Karpal tünel sendromu
Karpal tünel sendromu

Karpal tünel sendromu, en sık görülen tuzak nöropati (sinir sıkışması) sendromudur. Gebelikte sık rastlanılır. Korkulacak bir şey olmamakla birlikte rahatsız edicidir. Belirtiler 3. trimester döneminde daha sık olmakla birlikte diğer dönemlerde de ayrıca postpartum dönemde de görülebilmektedir. 

Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?

Karpal tünel sendromunun sabit ve tek bir nedeni yoktur. Birçok faktör, sendromun gelişmesinde rol oynamaktadır.

  1. Doğumsal nedenler: Gebelikteki  sıvı birikimi, tünelde daralmaya yol açar ve sendromu tetikler.  Genellikle, doğumdan sonra ortadan kalkar
  2. Bireyin bilek anatomisi
  3. Postürel (Duruş,Duruşsal) nedenler: Bileği uzun süre bükülü tutmak, aynı  el hareketlerini çok sık tekrarlamak
  4. Tiroid rahatsızlıklar: gut ve aşırı şişmanlık gibi durumlarda, daha sık karşılaşmak mümkün.

Belirtileri Nelerdir?

Gebeler genellikle belirtileri, baş parmak ve ilk iki parmakta ortaya çıkan uyuşma, karıncalanma, yanma gibi şikayetlerle tarif ederler. Karpal tünel sendromunun bir başka belirtisi ise, ellerdeki ve parmaklardaki zayıflık sonucu, nesneleri tutma güçsüzlüğüdür. El bileğini sıklıkla kullanan insanlarda karşılaşmamız daha yüksektir. Her iki bilekte de görülebilmektedir. Bu durum, çoğu zaman parmakların hareket ettirilmesi ile ortadan kalkar. Yaygın olarak etkileri gece görülür. 

Bazen ise uyku kalitesine müdahale edecek seviyede semptomlarla karşılaşan gebeler mevcuttur. 

Nasıl Tedavi Edilir?

Karpal tünel sendromnun tedavisine erken başlandığı sürece, cerrahi olmayan yöntemlerle bile tedavi etmek mümkündür.

  1. Şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulamak
  2. Semptomları ilerleten aktivilerden kaçınmak
  3. Çeşitli fiziksel terapi teknikleri
  4. Atel kullanmak: Uyurken bireyin bileğini sabit tutmasını sağlayan bu yardımcı alet, en azından uyuşma hissiyatını hafifletebilmektedir.

Belirtiler çok şiddetli ve dayanılmaz seviyelerde ve hayat kalitenizi oldukça etkileyen bir durumda ise, cerrahi tedavi doğru ve kaçınılmaz tedavi seçeneğidir. Karpal tünel cerrahisi genellikle hastaneye yatış yapılmadan, ayakta uygulanan bir ameliyattır. Tünel hacmi genişletilerek, sinir üzerindeki basınc azaltılarak, median sinir doğrudan rahatlatılır.  Cerrahi müdahaladen sonra el ve bilekteki kas gücünün normale dönmesi biraz zaman alabilir fakat ameliyat sonrası, semptomların tekrarlandığı ağır vakalar için fizik tedavi uygulaması gerekli olabilir.

Hamilelikte Egzersiz Videoları için Youtube Kanalımızı TAKİP EDİN..

Semptom ve önerileri hafta hafta takip edebilmek için Gebbe Mobile uygulamasını deneyimleyin.

Önceki İçerikHamilelikte Sırt Ağrısı
Sonraki İçerikHamilelikte Mide Yanması (Ekşimesi)
Fizyoterapist Gülce Karadeniz, 2014 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra Anadolu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yönetimi ve Bahçeşehir Üniversitesinde Kayropratik eğitimlerini tamamlamıştır.