preeklampsi
preeklampsi

Preeklampsi Nedir?

Preeklampsi, gebeliğin son 4 ayında ortaya çıkan kan basıncı bozukluğudur. Ender görülen ciddi bir sağlık problemidir.Tedavi edilmediği takdirde, anne ve bebek için ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Preeklampsi Neden Olur?

Nedenleri kesin olmamakla birlikte;

  1. Ailede daha önce geçirmiş biri varsa
  2. Yüksek tansiyon geçmişine sahip olmak
  3. Önceki gebelikte bu rahatsızlığın yaşanmış olması
  4. Böbrek hastalığı geçmişine sahip olma
  5. Bebeğiniz tüp bebek ise,

Preeklampsi Semptomları Nelerdir?

  1. Şiddetli baş ağrısı
  2. Ani kilo artışı
  3. Halsizlik ve bilinç bulanıklığı
  4. Yüzde ve ellerde şişlik
  5. Nefes darlığı
  6. Noktalar görmek ve görmede bozukluk
  7. İdrarda protein görülmesi 
  8. İdrara çıkış sayısında düşüş 
  9. Omuzlarda ve karnın üst bölgesinde ağrı
  10. Ödem
  11. Yüksek seyreden tansiyon değerleri
  12. İstemsiz kasılmalar
  13. Vücutta sararma
  14. Karaciğer fonksiyonlarında bozulma

Preeklampsi Nasıl Engellenir?

Korunmak her zaman mümkün olmasa da, risk barındıran faktörlere sahipseniz şayet, bazı önlemler alabilirsiniz. Yüksek risk grubundaysanız, gebeliğiniz boyunca düşük dozda asprin almanız, kalsiyum eksikliği olan hastalara, kalsiyum takviyesi faydalı olabilir. Ödemi ve hipertansiyonu azaltmak için bol proteinli, az tuzlu bir diyet uygulanabilir. Ancak tüm bunların hekim kontrolünde uygulanması önemlidir. Doktorlarınız size bu konuda en iyi yol gösterici kişilerdir. İlaç kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışınız.

Preeklampsi Tedavisi

Doktorunuzun gözetiminde tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Bebeğin doğumu, tedavisinde tek yöntemdir. Anne ve bebek için uygun şartlar sağlandıktan sonra gebelik sonlandırılır ve doğum gerçekleşir. Bu yöntem, çoğu zaman hastalığın ilerlemesini önlemektedir.

  • Hafif Durumlarda: Belli kontroller ile, ayakta takip önerilir fakat dikkat edilmesi gereken unsur, hastanın bu gruptan, şiddetli gruba geçebilme ihtimalidir. Anne adayının, tansiyon ölçümleri,  idrarda protein testinin belli aralıklarla yapılmış olması ve annenin fiziksel olarak yaptığı aktivitelerin kısıtlanması ve dinlenmesi gerektiği anlatılmaktadır.
  • Şiddetli Durumlarda: Mutlaka hastane şartlarında izlenmelidir. Anne ve bebek sağlığı da göz önünde bulundurularak en yakın zamanda doğum planlanmalıdır. 

Preeklampsi Tekrarlar mı?

Gebelikte preeklampsi rahatsızlığı ile karşılaşan bir anne adayı, bir sonraki gebelik sürecinde preeklampsinin gelişmesi için %10 risk taşımaktadır. Anne, bu rahatsızlığı önceden şiddetli geçirmiş grubunda yer aldıysa, bu risk oranı artmaktadır. Preeklampsinin tekrarlanmaması için anne adayının kilo vermesi önemlidir. 

Önlemler arasında, tansiyon takibi ve kan tahlillerinin düzenli yaptırılmış olması yer almaktadır. Aynı zamanda stresten uzak durmak, dengeli ve düzenli beslenme, normal seviyelerde kilo almak, rahatsızlığın tekrarını önlemek için önemli faktörlerdendir.

Preeklampsi Videosunu Bu linkden izleyebilirsiniz.

Önceki İçerikHamilelikte Şeker (Gestasyonel Diyabet)
Sonraki İçerikHamilelikte Demir Minerali
Dyt.Damla Arslan
Diyetisyen Damla Arslan 2014 yılında Hacettepe Üniversitesinden "Beslenme ve Diyetetik" bölümünden mezun olmuştur. Aynı yıl Vogue Life Club'da beslenme danışmanlığı yapmıştır. Sonrasında BOBgym Nişantaşında Diyetisyen olarak çalışmış ve sonrasında Neurofeed Dikkat ve Psikiyatri Merkezinde görev almıştır. 2 yıl HSBC Genel Müdürlüğünde Diyetisyen olarak çalıştıktan sonra kendi danışmanlık merkezinde hizmet vermektedir.