Bebeğinizi adım adım takip etmek aslında o kadar da zor değil. Genel olarak baktığımızda teknoloji fazlasıyla gelişti ve bu sebeple onların gelişimini takip etmek de zor olmuyor.
Adım adım bebeğinizi takip edin. Bunu yaparken de sadece birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz gerekecek. İşte size sunabileceğimiz püf noktalar:
Bir Aylık Bebeğinizi Takip Edin
Doğum sonrası ilk bir ay son derece önemlidir. Bebeğiniz her türlü mikroba açıktır ve onların hastalıklardan uzak durması gerekir. Aynı zamanda alması gereken kilo oranı bellidir ve buna ek olarak kilo aldığı ya da verdiği durumlar da düzenli olarak kontrol edilmeli.
İlk ayda da bebekler anneye alışma sürecindeler, bu yüzden de sesinize alışmaları son derece önemli. İlk bir ayda bebeğinizle sürekli konuşmalısınız, ona şarkı söylemelisiniz, bolca temas sağlamalısınız. Bütün bunları sağlayarak onu daha yakından izleyebilirsiniz.
Buna ek olarak bebeğinizi takip ederken yüzüne dikkatle bakın. Yenidoğan bebeklerin görme kabiliyeti çok iyi değildir ve bu sebeple gözlerini açma sürecini bir kenara not edin. Hatta yenidoğan bir bebeğin görüş açısı 15- 30 cm aralığında. Bu sebeple de uzaktaki nesneler onlara daha bulanık görünürler.
Bebeğinizi 2. Ayda Takip Edin
Aynı şekilde bebeğinizi ikinci ayda da takip edebilirsiniz. Bu noktada bebeğiniz biraz daha gelişmiş olacaktır ve reflekslerin bir kısmı kaybolacak. Aynı zamanda başını dik tutabilir, kasları gelişir, nesneleri de bir ya da iki saniye boyunca tutabilirler. Ayrıca 2 aylık bebekler nesneleri takip edebilir ve artık tanımaya başlayacak. Eğer bunlar olmuyorsa, bebeğinizi gözlemlediğiniz zaman nelerin değiştiğini de fark edeceksiniz.
Bebeğiniz bu süreçte bir şeyden rahatsız olduğu zaman ağlayabilir, bunun yanı sıra kaşlarını da çatlamaya başlayabilir.
Bebeğinizi 3. Ayda Takip Edin
Bebeğiniz 3. Ayda da gelişimini sürdürecek. Siz de anne olarak bebeğinizi her gün her saniye gözlemlemek zorundasınız. Eğer gelişimler tamamlanmıyorsa, olması gerektiği gelişimleri göremiyorsanız hemen doktorunuzla bunu paylaşmalısınız.
Bebeğiniz 3. Ayda nasıl gelişecek? Neleri gözlemlemeniz gerekecek?
- Bebeğiniz daha da hareketlenecek. Ayrıca sizden oyuncaklar isteyebilir ve bunların renklerini, şekillerini de seçebilir.
- Zeka geliştiren oyuncaklar ilgilerini çekebilir.
- Resimli kitaplar alabilirsiniz. Görüntülerini göstererek vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz.
- Ses çıkaran oyuncaklar alırsanız da o seslerle iletişim kurmaya başlarlar. Ayrıca farklı sesler çıkarmaya çalışabilirler.
Bebeğiniz 4 Aylık!!
Artık bebeğiniz büyüyor. 4. Aya gelindiğinde bazı hareketlerinde değişiklik gözlemleyebilirsiniz. Gece boyunca uyumaya başlayacak, size biraz daha zaman kalacak. Emzirme sıklığınızı yavaşça azaltabilirsiniz ama bunun süresini de mutlaka doktorunuzun kontrolüyle yapmalısınız. Çünkü bebeğinizde beslenmeyle ilgili sorunlar söz konusuysa böyle durumlarda bazı ek önlemler alınabiliyor.
Bunlara ek olarak;
- Gün içerisinde de 2 ya da 3 saat kadar uyumaya başlarlar.
- Gece uykuları önceki 3 aya göre daha düzenli olur.
