Kendinizi anneliğe hazırlamak zorundasınız. Peki bunu nasıl yapacaksınız ve herhangi bir durum yaşadığınızda nasıl hareket etmeniz gerekiyor? Bu soruların cevaplarını araştırmaya, hamile olduğunuzu anladığınız andan itibaren başlamalısınız.
Kendinizi anneliğe nasıl hazırlamalısınız? Hemen okuyarak bunun cevabını bulabilirsiniz. Bu süreçte de eşinizden destek almayı unutmamalısınız.
Kendinizi Anneliğe Hazırlayın
Annelik oldukça zordur ve bir o kadar da heyecan verici bir durumdur. Hamilelik süreci boyunca hemen bebeğinizi kucağınıza almak için uğraşırsınız. Bu zaman içerisinde de anne olmak için bazı araştırmalar yapmanız gerekiyor.
Eğer planlı bir hamileliğiniz varsa, önceden istekliyseniz o zaman bazı şeyler yapılması gerekiyor:
- 3 ay öncesinden folik asit almaya başlamalısınız.
- Hamile kalındığı zaman bebeğe enfeksiyon geçmemesi açısından aşılama yapılır. Bunları araştırarak hangi aşıları yaptırmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Bunlara ek olarak hamilelik sürecinde de bu hazırlıklar devam edecek.
- Gebeliğin 12. Haftasına kadar bütün anne adayları folik asit verilmesi gerekiyor.
- Böylece oluşabilecek anomaliler engellenecek.
- Anneliğe hazırlanırken sigaradan ve alkolden uzak durmanız gerekiyor.
- Kendinize yeni bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. Artık karnınızda bir bebeğiniz var ve bu yüzden yediğinize içtiğinize dikkat etmelisiniz.
- Katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durmalısınız.
Bunlar bedenen kendinizi anneliğe ve hamileliğe hazırlamakla ilgilidir. Ama bunlara ek olarak ruhen de kendinizi buna hazırlamanız lazım.
Düşünsel Olarak Anne Olmaya Hazırlanın
Moralinizi her zaman yüksek tutmanız gerekiyor. Siz ne kadar mutlu olursanız bebeğiniz de o kadar huzurlu hissedecektir. Stresten ve endişeden uzak durun.
Bir şey yapacağınız zaman ilk düşünceniz, bebeğinizi etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili olmalı. Bu yüzden hareket ederken, bir şey kaldırırken ya da bir sorunla karşılaştığınızda kendinizden önce bebeğinizi düşünmelisiniz.
Ara ara bebeğinizle konuşun. Aslında bunu sık sık yapmalısınız ama bazen bebeğinizle konuşurken kendinizi ona anlatın. Bir anne olarak nasıl hissedeceğinizi düşünün.
Ruhen kendinizi anne olmaya hazır hissetmediğinizi düşünebilirsiniz ama merak etmeyin, bebeğinizi hissettikçe bu his de ortadan kaybolacak.
- Kendinizi kötü hissettiğinizde derin derin nefes alıp verin.
- Hareketlerinizi sınırlayın ve karnınızı sürekli sevin. Bebeğiniz bunları bilecek.
- ‘Anne olduğumda’ diye başlayan cümleler kurun.
- Eşinizle konuşurken ona nasıl bir anne olmak istediğinizi anlatın.
- Artık hayatınızı kendi kafanıza göre yaşayamayacaksınız. Buna alışmanız gerekecek.
- Kendinize yeni bir düzen belirleyin. Böylece doğum sonrasında yeni düzeninize alışmak için zorlanmazsınız.
- Hamile yogaları ve pilatesleri yaparak vücudunuzu rahatlatın.
- Aynı şekilde meditasyon yapabilirsiniz. Böylece daha sakin olabilirsiniz.
- Bunlara ek olarak annelik kitapları alabilirsiniz. Onları okuyarak da tecrübeleri dikkate alabilirsiniz.
Bu tavsiyeler oldukça önemli. Her birini uyguladığınız zaman aslında kendinizi anne olmak için yaratılmış hissedeceksiniz.
Bu Süreçte Eşler Ne Yapmalı?
Merak edilen bir diğer konu da eşlerin bu süreçte anne adayına nasıl destek olması gerektiğidir. Anne olmaya hazır hissetmek kadar eşinizin size vereceği destek de oldukça önemli.
Eşler bu süreçte;
- Beraber daha fazla vakit geçirmeli.
- Ortak kararlar almaya çalışılmalı.
- Hem anne hem baba olarak nasıl bir yol izleyeceklerine karar vermeleri gerekiyor.
- Asla çiftler kendi başlarına karar almamalı. Bu süreç tamamen beraber adım atmaları gereken bir süreç
- Çocuklarının geleceğine dair bile konuşabilirsiniz. Ama bunların sadece fikir alışverişi olduğunu unutmayın.
Genel olarak anne adayına yaptığı aktivitelerde eşlik ederek yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Örneğin beraber meditasyon ya da yoga yapabilirsiniz. Böyle durumlar erkeklerin bazen hoşuna gitmese de kadınların hoşuna gidiyor ve kendilerini daha güvende hissediyorlar.
Anneliğe Hazırlık Kitapları Alabilirsiniz
Son zamanlarda en çok başvurulan yöntemlerden birisi de anneliğe hazırlık kitaplarıdır. Çok fazla profesyonel tarafından yazılan sayısız kitap var. Bunlardan birkaçını alarak okuyabilirsiniz.
Böylece kendinizle de özdeşleştirerek anne olmaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Bütün bunlara ek olarak düzenli bir şekilde okumaya çalışın ve bir yerlere not alın. Bu şekilde daha rahat anlayabilirsiniz.
Bunların yanı sıra ev içerisinde bazı düzenlemeler yapmayı da unutmamalısınız. Bebeğiniz ne kadar sevgi dolu ve rahat bir evde yaşarsa o kadar mutlu olacaktır. Siz kendinizi rahat hissederseniz, hazırlanma süreciniz de o kadar iyi ve sağlıklı olacaktır.
İşte bütün bu bilgileri dikkate aldığınız zaman anneliğe hazırlanma sürecini de kendi içinde belli bir düzene sokabilirsiniz. Çünkü bedenen buna hazır olduğunuzu hissediyor olsanız bile ruhen hazır olamayabilirsiniz. Eğer böyle hazırlıksız olursanız, doğum sonrasında zorluklar yaşayabilirsiniz.
Lohusalık dönemi her zaman zordur. Bu sebeple hem kendinizi hem de eşinizi zorlayabilirsiniz. Bunun olmaması için dikkatli davranmalısınız ve tavsiyelerimizi dikkate almalısınız.
Anneliğe hazırlık kitapları bunun için başlangıç olabilir ve aynı zamanda meditasyon da kendinizi ruhen dinlendirmenize yardımcı olabilir. Doğuma az zaman kaldığında kendinizde yarattığınız farkı göreceksiniz. Başladığınız zamanla son anınızı inceleyin. Ne demek istediğimizi anlayacaksınız.