Baby girl in her crib

Anne baba adayları bebek doğana kadar belli bir düzeni oluşturmaya çalışıyor. Aynı şekilde doğum yapıldıktan sonra da bebeğin yerleştirilmesi, onun bakımı ve eşyaları gibi önemli detaylar da kafa karıştırıcı olabiliyor.

Bu durumda merak edilen konulardan birisi de bebeğiniz ne zaman ayrı odaya geçmeli sorusunun cevabı oluyor. İşte bizler de size bütün detaylarıyla bu konudan bahsedeceğiz. Belli bir zaman sonra bebeğiniz kendi odasında kalabilecek duruma gelecektir.

İşte hemen okuyun ve öğrenin. 

Bebeğiniz Doğduğunda Nasıl Yatmalı?

Aslında bu sorunun cevabı oldukça açık. Bebeğiniz doğduktan sonraki ilk ay boyunca ekstra bir özenle büyütülmeli. Anne ve babalar bebeklerini gözlerinin önünden ayırmamalı. Çünkü oldukça küçükler ve bu sebeple her hareketlerinin de izlenmesi gerekiyor. 

Yenidoğan bebekler anne babalarıyla aynı odayı paylaşmak zorundadır. Böylece bebek güvende olur ve beslenmesi, uyku düzeni gibi konular da rahatlıkla takip edilebilir.

Aynı zamanda bebeği emzirmek için yakınınızda tutmanız gerekiyor. Bu sayede aranızdaki bağın da güçlenmesi kolaylaşacak.

Ama bir zaman sonra bebeğiniz artık kendi odasında kalabilecek kadar büyüyecek ve böyle olunca da odalarınızı ayırmanız gerekecek. 

Bebek Odası Ne Zaman Ayrılmalı?

İşte merak edilen soru… Bebeğinizin odasını ne zaman ayırmalısınız ve bu zamanın geldiğini nasıl anlayabilirsiniz?

Bir süre sonra bebeğiniz sizlerle uyumaktan rahatsız olabilirler. Bunu da belli ederler. Ya uyurken çok huzursuzlanırlar ya da sizi sürekli uyandırmak isterler. Sizden gelen herhangi bir sesten ya da hareketten dolayı uyandıklarında tekrar uykuya dalma konusunda huzursuz hissedebilirler. 

Eğer odasında yatağı hazırsa ve her şey güvenliyse, bebeğinizi tek başına bırakabileceğiniz bir oda hazırladıysanız 6 aydan sonra kendi odasına geçirebilirsiniz. Ama genelde aileler bebeklerini ayrı odaya geçirme konusunda biraz titiz davranabiliyor. Bu durumda da iki yaşına kadar bebekleriyle aynı odada uyumayı tercih edebiliyorlar. 

Ama bebeğinizin odasını ayırmak onun uykusu açısından faydalı olacaktır. Peki bebeğinizi kendi odasına nasıl taşıyabilirsiniz? 

  • Öncelikle bu konuda emin olmalısınız. İsterseniz doktorla ve uzmanlarla konuşarak doğru zaman olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. 
  • Bebeğinizi kendi odasına geçirmeden önce onunla odada vakit geçirmelisiniz.
  • Böylece bebeğiniz o odada yabancı hissetmeyecek ve uyku zamanlarında da huzurla dalabilecek. 
  • Bebek odasının kurulumu ve düzeni de son derece önemli. Etrafında kırabileceği, çarpabileceği ya da kendine zarar verebileceği herhangi bir şey kesinlikle olmamalı. 
  • Sağlam bir beşiği, bir çarşafı, gece lambası, eğlenceli oyuncakları olmalı. 
  • Ayrıca dışarıdan gelen ışığı engelleyecek perdeler koymuş olmalısınız. Bebekler çok hassastır ve bu sebeple de ışıklardan etkilenebilirler. 

İşte bütün bunlar dikkat edilmesi gereken en önemli konulardır. Eğer bütün bu hazırlıkları tamamlarsanız ve bebeğinizin orada kalmasını güvenli bulursanız odalarınızı ayırabilirsiniz. 

Bebeğinizin Odası Nerede Olmalı?

Her oda bebeğiniz için uygun olmayabilir. Öncelikle size yakın bir oda olmalı ve sesini duyduğunuz anda koşarak yanına gidebilmelisiniz. Aynı zamanda gürültüyü almayan, seslerden uzak kalan bir yer seçebilirsiniz. Gündüzleri güneş almalı ve soğuk havalarda da sıcak kalabilmeli. Bu aslında biraz sizin evinizin konumuyla alakalı olarak değişecektir ama mutlaka böyle bir odanız vardır. İşte bu oda da bebeğinizin olmalı. 

Yine de emin olmak açısından bebeğinizi 2 yaşına kadar yanınızda tutmanız daha iyi olacaktır. Çünkü bebeğinizin odasını erken ayırırsanız şu sonuçlar ortaya çıkabilir: 

  • Geceleri onu istediğinizde, merak ettiğinizde kontrol edemeyeceksiniz
  • Ona yakın olmadığınızda hızlı davranamayabilirsiniz. Bu durumda da bebeğiniz daha fazla ağlayabilir.
  • Özellikle 3 aylık bebekler geceleri çok sık uyanırlar. Tek olduklarını gördüğünde de kendilerini güvende hissetmeyebilirler. Bu durumda da huzursuzlanabilirler. 
  • Uyku düzensizliği yaşayabilirler. Böyle olunca da sizleri gece sürekli uyandırırlar. 
  • İlerleyen zamanlarda bulundukları ortama alışma konusunda sorun yaşayabilirler.

Bu maddeleri göz önünde bulundurmalısınız. Bu sayede doğru zamanı rahatlıkla belirleyebilirsiniz. Bebeğinizin de hiçbir sorunu olmadan büyümesini devam ettirebilirsiniz. 

Bebeğiniz Uyku Düzenini Nasıl Sağlar? 

Bu noktada merak edilen bir başka konu da başka odaya geçtiği zaman bebeğinizin uyku düzeninin nasıl sağlanacağıdır. Aslında bebeğinizle odayı ayırana kadar belli bir düzen oluşmuştur. Ama yine de bu düzeni bozmamak açısından bebeğiniz uyumadan önce onunla odada vakit geçirin. Odayı sahiplenmesini sağlayın.

Sonrasında da ona çok korumacı ya da ihmalkar davranmayın. Normal davranın ve onların da rahat hissetmelerini sağlayın. Gürültüsüz ve hareketsiz odalar bebeğin uyku sürecine girmesine yardımcı olacak en büyük etkendir.

Genel olarak baktığımızda bebeğiniz ne zaman ayrı odaya geçmeli sorusunun cevabını paylaştık. Bütün bu bilgileri göz önünde bulundurun ve doğru zamanı bekleyin. Hemen bebeğinizi başka odaya almayın, onun size alışmasını, belli bir düzene sokmasını sağlayın. Bunlar gerçekleştiğinde ve artık biraz da büyüdüğünde yavaş yavaş onu diğer odaya alıştırmaya çalışın. Odasında ilk günler uyuyamayabilir ama onun yanından ayrılmayın, uykuya dalmasını sağlayın. 

Böylece istediğiniz sonuca varabileceksiniz. 

Önceki İçerikBEBEĞİNİZ NE ZAMAN TEKMELEMEYE BAŞLAR?
Sonraki İçerikYÜRÜMEYE BAŞLAYAN ÇOCUĞUNUZU NASIL DENGEDE TUTARSINIZ?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.