Gebelik son derece uzun ve bazen de fazlasıyla kaygılı bir süreçtir. Bu süreç içerisinde her türlü sorunla karşılaşabileceğinizi unutmayın. İlk kez anne olacaksanız muhtemelen her şey için endişeleneceksiniz, bir sorun var mı merak edeceksiniz. bunların hepsi normaldir. 

Bu süreçte karşılaşabileceğiniz sorunlardan birisi hakkında sizlere birkaç önemli bilgi sunacağız. 

Kordon sarkması nedir? Neden olur? Merak ediyorsanız ve ilginizi çekiyorsa hemen okumaya başlayabilirsiniz ve böylece cevabını da hemen öğrenebilirsiniz.

NOT: Çok dikkatli okumalısınız. 

KORDON SARKMASI NEDİR? 

Doğal olarak öncelikle sizlere kordon sarkmasının ne olduğunu anlatalım.

Kordon sarkması ya da göbek bağı sarkması olarak bilinen bu durum normal bir durum değildir. Bu sebeple de hemen tedavi edilmeli ve bebeğin durumunun nasıl olduğuna bakılmalı. 

Amnios zarının yırtılmasından sonra bebeğin önde gelen bölümü tam anlamıyla rahim kanalı girişini kapatamaz ve böylece kordon sarkması adı verilen durum oluşur. Kordon sarkmasına sebep olan bazı durumlar mevcuttur. Bunların hangileri olduğunu öğrenmek için de okumaya devam edebilirsiniz. 

KORDON SARKMASI NEDEN OLUR?

Her doğumda kordon sarkması gerçekleşmez. Buna sebep olan tetikleyici durumlar mevcuttur. Aynı zamanda yaşandığı anda da hemen tedavisinin yapılması gerekir çünkü hem anne için hem de bebek için son derece tehlikeli bir durumdur. 

Genel olarak bakacak olursak kordon sarkması nedenleri şunlardır: 

  • Erken doğum riski
  • Çoğul gebelikler
  • Çok sayıda doğum yapılmış olması
  • Bebeğin olması gerektiği gibi değil, yan duruyor olması
  • Ayaklarının aşağıda durması
  • Amniyon sıvısının fazlalığı
  • Baş- pelvis uyumsuzluğu 

Eğer bunlardan herhangi biri bile mevcutsa o zaman kordon sarkması meydana gelebilir. Çünkü su kesesi açıldığı zaman bebeğin baş ve makat bölümü doğum kanalının girişini tam olarak kapatamadıysa bu sefer su ile birlikte kordon da dışarıya çıkar. Normal bir doğumda bunun yaşanmaması gerekir. 

Çok riskli bir durumdur ve bu yaşanırsa bebeğe giden kan akışı kesilir. Acil bir şekilde sezaryen doğuma alınmanız gerekir. Geri kalan süreçler ise bu şekilde ilerlemelidir. Normal doğuma devam etmek için ısrar edemezsiniz çünkü ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilir. 

Genel olarak baktığımızda bebeğin duruşunun nasıl olduğunu aslında biliyor olursunuz çünkü düzenli kontrollerde bebeğin nasıl durduğu mutlaka görülür. Buna uygun bir şekilde bebeğin karnınızda ters dönmesi de sağlanabilir. Bu çok riskli olduğu kadar bazı durumlarda da oldukça gereklidir, yapılması lazım. 

Kordon Sarkması Nasıl Tedavi Edilir? 

Kordon sarkmaları anlık yaşanan komplikasyonlardan birisidir. Eğer bebekle ilgili bir sorun varsa zaten anne adayına normal doğum önerilmez. Onun yerin sezaryene girilmesi daha mantıklı olacaktır. Çünkü normal doğumdan mecburen sezaryene geçirilmesi hem doğumu yavaşlatır ve süresini uzatır hem de annenin daha fazla bu duruma maruz kalmasına, stres yaşamasına sebep olur. 

Bu durumlarda da kordon sarkması için nasıl tedaviler yapılır? 

  • Direkt sezaryene dönülmeli.
  • Önde gelen kısım itilir ve kordonu sıkıştırmaması için de yukarıda tutulur.
  • Doğumdan sonra da yoğun bakıma gidilmesi gerekebilir. 

Aslında doğuma başlamadan önce doktorlar muayene yaparlar. Bu süreçte kordon elle hissedilebilir ya da vajinadan bakıldığında da gözle görülebilir. Bu gibi durumlarda hemen harekete geçmek gerekir. 

Bebeğiniz normal doğuma uygun bir pozisyona sahipse doğum gerçekleştirilebilir. Sadece biraz daha fazla dikkat isteyecektir. Eğer bebeğin kalp atımı hissediliyorsa ve annede herhangi bir sıkıntı görülmüyorsa o zaman acil sezaryene gidilmesi gerekir. 

Gerekli bütün önlemler alındıktan ve hazırlıklar da yapıldıktan sonra doğum için başlanır. 

Kordon Sıkışması Nedir?

Son olarak sizlere bağlantılı bir konudan daha bahsetmek istiyoruz. Bebeği sağlıklı dünyaya getirebilmek için kordon sarkması durumlarına anında müdahale edilebiliyor. Peki kordon sıkışması yaşanırsa ne olacak?

Kordon sıkışması da göbek kordonunun bebeğin kol ve bacakları arasına ya da bebekle plasenta arasına sıkışması durumudur. Bu sebeple de bebek hareket edemez ve hemen kurtarılması gerekir. 

Kordon sarkması durumunda da kordonu geri iterken kordon sıkışmasına engel olmak zorundalar. Çok dikkatli bir şekilde davranmalılar. Bu durum aslında çok sık rastlanıyor ve bu sebeple de anne adaylarının telaşlanmasına sebep oluyor. 

Kısaca özetlemek gerekirse kordon sarkmasını engellemek için uğraşırken kordon sıkışmasına sebep olunmaması gerekiyor. Bu konuda da çok dikkatli davranmak lazım. Doktorunuzun sizi bu konuyla ilgili mutlaka bilgilendirmesini isteyin. En azından siz de doğum sırasında neler olduğunu bilirseniz daha rahat edebilirsiniz. diğer türlü, zaten gergin olduğunuz bir anda daha fazla meraklanmak istemeyebilirsiniz.

İşte genel olarak kordon sarkması nedir? Neden olur ve nasıl geçer sorularının cevaplarını sizlerle paylaştık. Eğer daha fazla bilgi almak istiyorsanız ve böyle bir riskiniz olup olmadığını merak ediyorsanız yine doktorunuzla bu konuyu konuşabilirsiniz. 

Onlar sizi daha doğru yönlendirecektir. Bu sebeple de onlara güvenin ve kendinizi onlara bırakın. Ama sizin de doğum sırasında rahat olmanız gerekiyor ki rahatça doğumu gerçekleştirebilin. 

Önceki İçerikDOĞUM SIRASINDA FISTIK TOPU KULLANMA YÖNTEMLERİ
Sonraki İçerikDOĞUM ÇİZGİSİ NEDİR? NE ZAMAN OLUŞMAYA BAŞLAR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.