Anne ve baba adayları heyecanla bebeklerini kucağına almak için beklerler. Bu süreçte de bebeklerinin en güzel yerde uyuyabilmesi için hazırlıklara başlarlar. Tabi bu çok uzun bir zaman ve para gerektirir. Peki bu durumda yeni doğan bebeğin maliyeti ne kadar olur? Herhangi bir tahmininiz var mı?
Bizler size, yapılan araştırmalardan yola çıkarak elde edilen verileri aktaracağız. Yeni doğan bir bebek ortalama ne kadar maliyetle doğuyor? Sonrasında ne kadar para harcamanız gerekiyor? Hepsini öğrenmek için hemen okumaya başlayabilirsiniz.
Yeni Doğan Bebek Masraf Listesi
Aslında bebeğiniz için masraflara, henüz o doğmadan çok önce başlarsınız. Çünkü bebeğiniz doğduğunda her şey hazır olmak zorundadır ki herhangi bir sorun yaşanmasın.
Bunun hesaplamasını yapmadan önce yeni doğacak bir bebeğin neye ihtiyacı vardır bundan bahsedelim.
- Yenidoğan bebek kıyafetleri
- En az iki tane hastane çıkışı
- En az 4-5 tane zıbın
- Çorap
- Eldiven
- Penye yelekler
- Küçük bir battaniye
- Kumaştan yapılan bir başlık
- Bebek bezi
- Pamuklu bezler ve ıslak mendil
- Banyo süngeri, şampuanı ve sabunu
- Banyo havlusu
- Bebek pudrası
- Bebek kremleri
- Alt açma bezi
- Anne bebek çantası
- Tarak
- Tırnak makası
- Beslenme ihtiyaçları için anne sütü toplayıcı malzeme
- Biberon
- Önlük
- Biberonu temizlemek için özel malzemeler
- Bebek nevresimleri
- Ter bezi
- Yenidoğan oyuncakları
- Karyola
- Kaguru
- Bebek çantası
- Bebek telsizi
Bunlar size sayabildiğimiz en önemli malzemeler. Her birinin yedekli bir şekilde alınmış olması gerekiyor. Çünkü bebeğinizin bunların hepsine ve hatta daha fazlasına ihtiyacınız olacak. Özellikle bebek bezleri ve bebek taşıma çantaları son derece önemli. Peki bütün bu malzemelerin maliyeti nedir? Hiç hesapladınız mı?
Aslında bu konuda maliyet hesaplamak çok da kolay değildir. Çünkü her markada her mağazada ürünlerin fiyatları birbirinden farklıdır. Bütün malzemeleri yedekli bir şekilde aldığınızda 10 bin TL de tutabilir 35 bin TL de.
Bu noktada da hangi markalara güvenmeniz gerektiğini de iyi araştırmalısınız. Bebeğiniz için her şeyin en iyi olmalı ama her pahalı ürünün de kaliteli olacağına dair net bir kanıtı yoktur.
Anne İçin Yapılacak Masraf Ne Kadar?
Anne ve baba adayları sadece bebeklerine alışveriş yapmamalılar. Aynı zamanda anne adaylarının da bazı önemli ürünlere ve kıyafetlere ihtiyacı olacak. Peki bunlar neler? Haydi gelin bir de anneler için olan ihtiyaç listesine göz atalım:
- Emzirme önlüğü
- Emzirme sütyeni/ atleti
- Göğüs koruyucu kapsül
- Göğüs ucu kremleri
- Lohusa külotu
- Pijama
- Emzirme yastığı
- Korse
Bu ihtiyaçlar da anne adaylarının öncelikli listesi arasında yerini almalı. Zaten doğum için hazırlanan çantalarda bu ürünler yer alıyor. O yüzden de almanız gerekenlerin listesini yaparken bunları göz önünde bulundurabilirsiniz.
Tabi bunun için de masraf konusuna gelecek olursak yine alacağınız yere ve markaya göre değişkenlik gösterecektir.
Sonuç Olarak:
Bütün bu bilgileri dikkate aldığımızda şunu söyleyebiliriz: Anne baba adayları yeni doğan bebekleri için çok ciddi bir alışveriş yapmak zorunda. Ama bebeğiniz henüz doğmadan bazı ürünleri çok fazla yedeklemeyin. Örneğin bebek bezlerinden öncesinde bir ya da iki çeşit almanız yeterli olacaktır. Çünkü bebeklerin ciltleri fazlasıyla hassastır bu sebeple de her bebek bezi onların vücutlarına uymaz.
Öncesinde birkaç gün deneyin, eğer bezle bebeğiniz rahat ediyorsa pişik gibi sorunlar yaşamıyorsa o markadan devam edebilirsiniz ama eğer bebeğiniz rahatsızsa başka arayışlara geçin. Bu ihtimali unutmayın çünkü kullanamayacağı bir bebek bezini almak çok da doğru bir hareket olmayacak.
Anne adayları genelde öncelikle bebeklerinin ihtiyaçlarını tamamlarlar ve sonrasında kendilerine sıra bulabilirler. Son zamanlara gelindikçe nelere ihtiyaçları olduğuna bir bakarlar ve alışverişe çıkarlar. Bu zamanlarda da emzirme sütyeni ya da atleti gibi işlerine yarayacak ürünlere öncelik verirler.
Doğum sonrasında yaşayacağınız emzirme süreci de fazlasıyla önemlidir. Kullanacağınız yanlış ürünler size de zararlı olabilir. Ayrıca aldığınız kıyafet türü şeylerin kumaşlarına dikkat edin. Sentetikten olabildiğince uzak durmaya çalışın. Hava aldıran ve pamuklu olan iç çamaşırları da sizin için daha iyi olacaktır.
Bebeğiniz doğduktan sonra bazı sebeplerden dolayı hastanede de kalabilir. Bu da ekstra maliyete sebep olur. Sağlığı ve gelişimi için orada ne kadar kalması gerekiyorsa kalmalıdır. Bütün bunlar düşünüldüğünde de bebek için yapacağınız masraf aslında tahmin ettiğinizden daha fazla olabilir.
Bu noktada size bir uyarıda bulunmak istiyoruz: Bebeğiniz için çok fazla kıyafet almayın çünkü çok hızlı uzuyorlar çok çabuk büyüyorlar. Bu yüzden giydirdiğiniz hiçbir şeyi iki ya da üç kez kullandıramayacaksınız. Alışveriş yaparken bu ihtimali de göz önünde bulundurmalısınız. Bebeğiniz için gelen hediyelerin çoğu da kıyafet olacaktır .