Hamilelik süreci bildiğiniz üzere kilo alımınızın durmadığı ve aslında kontrol edilmesi gereken bir süreçtir. Bu sebeple de hamileliğinizi öğrendiğiniz ilk andan itibaren kilonuzu kontrol altında tutmanız gerekecek. Peki, hamilelikte ne kadar kilo almalısınız? 

İşte şimdi sizlere bütün detaylarıyla bu sorunun cevabını vereceğiz. Sizler de böylece ne kadar kilo almanız gerektiğini öğreneceksiniz ve bunu çok da abartmadan beslenmenizi düzenleyebileceksiniz. 

Hamilelikten Önce Kaç Kiloydunuz?

Aslında burada öncelikle sorulması gereken soru hamilelikten önce kaç kilo olduğunuzdur. Çünkü gebelik sürecinde alacağınız kilolar tamamen bu kilonuz üzerinden değerlendiriliyor ve belirleniyor. 

Tabi herkes hamile kalacağı zamanı bilemez. Bu sebeple de gebeliğinizi öğrendiğiniz anda kilonuza bakarak bir yere not edebilirsiniz. Belirlenen kilo tablosu aşağıdaki gibidir: 

  • Normalden zayıf: VKI’i 18,5’tan az
  • Normal kilo: VKI’i 18,5- 24,9 arası
  • Normalin üstünde kilolu: VKI’i 25- 29,9 arası
  • Obez: VKI’i 30 ve üzeri

Peki belirlenen bu kilolarda VKI nedir? Vücut kitle endeksi olarak bilinir ve kısaltmasıdır. Vücut kitle endeksinizi de şu şekilde hesaplayabilirsiniz: Vücut ağırlığınızı boy uzunluğunuzun karesine bölün ve VKI hesaplamanızı yapın. 

Normal Gebelikte Kilo Alımı

Az önce belirttiğimiz bilgileri dikkate alarak öncelikle vücut kitle indeksinizi hesaplayın. Normal şartlarda gebelik sürecinde 11 ila 13 kilo alımı idealdir. Ama burada en önemli noktalardan birisi VKI değerleri oluyor. 

  • Eğer normalden zayıfsanız ortalama 13- 18 kilo
  • Normal kilodaysanız 11- 13 kilo
  • Normalin üstünde kiloluysanız 7- 11 kilo
  • Obez olarak çıkıyorsanız da ortalama 5- 9 kilo almanız yeterli olacaktır.

Tabi bu süreçte aşermeler de söz konusu olduğu için fazla kilo alabilirsiniz. Ama yine de kontrolü elden bırakmamanız gerekecek. 

İkiz ya da Çoğul Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı?

Her zaman tek çocuğa gebelik de olmuyor. Çoğunlukla ikiz olmak üzere çoğul gebelikler de mevcut. Bu durumlarda da alınması gereken kilolar değişiyor, sizin kendi vücut indeksiniz değişiyor. Bu sebeple doktor kontrolünde de olmanız şartıyla yine almanız gereken belli ideal kilolar olacak. 

  • Normal kilodaysanız 17- 25 kg
  • Normalin üstünde kilodaysanız 14- 23 kg
  • Obez iseniz 11- 19 kg almanız gerekiyor. 

Eğer bunlardan fazla kilo alırsanız o zaman doğum sonrasında da bu kiloları vermeniz zor olacaktır. Aynı zamanda fazla kilo doğumu da zorlaştırıyor. Bütün bunları yaşamamak amacıyla kilo alımı ve verimi oldukça önemlidir. Ama az önce de belirttiğimiz üzere, bütün bu süreçte doktor kontrolünde olmanız gerekiyor. 

Ama şunu da unutmamalısınız: İkiz bebekleriniz olacaksa farklı, üçüz ya da dördüz bebekleriniz olacaksa farklı kilo alımları mevcut. Sonuçta sizden beslenen, sizin yediklerinizden içtiklerinizden yararlanıp büyüyen bebek sayınız artıyor. 

Nasıl Sağlıklı Kilo Alabilirsiniz?

