Hamilelikle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Hamilelik, hakkında çok yazılıp çizilen, bolca konuşulan ve tartışılan bir konu… Durum böyle olunca yanlış/abartı bilgilerin ortaya çıkması da, bu bilgilerin halk arasında -bazen de iyice absürt bir hal alarak- kulaktan kulağa yayılması da fazla zor olmuyor. Bu blog yazımızda, kafa karışıklıklarını ortadan kaldırmak adına, hamilelikle ilgili popüler yanlışlara ve doğrularına kısaca değineceğiz.
Hazırsanız başlayalım…
Yanlış: Sabah Bulantıları Yalnızca Sabah Olur
Doğrusu: Ne yazık ki “sabah bulantısı” olarak bilinen bu bulantılar, günün her saatinde meydana gelebilmektedir. Bir de iyi haber verecek olursak; bu bulantıların şiddetinin ilk trimesterden sonra azaldığını söyleyebiliriz. Sabah bulantılarının kesin nedeni bilinmemekle birlikte; koku alma duyusunun hassaslaşmasının, hormon dengelerinde meydana gelen değişimin ve kan şekeri seviyesinin düşmesinin bu duruma etki ettiği düşünülmektedir. Konuyla alakalı ayrıntılı bilgi almak için, ilgili yazımıza göz atabilirsiniz. (yazıya link verelim.)
Yanlış: Hamile Kadınlar Egzersiz Yapmamalıdır
Doğrusu: Egzersiz, hamile kadınların yapabileceği en iyi şeylerden bir tanesidir. Öyle ki düzenli egzersiz ile hem hamileliğin vücudu yoran belirtilerini azaltmak, hem de vücudu daha canlı ve enerjik tutmak, dolayısıyla daha rahat ve dinç bir hamilelik süreci geçirmek mümkündür. Tabii hamilelikle birlikte yapılabilecek egzersizlere de belli başlı kısıtlamalar gelecektir. Örneğin düşme riskinin olduğu, ya da fazla ağırlığın kaldırılacağı egzersizler önerilmemektedir. Hamilelikte egzersizle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için, ilgili yazımıza göz atabilirsiniz. (yazıya link verelim.)
Yanlış: Hamile Kadınlar İki Kişilik Yemek Yemelidir
Doğrusu: Hamile kadınların beslenmelerine özen göstermeleri ve kalori alımlarını artırmaları gerektiği doğru da olsa, “iki kişilik yemek” yaklaşımı gereğinden fazla yemeye yol açabilir; bu da hem anne adayı hem de fetüs için zararlı olabilir- özellikle de faydalı olmayan kaloriler ağırlıktaysa.
Hamile kadınlar, direkt iki kişilik yemeye başlamamalı, bunun yerine hamilelik süreci boyunca -doktorlarının da onayıyla- kalori alımlarını kademe kademe artırmalıdır. İlk trimesterde ekstra kalori gerekmezken, uzmanlar ikinci trimesterde günde ortalama 340, üçüncü trimesterde ise günde ortalama 450 ekstra kalori alımını önermektedir.
Yanlış: Hamile Kadınlar Seks Yapmamalıdır
Doğrusu: Seks yapmanın sağlıklı bir hamileliğe olumsuz bir etkisi yoktur. Fakat hamilelikte risk unsuru olabilecek belli başlı durumlar mevcutsa – örneğin kadında hamileliğin bir noktasında ağır bir kanama meydana geldiyse ya da erken doğum riskini artıran bir durum mevcutsa- seks yapmak önerilmeyebilir. Bu durumda hamile kadınların doktorlarından bilgi almaları tavsiye edilir.
Yanlış: Hamileyken Bebeğin Cinsiyeti Tahmin Edilebilir
Doğrusu: Bu da halk içinde sık görülen yanlışlardan bir tanesi… Kimi bebeğin ne kadar hareketli olduğundan, kimi anne adayının karnı üzerine sarkıtılan bir yüzüğün ne yönde daire çizeceğinden, kimi ise anne adayının idrarının renginden bebeğin cinsiyetinin anlaşılabileceğini söylese de, bunların hiçbir geçerliliği yoktur. Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek istiyorsanız, ultrason bu konuda gayet güvenilir bir yöntem olacaktır.
Yanlış: Hamile Kadınlar Kahve İçmemelidir
Doğrusu: Anne adayları hamileyken gönül rahatlığıyla kahve tüketebilirler, fakat ne kadar tükettikleri konusunda kendilerini kısıtlamaları gerekmektedir. Hamile kadınlar ortalama üst sınır olarak günde 200 mg’a kadar kafein alabilirler- bu da aşağı yukarı 1 – 1,5 fincan kahve yapmaktadır. Tabii ki en sağlıklı bilgi için, bu konuda da önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Genel bir öneri olarak, hamilelikle ilgili sık tartışılan, kafanızı kurcalayan ve farklı insanların farklı şeyler söyledikleri konularda en sağlıklı bilgi için doktorunuzla iletişime geçmenin en doğrusu olacağını söyleyebiliriz.