Tüp Bebek Nedir?

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan, çiftlere uygulanan üreme tedavi yöntemidir. Kadından alınan yumurta hücrelerinin ve erkekten alınan meni hücrelerinin (sperm) laboratuvar ortamında döllenmesini ve döllenen embriyonun kadının rahim içerisine yerleştirilmesini kapsamaktadır. İlk tüp bebek olan 1978’de doğan Louise Brown’ın annesi, tüplerinin tıkalı olduğundan dolayı, tüp bebek tedavisini görmüştür.

Kısırlık (İnfertilite), kadın veya erkek kaynaklı olabilmektedir. Bazen de çiftlerin her ikisinde de bu sorunu görmek  mümkün. Kısırlık çözümü için uygulanan en ileri ve sıklıkla başvurulan yöntemdir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır? 

Öncelikle; bu yönteme başvuranları sadece evlilik ve çocuk sahibi olma kararında geçikmiş insanların sorunu olarak görmemeliyiz. Ayrıca bu sorun sadece kadın ve erkek değil de kadının ve erkeğin yaşı olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Genç insanların da karşı karşıya kalmış bir durum olabilir. 

  1. Olmazsa olmaz tedaviye uygun kişilerin başında, kanalları tıkalı kişiler yer almaktadır. (Dış gebelik, enfeksiyon vb. Nedenlerden tüpleri tıkanmış olan kişiler) 
  2. Sperm kanalları doğuştan gelişmemiş ya da sonradan belli ameliyatlardan dolayı sperm kanalları tıkanan erkekler, 
  3. Genetik sorunlarla karşı karşıya kalmış çiftler, 
  4. Ateşli hastalıklara bağlı, sperm üretiminde bozukluk olan erkekler, 
  5. Yumurtalık sayısının ve kalitesinin azaldığı ileri yaş anne adayları, (30’lu yaşlarda bir kadına embriyo transferi yapıldığında şans daha yüksek, 40’ lı yaşlarda bu şans yüzdesi azalıyor. ‘Zamanı gelince yaşım kaç olursa olsun tüp bebek sahibi olurum.’ bakış açısı da çok da sağlıklı bulunmamaktadır.) 
  6. İmmunolojik (bağışıklık sistemini ilgilendiren) sorunları olan çiftler, 
  7. Testis tümörü sebebiyle ameliyat geçiren, kemoterapi ve radyoterapi (kanser tedavisi için)almış erkekler, 
  8. Açıklanamayan kısırlık vakaları, (tetkik sonuçlarından sonra kadın veya erkeğe ait bir sorunun saptanmaması) 
  9. Kadında vaginismus, erkeğin boşalma ile ilgili sorun yaşaması, çiftin ilişkiye girmesini engelleyen nedenler, 
  10. Sperm üretim ve fonksiyon bozuklukları, 

Bazı durumlarda ise, öncelikle ilaçlar, ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilerek normal gebeliğin oluşması beklenmektedir. Bu sorunlar çözüldükten sonra normal gebelik görülmüyorsa, tüp bebek tedavisi uygulanabilir. 

Yumurtalıklardan ya da sperm kaynaklı gebe kalamama durumu, çiftlerin psikolojisini de tabi ki etkilemektedir. Tedaviye tedavisine küsmemek gerekir. Bu durumda, sabır en büyük motivasyon. Bu tedavinin ilk görüşme muayenesine, eşleri birlikte katılım göstermesi ve daha sonraki takip sürecinde de durumları birlikte değerlendirmeleri büyük önem arz etmektedir. Ve ilerleyen süreçte ise, ‘’Bu seferde hamile kalamazsam, boşanacak mıyız?’’ duygusu hissedilmemeli veya hissettirilmemelidir. Bu tedavinin amacı, döllenmenin gerçekleşmesi ve gebelik sürecinin mümkün olduğunca sağlıklı bir şekilde geçmesidir. 

Tüp Bebek Merkezi Seçiminin Önemi? 

Bu süreçte çiftlerin birbirine motivasyonun dışında, tedavinin olumlu sonuca ulaşmasında en önemli etkenlerden biri ise; uzman kadrosu ile ön planda olan merkezlerin tercih edilmesidir. Kişiye özgü tedavi planlaması yapan, evrensel tedavi yöntemlerini sunmuş olmasına özen göstermek gerekir. 

Önceki İçerikHamilelikte Yüzme
Sonraki İçerikDoğum Çeşitleri