Sağlıklı bir şekilde kilo almanın en güzel yolu, sağlıklı ve düzenli beslenmektir. Bazı gıdalardan uzak dururken bazı gıdalardan da fazlasıyla tüketmeniz gerekiyor. Örneğin yeterli kiloyu alamıyorsanız bunu abur cubur ya da fast food ile tamamlamayı düşünebilirsiniz. Ama onların da bebeğinize zararlı olduğunu unutmayın. 

Kurabiye yerine dilimlenmiş taze meyveler tercih edebilirsiniz. Dışarıdan aldığınız kutu içecekler yerine meyveleri sıkarak kendi meyve suyunuzu hazırlayabilirsiniz.

Bunlara ek olarak ara öğünlerde kuru yemiş tüketmeyi de tercih edebilirsiniz. Beyaz ekmek ve makarna tüketimini azaltarak tam tahıllı olanları yiyebilirsiniz. Salatalara yönelebilirsiniz.

Bu gibi önlemleri aldığınızda ve düzenli bir yeme içme programı oluşturduğunuzda zaten herhangi bir sorun olmadığını göreceksiniz. İdeal kilo alımınızı tamamlarken aynı zamanda bebeğinizin de sağlıkla büyüdüğüne şahit olacaksınız. 

Kilo Alım Süreci

Hamilelikte kilo alımını da birdenbire yapmamalısınız. İlk üç ayda ekstra kilo almanıza gerek yoktur. Normal beslenmenizi bile düzenlemeniz yeterli olacaktır. Aynı zamanda yine sağlıklı beslenmeyi unutmamanız gerekiyor. 

Bunların yanı sıra normal bir kilodaysanız hamileliğinizin ilk aylarında birkaç kilo almanız yeterli olacaktır. Örneğin bir meyveli yoğurt takviyesiyle bunu başarabilirsiniz. 

Normalden düşük bir kilonuz varsa hamilelikte ikinci ya da üçüncü ayda istikrarlı ve düzenli bir şekilde kilo alabilirsiniz. Günlük ekstra 300 kalori kadar almanız bile yeterli olacaktır. 

NOT: Sadece yeme içme düzeniyle de istenilen kiloya ulaşamayabilirsiniz. Onun yanında spor da yapmanız gerekiyor. Hamileler için özel sporlar bulunuyor. Örneğin, hamile yogası ya da pilatesi yapabilirsiniz. Günün belli saatlerinde kısa yürüyüşler yaparak bacaklarınızı açabilirsiniz. 

Bütün bunlar birleştiği zaman hem kilo alımınız daha sağlıklı olacaktır hem bebeğiniz güzel bir şekilde gelişecektir hem de doğum sonrasında çok fazla kilo vermekle uğraşmayacaksınız. Hepsinin bir arada olması için de bütün bu uyarılara dikkat etmeniz gerekiyor. 

Kilo Alımını Nasıl Kontrol Edebilirsiniz? 

Aslına kilo alımınızı kontrol etmek çok da zor olmayacaktır. Haftalık ya da aylık takip edilmesi yeterlidir. Bir kenara notunuzu alarak bir haftada ya da bir ayda ne kadar kilo aldığınızı takip edebilirsiniz. 

Çok zayıf ya da şişmansanız haftada ya da bir ayda ne kadar kilo almanız gerektiğini doktorunuzla belirleyebilirsiniz. Böylece siz takibini yaparken zorlanmazsınız ve aynı şekilde doktorunuz da herhangi bir durum olduğunda hemen yöntem değiştirerek farklı bir yol izlemeye karar verebilir.

Bütün bunları dikkate aldığınızda ve uyguladığınızda ideal kilo alımını başarabilirsiniz. Unutmayın ki bu hem sizin sağlığınız açısından hem de bebeğinizin ya da bebeklerinizin sağlığı açısından fazlasıyla önemli.

Sıkılmayın ve bunalmayın. Geçirmeniz gereken bu süreçte en önemli nokta sizin süreci doğru ve düzenli devam ettirebilmenizdir. 

İşte hamilelikte ne kadar kilo almalısınız sorusunu detaylı bir şekilde aktardık. Şimdi gidip tartılarak ne kadar kilonuz olduğunu ve ne kadar almanız gerektiğini hesaplayabilirsiniz. 

Önceki İçerikEN İYİ KIŞLIK HAMİLE KIYAFETLERİ
Sonraki İçerikADIM ADIM BEBEĞİNİZİ TAKİP EDİN
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.