Doğum sırasında anne baba adayları birbirine destek olmak zorunda. Bunun nasıl olması gerektiğiyle ilgili çok iyi bilgi sahibi olmalısınız. Bizler de size bu konuda yardımcı olmak amacıyla önerilerle dolu bir yazı hazırladık.

Eşlerin birbirine desteği oldukça önemli. O halde doğum sırasında eşinizi nasıl desteklemelisiniz? İşte bu sorunun cevabı için hemen okumaya başlayın. 

Babalar Doğuma Girmeli mi?

Bazen eşler arasında bu bir sorun olabiliyor. Ama kısaca şunu söyleyebiliriz: Anne adayları doğum sırasında eşlerini yanında görmek isterler. Bu sebeple onların yanında olmak hem size hem ona iyi gelecektir.

Dışarıda beklemek yerine eşinizin yanında ona destek olarak sürecin daha iyi geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda yapılan araştırmalara göre doğum sırasında annenin yanında olanlarla bebeğin daha fazla bağlı oldukları kanıtlanmıştır. Bu sebeple baba doğum sırasında bu ana tanıklık ederse bebeğiyle ilk bağını kurmuş olacak. Ayrıca bu güzel anın gelmesini 9 ay boyunca beraber beklemişlerken doğum anında orada olarak hem kendini motive edebilir hem de eşini…

Doğum Sırasında Eşler Ne Yapmalı?

Doğuma girmeye karar verdiyseniz, ki bu son derece önemli bir karar olacak, öncesinde şunu söylemeliyiz: Doğumun nasıl gerçekleştiğini biliyor olmalısınız. Doğumdan önce anne ve baba adayları mutlaka doğumun nasıl gerçekleşeceğini araştırmalı. Hatta videolar izleyerek nasıl olduğunu görmeli ki bu sayede doğumda nelerle karşılaşacağını bilmeli. 

Bütün bunlara ek olarak eşiniz bu videoları izlerken baba adayları da mutlaka izlemeli ya da en azından bilgi edinmeli. Bu sayede onlar da eşlerine nasıl davranmaları gerektiği konusunda biraz daha bilgili olabilirler. 

  1. Kendinizi Doğuma Hazırlayın

Doğuma sadece anne adayları hazırlanmamalı aynı zamanda baba adayları da konuyla ilgili bilgi sahibi olmalı. Az önce de belirttiğimiz üzere baba adayları anne adaylarına ancak bu şekilde destek olabilirler. 

Kendinizi doğuma hazırlamalısınız. 

Baba adayları da doğuma hazırlanırlarsa eşlerine karşı hareketlerini ve sözlerini daha iyi belirleyebilir. Bu sebeple her zaman eşinize anlatılan detayları biliyor olmak size fayda sağlayacak. 

Eğer ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız da doktorla bir görüşme ayarlayabilirsiniz. 

  1. Hastaneye Giderken Rahat Giyinin

Eşinizin hastane çantasını hazırlarken sizde de mutlaka rahat ve nefes alabileceğiniz kıyafetler olmalı. Böylece doğum sırasında eşinize destek olurken daha rahat hareket edebilirsiniz. Bunlar ufak ayrıntılar olsa da aslında hepsi çok önemli. 

Buna ek olarak anne adayının doğum çantası hazırlanırken kendiniz için de birkaç parça eklemeyi unutmayın. Çünkü anne adayı doğum sonrasında hastanede yatmak zorunda kalırsa siz de onunla kalacaksınız. Bu sebeple yedek kıyafetlerinizin olması önemli.

  1. Eşinizin Acı Çekeceğini Bilerek Davranın

Doğum süresi uzayabilir ya da doğum sırasında eşinizin çok sancısı olabilir. Normal doğum olacaksa eşinizin çok acı çekeceğini ve onu bu halde görmek zorunda kalacağınızı biliyor olmalısınız. Onu böyle gördüğünüzde endişe etmemelisiniz ve ellerini sımsıkı tutmalısınız.

Eğer siz de paniklerseniz eşiniz için daha zor olacaktır. Onu rahatlatmak için soğukkanlı olmalısınız. Ancak bu şekilde destek olabilirsiniz ve eşinizi rahatlatabilirsiniz. 

  1. Eşinizle Sürekli Temas Edin

Elini tutmayı asla bırakmayın. Eşiniz parmaklarınızı kırarcasına tutabilir ama sakın geri çekilmeyin. Bir başka söylenmesi gereken de onunla sürekli konuşmanız gerektiğidir. Eşiniz sizin sesinizi duyunca kendini daha rahat ve güvende hissedecektir. 

Bu sebeple öncesinde prova yapabilirsiniz. Ama doğum kasetleri ya da videoları izlemek sizin de neyle karşılaşacağınızı bilmeniz konusunda yardımcı olacaktır. 

Doğum Sonrası Eşinize Nasıl Davranmalısınız?

Eğer zorlu bir doğum olduysa ve eşiniz çok yorulduysa bu duruma da hazırlıklı olmalısınız. Çünkü uyandığında ve kendine geldiğinde ilk görmek isteyeceği kişi siz olacaksınız. Bu süre içerisinde bebeğinizi temizleyecekler hazırlayacaklar ve size getirecekler. Bebeğinizi gören eşiniz kendini daha iyi hissedecektir. 

Aynı şekilde sizler de çok iyi hissedeceksiniz. Bebeğiniz geldiğinde anne onu kucağa aldığında siz de hemen yanlarında olmalısınız. Böylece hem çocuğunuz bu durumu hissedecek hem de anne yaşadığı bu süreci tamamen unutabilecek.

Genel olarak bakıldığında doğum sonrasındaki birkaç gün boyunca eşiniz gergin olabilir, sinirli olabilir ya da çok telaşlı da görünebilir. Bunların hepsinin normal olduğunu söylemek gerekiyor. 

Yeni doğum yapan kadınlar birkaç gün boyunca ne yapacaklarını bilemezler. Yanlarında birilerinin desteğine ihtiyaç duyarlar ve en büyük destekçileri de eşleri olur. Bu yüzden onları alttan almalısınız, olabildiğince sabırlı davranmalısınız.

Ne kadar zor bir doğum olursa olsun bebeği gördüğünüz anda bütün bu süreç sanki hiç yaşanmamış gibi olur. O yüzden merak etmeyin ve yine de eşinize sürekli sorun. Onun neye ihtiyacı varsa bilin ve hemen tedarik etmeye çalışın. Anne olmak kadar baba olmak da son derece sorumluluk gerektiriyor. Eğer siz de bu bilince sahip olabilirseniz birbirinize destek olarak süreci rahatça atlatabilirsiniz. 

Bütün bunların yanı sıra eve geldiğinizde de eşinizin ve bebeğinizin sağlığı için hazırlıkların tamamının bittiğinden emin olun. 

Önceki İçerikPAP SMEAR TESTİ GEBELİKTE NEDEN ÖNEMLİ? 
Sonraki İçerikBEBEĞİNİZ NE ZAMAN TEKMELEMEYE BAŞLAR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.