Sizlere son zamanlarda oldukça merak edilen bir konudan bahsedeceğiz. Hamilelikte Puppp deri döküntüsü nedir? Oldukça önemli bir sorun olan Puppp hakkında aslında bilmeniz gereken çok fazla bilgi bulunuyor.

Hemen okuyarak hamilelik sürecinde karşılaşabileceğiniz bu durumun anlamını hemen öğrenin. İşte bütün detayları…

Puppp Deri Döküntüsü Nedir?

Belki hamilelik sürecinizin nasıl geçeceğini merak ederken araştırma yaptıysanız, bu kavrama denk gelmiş olabilirsiniz. Puppp gebeliğin kaşıntılı ürtiker papül plakları anlamına gelen bir durumun kısaltılış halidir.

Çok ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkan bu döküntü ürtikerin farklı bir versiyonudur. Bu da gebelik sürecinde sıkça karşılaşılabilir. En sık görülen gebelik kaşıntısının sebebidir. 

Bunlara ek olarak Puppp deri döküntüsü genelde gebeliğin 35.haftasında ortaya çıkar. Ama merak etmeyin erken teşhisi yapıldığı zaman tedavisi de rahatlıkla kullanılabiliyor. 

Puppp Deri Döküntüsü Nasıl Oluşur? 

Merak edilen bir başka konu da Puppp deri döküntüsünün nasıl oluştuğudur. Döküntüler her zaman karındaki çatlakların etrafında oluşurlar. Aynı zamanda göbekte başlayarak gün içinde uyluğa, kalçaya, kollara ve göğüslere yayılabilir. 

Vücutta oluşma sebebi ise tam olarak bilinemiyor. Her sebep bunun oluşumuna yol açabilir. Bunlara ek olarak döküntüden sonra başlayan kaşıntı bebeğiniz için bir zarar oluşturmaz. Ama anne adayı için çok can sıkıcı bir süreç olabilir.

Bu kaşıntılar ve döküntüler de ortalama 5-6 hafta kadar sürebilir. 

Gebelikte Kaşıntıya Tedavi Yöntemleri

Eğer gebelik süreci içerisinde kaşıntılar yaşanıyorsa ve buna bir çözüm bulunsun istiyorsanız hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu sayede doğru tedaviler uygulanacaktır. Aynı zamanda tedavi yönteminin belirlenmesinde en önemli nokta ise tedavinin sebebinin belirlenmesi olacaktır. 

Bu hastalık genellikle ilk gebelikte ya da gebeliğinizin son haftalarında meydana gelebiliyor. Sebebinin ise karın ön duvarının aşırı gerilmesi ve böylece ortaya çıkan kolajen antijenlerinin hastalığı tetiklemesi olarak düşünülüyor. Ama çoğul gebelik yaşıyorsanız da bu sorunla erkenden karşılaşabilirsiniz.

Başlarda sizi korkutabilir çünkü normal şartlarda böyle bir kaşıntı ve görüntü oldukça rahatsız edicidir. Ama bunun gebelikten kaynaklandığını bildiğinizde o kadar da korkunç gelmeyecektir. Sadece buradaki önemli şey, doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz ve ona durumu anlatmalısınız. 

Bunların yanı sıra ilk gebeliklerde sık görülse de sonraki gebeliklerde böyle sorunlarla karşılaşma oranınız düşecektir. 

Peki bunun tedavisi nedir?

  • Burada tedavinin asıl amacı kaşıntının azaltılmasıdır. 
  • Özel içeriklere sahip, kortizonlu kremler kullanılabilir. Ya da nemlendirici de kaşıntıyı azaltacaktır.
  • Ayrıca bilinenin aksine antihistaminler etkili bir çözüm değil.
  • Eğer çok şiddetli kaşıntılar yaşıyorsa ve yayılmaya devam ediyorsa kısa süreli sistemi prednizolon uygulanabilir. 
  • Anne adayına takviye vitaminler verilebilir ve bu da doğum sonrası kanamaları engelleyecektir. 

Bütün bunların yanı sıra eğer süreç devam ediyorsa ve kaşıntılarınız bitmediyse, özellikle 30. Haftadan sonra yüksek riskli gebelik olarak değerlendirilir ve hafta hafta NST, doppler ve ultrason ile düzenli, yakından takibi yapılmalı. 

Böylece her gelişme adım adım kontrol edilebilir, herhangi bir sorun oluşumunu da engeller. 

Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Doktorunuzun uygulayacağı tedaviye ek olarak sizler de birkaç önlem alarak kaşıntılarınızı geçirebilirsiniz.

Puppp deri döküntüsü kaşıntısını engellemek için şunları yapın:

  • Düzenli ılık duş almalısınız.
  • Cildinizi rahatsız etmeyen kıyafetler tercih etmelisiniz. 
  • Egzamaya yatkınlığınız olduğunu biliyorsanız cildi nemli tutmaya çalışabilirsiniz.  Bunun için de sabun, ıslak mendil ve antibakteriyel kullanabilirsiniz. 
  • Dar kıyafetlerden uzak durun
  • Çok terleme yaşıyorsunuz ılık duş sayısı artırılır ve terin ciltte kalması engellenir
  • Bol su içmelisiniz
  • Duş jelleri kullanmayın onun yerine doğal sabun tercih edebilirsiniz.

Bu süreçte giydiğiniz kıyafetlerin kumaşının da pamuk, bambu ya da modal gibi doğal, sentetikten uzak olmasına dikkat edin. Nefes aldıran kıyafetler her zaman önemlidir. 

Eğer kaşıntınız çok şiddetliyse de soğuk ıslak bir bez hazırlayın. Kaşınan bölgeye 5-10 dakika kadar baskı yapın.

Bir başka yöntem ise şudur: Duştan sonra buzdolabında tutulmuş, parfüm içermeyen özel kremleri kullanabilirsiniz. Bu kremlerin yapılışlarını internetten bulabilirsiniz. Aynı zamanda aleo vera yaprağı da kaşınan yerlere sürüldüğü zaman kaşıntı azalacaktır. 

Gebelikte Puppp Deri Döküntüsüne Sebep Olabilecek Gıdalar 

Biri diğer önemli konu da aslında bu döküntüye sebep olacak gıdaların neler olduğudur. Bazen yiyecekler de böyle sorunları oluşturabiliyor. 

  • Çikolata
  • Balık
  • Yumurta
  • Çilek
  • Deniz ürünleri
  • Yaban mersini
  • Kabuklu kuru yemişler
  • Ketçap ya da mayonez

Eğer öncesinde bunlardan birine alerjiniz varsa, hamileliğin ilerleyen süreçlerinde de farkında olmadan yerseniz, tetiklenebilir ve buna bağlı olarak da Puppp deri döküntüsü yaşayabilirsiniz. 

Genel olarak sizlere hamilelikte Puppp deri döküntüsü nedir ve nasıl tedavi edilir bunları aktardık. Tedavi süreçleri hap ve kremle ilerletilir ama hamilelikten dolayı sadece krem yeterli olacaktır. Haplar zararlıdır.

Hamilelikte kaşıntınız ufak da olsa doktorunuza bildirmelisiniz. Bu sayede çözümlerinin neler olduğunu öğrenebilirsiniz ve hemen uygulayabilirsiniz. 

Önceki İçerikHAMİLELİKTE KANAMA OLMASI NE ANLAMA GELİYOR?
Sonraki İçerikHAMİLELİKTE CİLT DEĞİŞİMLERİ
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.