Bebekler ilk doğdukları anlardan itibaren çok fazla sorumluluk isterler. Bu sebeple ilk kez anne baba olanlar, bebeklerini büyütürken çok fazla stres yaşayabilir, çok fazla endişelenebilir. Bu gibi durumlarda da soğukkanlı olmalılar ve telaş etmemeliler. 

Ebeveynlerin en büyük endişelerinden birisi ilk bebek duşu nasıl yaptırılmalı? Sorusu oluyor. Bu yazıyı okuyarak nasıl bir yol izlemelisiniz, nelere dikkat etmelisiniz gibi soruların cevaplarını öğreneceksiniz. Böylece siz de merak ediyorsanız püf noktaları aklınıza kazıyabilirsiniz.

İşte ilk bebek duşuyla ilgili bilmeniz gereken her şey…

Yenidoğanlarda Bebek Duşu Yaptırmak 

Yenidoğan olarak adlandırılan, yeni doğmuş bebeklerde ilk duş son derece önemlidir. Bebekleri banyo yaptırırken şunlara dikkat edilmesi gerekiyor: 

  • Bebeklerin göbek bağının düşmesi gerekir. Bu gerçekleştiğinde banyo yaptırılmalıdır. 
  • Göbek genelde doğumdan bir ya da iki hafta sonra düşecektir. Göbek düştükten bir gün sonra banyo yaptırabilirsiniz. Öncesinde yaptırmayın.
  • Göbek düştüğünde cildini kaynamış ılık bir suyla silin. Sonra kurulayın.
  • Bu işlemi gün içerisinde birkaç kere yapabilirsiniz. 
  • Aynı zamanda bebeğinizin ağzını yüzünü ıslak ve sabunsuz yumuşak bir bezle silebilirsiniz. 

Şimdi gelin banyo yaptırırken neler yapmanız gerektiğine bir bakalım: 

Banyo Yaptırırken Dikkat Edin!

Bebekler ilk kez suyla karşılaştıklarında endişelenip tepki verebilirler. Bu yüzden de tepkilerinden korkmamalısınız. Rahat bir şekilde bebeğinizi yıkayabilirsiniz. 

Ortama ve suyun ısısına dikkat ettiğiniz durumlarda bir sorun olmayacaktır. Bebeğinizi doğru tutarak bu işlemi rahatlıkla yapabileceksiniz. Çünkü bebeğiniz anne karnındayken de suyun içerisinde oluyor, bu yüzden tepki verse de çok fazla olmayacaktır. 

Ayrıca bebeğinizi havluyla silmek yerine tülbent kullanmalısınız. Ilımış suyla yıkayın ve sonrasında kurularken de tülbent gibi yumuşak malzemeler kullanın. Bu bebeğinizin cildini tahrip etmeyecektir. 

Doğal nemlendirici içeriğe sahip olan temizleme kalıpları kullanın ve haftada bir ya da iki kere şampuan tercih edebilirsiniz. Duş jeli ise isteğe bağlı olarak kullanılabilecek bir üründür. 

Buna ek olarak bebek banyo seti oluşturmalısınız. Bu set içerisinde neler yer alıyor? 

  • Temiz bir bebek küveti
  • Kaymayacak yapıda yer koruyucu örtü
  • Yıkama süngeri ya da ince yapıda bir havlu
  • Bebek şampuanı
  • Temiz bez
  • Banyo sonrası hemen giydireceğiniz kıyafetleri.

Bütün bunları banyodan önce hazırlamalısınız ki bebeğinizin banyosu bittiğinde üşümeden hemen onu ısıtın. 

Bebek Şampuanı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Bebeğinizi şampuanla yıkamak istiyorsanız seçeceğiniz şampuanların içerikleri son derece önemli. Dalin ya da Uni Baby gibi markaları tercih edebilirsiniz. Ama bunun yanı sıra, bebek şampuanlarının içerikleri de son derece önemli. Göz yakmamalı, pH oranına dikkat edilmeli. Buna ek olarak nemlendirici kullanacağınız zaman da gözenekleri kapatmayan özellikte olmasına dikkat edin. Aynı zamanda onların da pH’ı uygun olmalı ve hipoalerjen özelliğini de sağlamalı. 

Bebek Nasıl Tutulmalı?

Aslında banyo yaptırırken en çok dikkat edilen konulardan birisi tutuştur. Bebeği çok dikkatli tutmalısınız ve yüzüstü duracak şekilde ayarlamalısınız. Elinizi karnını çok baskılamayacak şekilde tutarak önce sırtını yıkayın, sonra yavaşça başını yıkayın. Ardından döndürün ve bebeğinizi yıkamaya devam edin.  Adım adım ilk bebek duşu nasıl yaptırılmalı sorusuna şöyle bir açıklama yapacak olursak;

  • Banyo ısısını uygun bir dereceye getirmelisiniz.
  • Küveti uygun sıcaklıktaki suyla doldurun.
  • Süngeri küvete koyun.
  • Bebeği yıkamaya başlayın. Başını da yıkayın ve durulayın.
  • Banyodan önce hazırladığınız havluyu alarak bebeğinizi kurulayın.
  • Bebeğinizin cildi kuru olacaktır. Bu sebeple de nemlendirici kullanabilirsiniz.

Bebeğiniz banyodan sonra çok fazla üşümeyecektir. Bu sebeple kalın giydirerek bebekte pişik oluşturmamalısınız. Bebekler, ilk banyodan sonra yorgun olabilirler ve acıkabilirler. Onları emzirerek beslenmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bebekleri iyi durulamanın çok önemli olduğunu tekrar hatırlatalım. 

Bebekler Ne Sıklıkla Banyo Yaptırmalı? 

Burada merak edilen bir başka konu da ne sıklıkla banyo yaptırılmasıdır. Eğer bebeğiniz çok kuru bir cilde sahipse çok fazla banyo yaptırmanız tavsiye edilmez. Bu daha çok cilt dökülmesine sebep olabilir, özellikle de yeni doğan bebekler için. Tabi bulunduğunuz mevsim de bu noktada oldukça önemli. Çünkü yazın ayrı kışın ayrı takip edilmesi gerekiyor. 

Eğer kış mevsimindeyseniz haftada iki kere yıkamanız yeterli olacaktır. Eğer sıcak bir hava varsa, yaz ya da bahar aylarıysa da haftada üç ya da dört kere ılık suya sokabilirsiniz. 

Tabi bütün bunların sadece birer tavsiye olduğunu unutmamak gerekiyor. Çünkü baktığınız zaman her bebek farklıdır ve aynı şekilde her biri için farklı yol izlenmesi gerekir. Bütün bunlar göz önüne alındığında annelerin de bebeklerini banyo yaptırma süreçleri fark edecektir. 

Bebeklerinizin Tırnağını Nasıl Kesmelisiniz? 

Bebeğinize banyo yaptırdıktan sonra vücutları yumuşayacaktır. Bu sebeple de tırnaklarını kesebilirsiniz. Kısa ve küt olmasına dikkat edin. Eğer siz yapamayacaksanız detaylarını doktorunuzdan da alabilirsiniz. çünkü bazı bebekler hassas olabiliyor. 

Eğer bebeğinizin tırnaklarını kesemediyseniz de endişe etmeyin. Bir süre bebeğinize eldiven giydirebilirsiniz. Bu da onların yüzlerini çizmelerini engelleyecektir. Aynı şekilde ayaklarına da patik giydirebilirsiniz. 

Önceki İçerikADIM ADIM BEBEĞİNİZİ TAKİP EDİN
Sonraki İçerikBEBEK BEZİNİ NASIL SEÇMELİSİNİZ?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.