Daha önce yumurta çatlatma iğnesini duymuş muydunuz? Aslında son zamanlarda fazlasıyla merak ediliyor ve araştırılıyor. Bizler de sizi bilgilendirmek amacıyla yumurta çatlatma iğnesi nedir, bundan bahsedeceğiz. 

Daha çok tüp bebek tedavilerinde kullanılan bir yöntem olarak bilinen yumurta çatlatma iğnesi aslında son derece önemlidir. Eğer merak ediyorsanız hemen okuyarak ne olduğunu öğrenebilirsiniz. 

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir? 

Detaylarını anlatmadan önce yumurta çatlatma iğnesinin ne olduğundan bahsedelim.

Bu iğne, olgunlaşan yumurtaların 16- 20 mm boyutlarına ulaştığı zaman yapılıyor. Bir tür ilaçtır ve iğneye sıvı bir şekilde eklenir. Genel olarak yumurta çatlatma iğnesi, bebeği olmayan ailelerin tedavi sürecinde başvurulan yöntemlerden birisidir. Bu iğne uygulandıktan ortalama 40 saat sonra yumurtalar karın içi boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlamayı gerçekleştirir. 

Özellikle tüp bebek tedavilerinde bu yöntem tercih ediliyor ve tedavi sırasında uygulanıyor. 36 saat sonrasında da yumurtlama olmadan yumurtaların toplanması gerekiyor. 

Yumurta Çatlatma İğnesi Nasıl Uygulanır? 

Bu kararı kesinlikle doktorun onaylaması gerekiyor ve hatta onun size sunmuş olması lazım. Çünkü bu sizin kendi kendinize alabileceğiniz bir karar olmamakla beraber oldukça risklidir. 

Yumurta çatlatma iğnesi enjekte edilerek uygulanır. Başarılı olması için de doğru zamanda ve doğru bir şekilde uygulanması gerekiyor. Aslında çatlatma kavramının yerine olgunlaştırma kavramı kullanılsa tedaviyi daha iyi anlatacaktır. Çünkü burada iğnenin yaptığı görev aslında yumurtaların olgunlaşarak ayrılmasını sağlamaktır. 

İğnelerin içerisindeki ilaçlar, döllenme kapasitesinin artmasını sağlayan LH hormonu görevi görüyor. Kalçadan kas içine ya da göbekten cilt altına uygulanabiliyor. 

Uygulama saati ise tüp bebek laboratuvarlarında yumurta toplama işlemi randevularına göre ayarlanmalı. Hazırlanacağı saatten 36 saat öncesinde bu işlem uygulanmalı ki yumurtalar çatlasın, döllenme gerçekleşsin. 

Buna ek olarak eğer zamanlama yanlış olursa, erken ya da geç yapılırsa yumurtalar çatlar karın içinde kalır ve hiçbir işe yaramazlar. Örneğin, yumurta toplama işlemine 40 ya da 44 saatten daha fazla geç kalındıysa bu yumurtaların toplanmasıyla gerçekleşecek tüp bebe tedavisi başarısız olacaktır. O yüzden her şey çok dikkatli incelenmeli ve zaman da doğru ayarlanmalıdır. 

Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır sorusunu cevapladıktan sonra bir diğer önemli konuya geçebiliriz. Okumaya devam edin. 

Yumurta Çatlatma İğnesi Yan Etkileri Nelerdir? 

Doğal olarak bu kadar önemli bir sonucu verecek iğnenin yan etkileri var mıdır, merak edilir. 

Aslında ciddi yan etkileri bulunuyor. Bunlar arasında;

  • Yumurtalıkların aşırı uyarılmasıyla oluşan OHSS yer alıyor. 
  • Kusma
  • Karın ağrısı
  • Baş dönmesi
  • İshal 
  • Nefes darlığı
  • Alerjik reaksiyonlar da belirtiler arasında yer alıyor.

Bunlardan herhangi birini bile yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor. Her bir yan etkinin hemen incelenmesi ve kontrol altına alınması gerekiyor. Bu sebeple iğneden sonraki her zaman diliminde kendinize çok dikkat etmelisiniz ve düzgün bir şekilde incelemelisiniz. Gördüğünüz en ufak bir değişiklik bile son derece önemlidir. 

Buna ek olarak yumurta çatlatma iğnesi sonrasında ne zaman hamilelik testi yapılmalı diye de soruluyor. Aslında en uygun zaman adet döngüsünün beklenmesidir. Çünkü ancak bu şekilde fark edilebilir. Eğer adet zamanınız gecikirse test yapabilirsiniz. Muhtemelen beraberinde hamilelik belirtileri de gösterebilirsiniz ve bu sebeple tedavinin başarılı olduğunu da düşünebilirsiniz.

Aynı zamanda yumurta çatlatma iğnesi enjeksiyonundan sonraki 14 gün içerisinde hamilelik gerçekleşebilir. Ama bazen de hastalarda bu kadar erken belli olmayabilir. Bu sebeple sonuç ne çıkarsa çıksın yine de umudunuzu kaybetmemelisiniz. 

Elde edilen verilere göre ise yumurta çatlatma iğnesi ile hamile kalanlar o kadar fazla ki… 

Yumurta Çatladığında Nasıl Hissedersiniz?

Yumurtaların çatlaması ve sonrasında da yeniden toplanması sürecinin ortalama 36- 40 saat sürdüğünü söylemiştik. Peki, iğne yapıldıktan sonra yumurtanın çatladığını siz nasıl hissedersiniz? Hangi belirtiler olur? 

Örneğin, yumurta çatladığında folikül içerisinde bulunan sıvı rahme ve yumurtalıklara doğru yayılma gösterir. Bu yayılma da kasıklarda ciddi ağrılara sebep olabilir. 

Ayrıca göğüslerde dolgunluk, vajinal sıvıda artış, vücut ısısının artması ve cinsel istekte artış gibi durumlar da söz konusu olabilir. 

Her kadında bu belirtiler olacak diye bir kural yoktur ama genel olarak kadınların yüzde 50’sinden fazlasında bu belirtiler gözlemleniyor. Eğer sizde bunlardan hiçbiri yoksa ya da sadece bir iki tanesi varsa da merak etmeyin, yine de başarılı bir işlem gerçekleştiyse karşılığını gebelik testinin sonunda alacaksınız. 

Aslında yumurta çatlatma iğnesi, kadınları biraz da ürküten bir tedavi yöntemidir. Her zaman korkuyla ve endişeyle yaklaşılır ama yine de şunu söylemekte fayda var: Tıp çok ilerledi ve ilerlemeye de devam ediyor. Bu sebeple eğer böyle bir tedavi size önerildiyse öncesinde her şeyi araştırabilirsiniz. Böylece gittiğinizde neyle ve nasıl bir süreçle karşılaşacağınızı da bilmiş olursunuz. 

Yumurta çatlatma iğnesi nedir ve nasıl yapılır? Yan etkileri nelerdir, artık hepsini öğrendiniz. Bu bilgileri unutmayın ve bir gün kullanmanız gerekirse tekrar bunu okuyabilirsiniz. 

Önceki İçerikYENİ DOĞAN BEBEĞİN MALİYETİ NE KADAR OLUR?
Sonraki İçerikEN İYİ KIŞLIK HAMİLE KIYAFETLERİ
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.