Anne karnında bebeklerin hareketlenmesi fazlasıyla ilgi çekiyor ve merak ediliyor. Bu sebeple de son zamanlarda en çok araştırılan konuların başında şu geliyor: Bebeğiniz ne zaman tekmelemeye başlar?
Bebeğiniz bir süre sonra, gelişmeye başladıkça hareketlenmeye de başlayacak. Peki bu durumda neler yaşayacaksınız, hareketleri nasıl olacak ve size nasıl hissettirecek?
İşte bu soruların cevaplarını hemen öğrenmek için okuyun. Böylece bebeğiniz tekmelediğinde hazır olun…
Bebeğiniz Ne Zaman Hareketlenir?
Anne adaylarının en çok merak ettiği konuların başında gelen bebeğin hareketlenmesi aslında oldukça önemlidir. Çünkü bazı anneler bebeklerinin hareket etmediğinden endişelenir ve bu sebeple doktorlarıyla görüşürler.
Ama bebeğiniz ilk zamanlarda hareket edemez çünkü vücutları o kadar gelişmemiştir.
Genel olarak bakıldığında bebeklerin hareketlenmesi 16- 20. Haftalarda gerçekleşir. Artık karnınız büyümeye başlar ve bebeğiniz de oluşumunun çoğunu tamamlamış olacaktır. Bu sebeple de yavaş yavaş hareketlenecek.
Bebeğiniz Hangi Hareketleri Yapar?
Peki bebeğiniz hangi hareketleri yapıyor ve siz nasıl hissedeceksiniz?
Bebeklerinizin hareketleri şu şekilde olabilir:
- Tekmeleme
- Yan dönme
- Bacaklarını hareket ettirme
Bu gibi davranışlar rahatsız oluşlarından kaynaklanıyor olabilir. Ama en sık hareketleri ise tekmelemedir. Bu aslında bebeğinizin gelişimini doğru bir şekilde tamamlıyor olduğunun işaretidir.
Aynı zamanda bebek tekmeleri onun büyümesiyle birlikte güçlenecek. Bir diğer faktör de plasentanın durumu, bebeğin kendi durumu ve mide etrafında bulunan yağ oranıdır. Bu faktörler olması gerektiği gibiyse bebeğinizin tekmesi de o kadar güçlü olacaktır.
İlk hareketlerinde çok hafif hissedebilirsiniz, zamanla bu şiddeti artacaktır.
Bebek Hareketleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Şimdi sizlere bebek tekmeleriyle ilgili bilmeniz gereken önemli bilgileri aktaracağız. Bu bilgileri dikkatle okuyun ve hamileliğinizin kaçıncı haftasındaysanız tekmeleri izlemeye başlayın.
- Öncelikle tekmelerin belli bir düzeni yoktur. Özellikle 24. haftaya kadar tekmeleri tamamen düzensiz olacaktır. Birdenbire tekmeleyebilirler.
- Hareketler, tekme, yumruk ya da gerilme gibi olabilir. Bunların şiddetine göre kasılmalar yaşayabilirsiniz.
Bu hareketler hakkında bilgilere sahip olmanız önemlidir. Böylece izlemeniz daha rahat olacaktır.
Bütün bunların yanı sıra doğmamış bebeğin hareketlerini gözlemlemek biraz zordur. Her bebeğin kendine özgü yapıları olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu sebeple doktorunuzla birlikte bu hareketlerin genel bir analizini yapabilirsiniz.
Bebeği hareketlerinin kayıt altına alınması da önemlidir. Böylece hareketlerinde değişme olup olmadığı ya da bebekte bir sorun olup olmadığı daha net anlaşılabilir. Bunları daha net anlayabilmek için bir kenara not alın ve doktorunuzla bunu paylaşın.
Ayrıca bebeğin hareketleri 32. Haftaya kadar giderek artacaktır. Bu sebeple her an tekme yiyebileceğinizi unutmayın ve ona göre hazırlıklı olun. Hiç beklemediğiniz anda da bu durumla karşılaşabilirsiniz. O yüzden bebek hareketlenmeye başlayınca kendinizi çok yormamaya çalışın.
Bebekler Neden Tekmeler?
Bir diğer önemli konu da bebeklerin neden tekmelediğidir. Aslında bunun birkaç önemli sebebi vardır. İşte onlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Fetüsün Gelişimi
Hamilelik boyunca fetüsün gelişiminin sağlıklı olması önemlidir. Eğer sağlıklı bir gelişim varsa bebek büyüdükçe hareket etmesi zorlaşacak ve alana sığabilmek için bacaklarını ve kollarını oynatacaktır. Bunlar da size tekme olarak geri dönecek.
Buna ek olarak bebeğiniz büyüdükçe hareketlerini daha net hissedebilirsiniz ve tam olarak nerede nasıl durduğunu da bu şekilde anlayabilirsiniz.
- Annenin Yediği Yemekler
Bildiğiniz üzere anne adaylarının yediği her yemek aslında bebeği de etkiliyor çünkü o sizden besleniyor. Bebek büyümeye başladıkça damak tadı da oluşuyor. Bir süre sonra yediğiniz yemekleri eğer bebeğiniz beğenmezse o yemeği bir süre yiyemeyebilirsiniz. Bunu da rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Yani bebeğiniz yemeği ya da içeceği sevip sevmemesine göre hareketlenebilir.
- Kan Akışının Artışı
Bir diğer önemli nokta da kan akışının artmasıdır. Vücuttaki kan artışı, doğrudan fetüsün kan akışıyla da ilgili. Bu yüzden de bebeklerin tekmesi ve hareketleri artabilir.
Aynı zamanda annenin yatış pozisyonu da son derece önemlidir. Sırt üstü yatan bir annenin pozisyonundan bebek rahat edemeyebilir ve enerjisi de azalır. Ama eğer sol tarafa yatarsanız da kan akışınız artacaktır, böylece bebekler hareket ettiğinde bu fark edilecektir.
Son olarak sizlere şunun da bilgisi verelim: Bebeklerin hareketleri her zaman aynı sıklıkta ve şiddette olmayacaktır. Bu yüzden sizlere önerilerimiz arasında kayıt tutmanız gerektiğinden de bahsettik. Bu sayede sizler de bebeğinizin gelişimini kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca annenin kilosu, besinler, hareketliliği ve kendini yorup yormaması gibi durumlar da bebeğin hareketini, sıklığını ve şiddetini etkileyen en önemli etkenlerdir.
Bütün bunlara baktığımız zaman bebeğiniz ne zaman tekmelemeye başlar sorusunun cevabını detaylı bir şekilde aktardık. Bu sebeple konuyla ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazıyı çok dikkatli okumanızı tavsiye ediyoruz. Eğer düzenli bir kontrol yaparsanız, doktorunuzu doğru bir şekilde bilgilendirirseniz ve kontrollerinize de tam zamanında giderseniz herhangi bir sorun yaşamazsınız. Eğer yaşarsanız da hemen müdahale edilebilir.