- Yorgunluk belirtileri göstermeye başlarlar ve bu hareketlerini bir süre sonra anlayabilirsiniz. Bu durumlarda hemen yatağa yatırabilirsiniz.
- Sesler çıkarmaya başlarlar. Daha fazla konuşmaya istekli olurlar.
Onunla iletişim kurmanız daha iyi olacaktır. Gelişmeleri doktorunuzla paylaşabilirsiniz.
Bebeğiniz 5. Aya Geldi mi? 5- 6 Aylık Bebeğinizi İzleyin
Bebeğinizin artık yavaş yavaş sütten kesilme zamanı geliyor. Hareketleri gelişecek, sabahları erken uyanabilir, sizleri sesleriyle ve hareketleriyle uyandırabilir. Aynı zamanda yatakta kendi kendine oynuyor olabilir, diş çıkarma süreci de başlayacak.
İşte bu noktada sıkıntılı bir süreç yaşayabilirsiniz. Diş çıkarma sancıları ağlatacak, huysuzlaşmasına sebep olacak. Bunlara hazırlıklı olmalısınız. Böyle durumlar için kauçuk diş kaşıma halkaları alabilirsiniz. Bebeğiniz dişleri kaşındığında da bunlarla oynayabilir. Ama doktorunuza danışmadan hiçbir şekilde ilaç vermemelisiniz. Çünkü bebekler 5-6 aylık iken kesinlikle ilaç kullanılmamalı.
6. ayda ise bacakları daha fazla hareket etmeye başlar, hatta emekleme sürecine girerler. Kafalarını daha rahat hareket ettirecekler. Aynı zamanda vücutlarını da istediği yöne çevirecek bu sebeple hızlı bir şekilde emekleme süreçlerini geçirebilirler. Sonrasında da kısa bir sürenin ardından yürüme için adımlar da başlayabilir.
Bebeğiniz 7 Ayı Geçtiyse Nasıl Takip Etmelisiniz?
Bu liste aslında uzayacak. Çünkü bebeğiniz doğduğu andan itibaren sizlerin takibinde olmak zorundadır. Bu sebeple de sizlere sunduğumuz püf noktalara dikkat etmeniz iyi olacaktır. Böylece nelere dikkat etmeniz gerektiğini de bileceksiniz.
Aynı zamanda bebeğiniz altı ay içerisindeyken ek gıda takviyelerine başlamanız gerekiyor. İlk 6 ay bebekler için anne sütü son derece önemlidir. Ama bu süre içerisinde de ek gıdaya başlanması gerekecek. Örneğin pürelerle ya da bebek mamalarıyla başlayabilirsiniz.
Bebeğiniz neyi sevecek ya da hangisinden nefret edecek, bunlara benzer sorulara dikkat edebilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe, başka tatları aldıkça sizler de tepkilerini izlediğinizde, bunu çok net anlayacaksınız.
Bebeğiniz 7 aylıkken emeklemesini ilerletecek ve her yerde dolanacak. Yavaş yavaş ayakta durmaya da başlayacaklar. Bu süreçte bebeğinizi yalnız bırakmayın. Çünkü bir yerlere çarpıp kendisini yaralayabilir. 8 ve 9. Aylarda ise konuşmaya başlayabilir. En azından tek tük kelimeler duyabilirsiniz.
İşte bebeğiniz bu şekilde büyüyecek ve sizler de adım adım bebeğinizi takip edebileceksiniz. Normalde neler yapması gerektiğini biliyor olursanız erken ya da geç olması sorun olmayacaktır. Çünkü siz, hangi ayda hangi gelişmelerin yaşanacağını tahmin ederek hazırlıklı olabilirsiniz.
Genel olarak baktığınızda bebeğiniz için ilk bir sene son derece önemlidir. Özellikle yenidoğanlarda, ilk bebeğinizse, daha çok dikkat etmeniz lazım. İlk kez anne olanlar, başlarda stres yapabilir, ne yapacağını şaşırabilir. Bu yüzden de endişeli olmaları çok normaldir. Ama her zaman doktorlarla iletişim halinde kalarak onların desteğiyle bebeğinizin sorunlarını çözebilirsiniz.