Bebeğiniz doğdu ve büyümeye devam ediyor. İşte o büyüdükçe beraberinde de bazı durumlar meydana gelecek. Bunlardan birisi bebeğinizin yürümesidir. Yavaş yavaş hareketlenmeye başladığında artık gözünüzden ayırmamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Bebekler ilk yürümeye başladıklarında sürekli düşerler. Bu durumda da onların yanında olmanız gerekir. Ama yürümeye başlayan çocuğunuzu nasıl dengede tutarsınız? Bu son derece önemli bir sorudur. Okumaya başlayarak cevaplarını da öğrenebilirsiniz. 

Bebeğiniz Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Bebeğinizin ilk adımları oldukça önemlidir. Bu sebeple herhangi bir durumu gözden kaçırmamak adına onu sürekli izlemelisiniz. Bunun için de ne zaman yürümeye başlayacağını biliyor olmalısınız. 

Bebeğiniz büyüdükçe çevreye olan ilgisi artmaya başlar ve bir yerlere gitmek ister. Bunu da emekleyerek yaparlar. Ama bir süre sonra ayaklanmaya çalışır ve yürüme çabası içerisine girer. İşte o zaman bebeğinizi çok iyi izlemelisiniz. 

Bebekler genelde 21. Haftaya girdiklerinde yürümeye başlarlar. Bu sebeple takibini yapmanız daha da kolay olacaktır. Genelde bu süre çok değişmez ama eğer üzerinden çok zaman geçtiyse ve bebeğiniz yürümek için adımlarını atmadıysa siz onu yürümeye teşvik etmelisiniz. 

Ayrıca doktorunuzla da görüşebilirsiniz ve nasıl yönlendirilmesi gerektiği konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Bebeğin İlk Adımlarında Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Bebekler ilk adımları mutlaka gözlemlenmeli. Eğer yürümeyle ilgili bir bozukluk varsa ya da bebeğiniz adım atmak istiyor ama başaramıyorsa o zaman müdahale edilmesi gerekebilir. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzla oyun oynayabilirsiniz.

Taklit ederek onu cesaretlendirebilirsiniz. Eline herhangi bir şey vererek yardım isteyebilirsiniz. Böylece o da size yardım etmek için ayaklanmaya çalışabilir.

Buna ek olarak dışarı çıktığınızda bebeğinizin iki elini tutarak onu yürütmeye çalışın. Eğer bunu belli aralıklarla yaparsanız kısa süre sonra daha rahat yürümeye başladığını fark edeceksiniz. Bu gibi aktiviteler için de açık havalar idealdir. Rahatça hareket ederler. 

Ama yine de bebeğinizin ilk adımlarında dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunuyor. 

  • Yürüme çabalarından önce bebeklerde huzursuzluk gözlemlenebilir. Birdenbire kalkıp yürümeye çalışabilirler.
  • Buna bağlı olarak da hızlı hareket etmek için uğraşırlar ve sonuçta düşebilirler ya da bir yerlerini vurabilirler. 
  • Ayrıca denge koordinasyonları da olmayacaktır. Bu yüzden asla kendi başlarına rahatça hareket edemezler.
  • Bu durumlarda bebeğiniz kendi başına oturmaya başladığında ona yardımcı olmaya başlayabilirsiniz.
  • Dengesini kurmasında desteklemelisiniz. Gerektiğinde de yönlendirmelisiniz.
  • Oyunlar oynatarak hareketlerinin hızlanmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Örneğin bir topu sağa ya da sola atarak bebeğinizden topu isteyin. O da hareket ettikçe dengesi gelişecek. 

Bunlara ek olarak onu birdenbire size koşmaya zorlamayın, aranızdaki mesafeyi çok uzun tutmayın. 

Yürüteç Kullanılmalı mı?

Bazı ebeveynler çocuklarının daha iyi ve çabuk yürüyebilmesi için yürüteç kullandırmayı düşünüyor. Ama bunu yapmayın çünkü bebeklerinizi erken bir zamanda yürütece koyarsanız direkt yürümek isteyecektir. 

Aslında öncesinde bebeğiniz oturmayı öğrenmeli ve kalkarken de bunu yapabileceğini bilmeli. Eğer yürüteç kullanırsa bir yerlerini yaralayabilir. Ayrıca yanlış zamanda yapılan bu çabalar bebekte basma kontrolünün de gelişmemesine sebep olur. Ayaklarda içe basma gibi bozukluklarla karşılaşabilirsiniz. 

Bebeğiniz bu süreçte kendisi bir şeyler keşfetmeli ve kendi istediği zamanda adım atmalı. 

Bebeğinizde Yürüme Bozukluğu Varsa Nasıl Anlaşılır?

Merak edilen bir diğer önemli konu da bebeğiniz yürümeye başladığında bir hastalığı varsa bunun anlaşılıp anlaşılmayacağıdır. Evet, ilk zamanlar bebeğiniz dengesiz yürüyecektir ama bu çok normaldir. Eğer doğumsal bazı rahatsızlıklar söz konusuysa yürümesindeki farklılığı fark etmemeniz mümkün değildir. 

Örneğin bazı sinir sistemi hastalıkları ya da kas hastalıkları bebeklerde yürüme bozukluğuna sebep olabilir. Buna sebep olacak etkenler ise değişkendir. Eğer bebeğinizde bu rahatsızlıklar varsa yürümesi çok farklı olacaktır. Daha fazla düşer, tam dengesini kuramaz, ayakları tam basamaz. 

Bu gibi durumlarda da hemen fark edilip doktora götürülmesi gerekiyor. Ama endişelenmeyin, tedavileri de mevcuttur. 

  • Bu hastalıkların bazıları doğumsal iken bazıları da oturma alışkanlıklarına göre kalıcı hale gelebiliyor. 
  • Çocukların sürekli bağdaş kurması ya da bacaklarını kırarak diz üstü oturması önerilmez. 
  • Bacak egzersizleriyle ya da doktorların önereceği rehabilitasyon yöntemleriyle düzeltilebilir.

Sadece teşhisin konulması gerekiyor. Bazı durumlar kalıcı hale gelmeden düzeltilebiliyor ve böylece yürümelerinde herhangi bir sorun olmuyor. En sık rastlanan durum ise içe basarak yürümedir. Bebeklerin çoğu nasıl yürüyeceklerini bilmedikleri için ve kendi kendilerine çabalarken çok destek göremezlerse ayak içine basmadan yürürler. Bu aslında ciddi bir sorundur ve hemen düzeltilmesi gerekir.

Bunu düzeltmek için de doktor tedavisi zorunludur. Zaman içerisinde eğer bebeğinizle doğru bir şekilde ilgilendiyseniz bu sorunlar da kısa sürede ortadan kalkacaktır. Bütün bunları göz önünde bulundurarak çocuğunuzla nasıl ilgilenmeniz gerektiğini öğrenin ve ilk adımlarını atarken onun yanında olun. İlerleyen süreçlerde de anne baba olarak onu doğru yönlendirin ve dengesini kurmasına yardımcı olun. Böylece kısa sürede yürümeyi öğrenecek hatta bir süre sonra da size koşarak gelecektir. 

Önceki İçerikBEBEĞİNİZ NE ZAMAN AYRI ODAYA GEÇMELİ?
Sonraki İçerikBEBEĞİNİZİ EĞİTİN 
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.