Bebeğiniz için uzak durmanız gereken yiyecek içecekler var, dolayısıyla hamilelikte yenmemesi gerekenler listenize dikkat etmeniz gerekir. Onları tükettiğinizde bilmeden de olsa bebeğinize zarar verebilirsiniz. Bakalım nelerden uzak durmalı ve neleri tüketmemeli?
Hamilelikte tüketilmemesi gerekenler listesinden Alkol ile başlamak istiyoruz. Bebeğinizin gelişimine olumsuz etkisi olan ayrıca vitamin ve minerallerin emilimini azaltılmasına neden olan alkol anne olduğunuzu duyduğunuz ilk andan itibaren artık kesinlikle tüketmeyeceğiniz içecekler arasına girmelidir. Bebeğinizde büyüme ve gelişme geriliği, yarık damak, eklem anomalilerine neden olmaktadır. Alkolün yanı sıra sigara içimi kesinlikle olmamalıdır.
Çok soru aldığımız başka bir içecek ise çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler dir. Aşırı miktarda kafein tüketimi bebeğinizden kalsiyum atılmasına neden olarak kemik yoğunluğunu azaltmaktadır. Ayrıca erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebekler meydana gelmektedir. Minerallerin emilimini azaltarak anemi riskini arttırır. Çay, kahve, kola gibi içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, ayran, sade maden suyu, süt, ıhlamur, rezene, papatya, melisa gibi bitki çaylarını tüketebilirsiniz.
Ton balığı, kılıç balığı gibi ağır metal içeren balıklar, ağır metal bulundurması ile bebeğinizin beyin gelişimine olumsuz etki yapabilirler. Suşi gibi çiğ balıktan yapılan yemekler, çiğ yumurta, iyi pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri gibi besinler bakteri bulunduracağından tüketilmesi kesinlikle yasaktır. Ayrıca sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri içinde bulunan nitrik asit yüzünden kanser yapıcı etkiye sahiptir. Bu tarz ürünlerin beslenmeden çıkarılması gerekir. Görüldüğü üzere hamilelikte yenmemesi gerekenler listesi ve önemini kesinlikle atlamamanız gerekiyor. Gebbe Mobil Uygulamasını kullanarak da günlük hangi besinleri tüketebileceğiniz ve ne kadar tüketmeniz gerektiğiniz konusunda hayatınızı oldukça kolaylaştırabilirsiniz.
Bebeğiniz Ne Zaman Tat Almaya Başlar?
Bebeğinize ve size zararlı olabilecek beslenme ürünlerinden ve yaratacağı etkilerinden bahsettik. Bu konuyla alakalı olarak ilginizi çekebilecek güzel bir konuya değinmek isteriz. Bebeğiniz tat almaya yönelik oluşumlar gebeliğin 14. haftasında başlıyor ve uzmanlar bebeğin bu dönemden itibaren tat almaya başladığını söylüyor. Tatlı besin tüketiminde bebeğinizin daha fazla yutkunduğu diğer tatlarda daha az yutkunduğu da yapılan çalışmalar içerisinde. Ayrıca tat tercihlerimizin de bu dönemlerde belirlendiği yönde yazılar mevcuttur.