peki hangi durumlarda eğitime başlamamalısınız? 

  • Bebeğiniz nefes sorunu yaşıyorsa 
  • Burun tıkanıklığı varsa
  • Belli bir hastalığı varsa
  • Reflüsü varsa
  • Yeni bir ek gıdaya başlamadıysanız
  • Diş çıkarma zamanlarına denk geliyorsa kesinlikle bebeğinizi o istemedikçe ya da uykusu gelmedikçe uyutmaya çalışmayın.

Bebeklerinizi uyku düzeni konusunda eğitmeye çalışırken de aslında yapmanız gerekenler zor değil. Bebeklerin uyku saatleri az çok kendini belli eder. O aralıkları bulun ve bebeğinizi her gün o saatlerde uyumaya alıştırın. Ama bunun için de az önceki faktörlere dikkat etmeniz, gözden kaçırmamanız gerekiyor. 

Böylece istediğiniz sonuca daha sağlıklı ulaşabilirsiniz. 

Bebek Eğitimiyle İlgili Önemli Notlar

Son olarak sizlere birkaç not eklemek istiyoruz. Eğer işe dönme sürecinizdeyseniz, bebeğinizin sizden iş sebebiyle ayrılması gerekecekse, onu günün ancak belli saatleri görmek zorunda kalacaksanız eğitim verme konusunu bir uzmanla görüşmelisiniz. Evde olduğunuz zamanlarda onu eğitmeniz ve gözlemlemeniz daha kolay olacak.

Ama eğer işe gidiyorsanız ve bebeğe başkası bakmak zorunda kalacaksa, ona göre bir düzen oluşturmanız gerekecek. Çünkü bebeğiniz sizle uyumaya alışırsa başkalarıyla kaldığında düzeni bozulacaktır ve bu sefer eğitim konusunda rahatsızlık verecektir. 

Ayrıca her ne konuda eğitim veriyor olursanız olun, bebeğinizle çok iyi ilgilenmelisiniz. Onunla aktiviteler yapın oyunlar oynayın ve mutlu olmasını sağlayın. Bir süre sonra anneliğe alıştığınızda, artık her konuyu düzene soktuğunuzda bunlar da zor gelmeyecektir ve kendi düzeninizi ayarlamakta da zorluk yaşamayacaksınız. 

Önceki İçerikYÜRÜMEYE BAŞLAYAN ÇOCUĞUNUZU NASIL DENGEDE TUTARSINIZ?
Sonraki İçerikBEBEĞİNİZİ NASIL UYUTMALISINIZ?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.