Gebelik boyunca vücudunuz çok fazla değişime maruz kalıyor. Bu duruma vücudunuz alışana kadar değişimler yaşıyor. Bunların neler olduğunu sizlerle paylaşacağız. Eğer siz de bunların ne olduğunu bilirseniz, yaşadığınız zaman endişelenmezsiniz.
Hamilelikte cilt değişimleri nasıl olur? Haydi okuyun ve bilmeniz gereken her şeyi öğrenin. Bütün detaylar aşağıda..
Gebelikte Neden Cilt Değişimleri Gözlemlenir?
Hamilelikten dolayı vücudunuz bu duruma tepki verir. Yaşanılan stres, baskı, bebeğin büyüdükçe organlarınızın yerini değiştirmesi ya da cildinizde belli tepkilere sebep olması son derece normaldir.
Hamilelerin yüzde 70’inden fazlasında bu belirtiler gözlemlenebilir. Cildinizi doğum sonrasında eski haline getirebilirsiniz. Bunun için biraz uğraşmanız gerekecek.
Vücutta Çatlaklar
Öncelikle en belirgin cilt değişimi çatlaklardır. Eğer vücudunuzda çatlaklar oluşsun istemiyorsanız bazı kremler kullanabilirsiniz. Bunları araştırabilirsiniz ve düzenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Gebelik hormonları sebebiyle cildiniz etkilenir ve bu sebeple de çatlaklar oluşur.
Doğum sonrasında düzenli bakımla birlikte 6 ay içerisinde çatlaklar beyaz ve silik hale dönüşürler. Bunların hemen eski haline dönmesi için hamilelik sürecinizde kilo alımınıza dikkat etmelisiniz, vitaminleri doğru almalısınız., yağlı kremlerle masaj yapmanız gerekiyor. Bütün bunlara dikkat ederseniz çatlaklarınıza çözüm bulabilirsiniz.
Kloazma
Hamilelik sebebiyle cildinizde yanaklarda, alın ve çene bölgenizde kloazma ismi verilen kahverengi lekeler oluşacaktır. En net görünen değişim de budur. Gebelik hormonları, pigment hücrelerinin fazla üretilmesine sebep oluyor.
Bunun bir diğer adı da gebelik maskesidir. Zaman içerisinde geçecektir ama yine bazı şeylere dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer koyu tenliyseniz daha belirgin olacaktır. Aynı zamanda güneş kremini düzgün bir şekilde kullanırsanız da lekelerin olabildiğince az oluşmasını sağlayabilirsiniz.
Gebelik Kızarıklığı
Bir diğer değişim de gebelik kızarıklığıdır. Eğer anne adayında kan fazlalığı varsa cilt yüzeyinde bulunan damarlar belirginleşir. Böylece yanaklarda daha fazla kızarık bir görünüm oluşur.
Bunlar da geçici durumlardır ama merak etmeyin, endişe edici bir durum değildir.
Kahverengi Alanlarda Koyuluk
Bazı durumlarda da kahverengi bölgelerde koyulaşma görülür. Küçük benleriniz, çilleriniz ve lekeleriniz varsa daha da koyulaşacaktır.
Ayrıca benlerinizin şekilleri ve sınırları da değişiklik gösterecektir. Bütün bunlara ek olarak kahverengi alanlarda koyuluk olması normaldir. Gebeliğiniz ilerledikçe de meme uçlarınız daha koyu hale gelecektir. Doğum sonrasında da bu süreç devam edebilir. Aynı zamanda benlerle ilgili sorunlarınızın olması ciddi bir durumun da habercisi olabilir. Bu sebeple mutlaka dikkatli olmanız gerekiyor.
Doktorunuzu bu durumdan haberdar etmelisiniz.
Saç ve Tırnak Sorunları
Yaşanan hormon değişiklikleri saçlarınızda ve tırnak yapınızda bazı sorunlara sebep olabilir. Bu da hamilelikten kaynaklanan cilt değişimlerinden birisidir. Bunların sebeplerinden bir başkası da kansızlık ve vitamin eksikliğiyle alakalı olabilir. Bu sebeple kan değerlerinizi kontrol ettirmeniz iyi olabilir.
Örneğin doğum sonrasındaki 6 ay boyunca saç dökülmesi bir sorunun işaretidir. Ama aynı zamanda belirgindir bir sonuçtur. Çünkü saç yapısının kendisini yenilemesi için biraz zamana ihtiyaç vardır. Bu süre içerisinde de doğal şampuanlar tercih edebilirsiniz.
Eğer bu süre altı ayı geçerse mutlaka başka bir sorun olduğu anlamına geliyor. Bunun sebebinin saptanması gerekiyor. Buna bağlı olarak hemen önlem alınması lazım.
Kaşıntı
Gebelikten kaynaklı çatlaklar oluşabilir. Bu çatlaklar da bir süre sonra kaşıntılara sebep olabilir. Çatlak oluşan bölgeler kaşınabilir. Kaşıntılar göbek üzerinde, kollarda ve bacaklarda daha belirgin olarak görülebilir. Cildinizin çatlak oluşan bölgeleri ve kaşınan yerleri, uygun nemlendiricilerle nemlendirilmeli. Böylece kaşıntı azalır.
Eğer kaşıntı şiddetli olursa diğer sorunlarda olduğu gibi hemen doktorunuza iletmelisiniz.
Bunlar arasında en belirgin olanı ise Puppp deri döküntüleridir. Bu döküntüler hamilelikten kaynaklı oluşurlar ve şiddetli kaşınmayla meydana gelirler. Doğum sonrasındaki iki hafta içerisinde de geçecektir. Eğer geçmezse gerekli ilaçlarla tedavisi yapılır.
Selülit
Çatlakların yanı sıra vücudunuzda selülitler de oluşacaktır. Eğer anne adayı hamilelikten dolayı selülitlerle karşılaşıyorsa merak etmeyin bunun da çözümü vardır. Oluşma sebebi de hormonların önemli düzeyde değişim gösterdiği durumlara ek olarak gebelik olarak sıralanıyor.
Ayrıca doğum sonrasında da hemen kurtulmak istiyorsanız kilo alımınıza dikkat etmelisiniz. Çok fazla kilo alırsanız doğum sonrasında onları geri vermeniz çok zor olacak ve selülit sayısınız da çatlak sayınız da artacak. Bütün bunları önlemek için iyi bir araştırma yapabilirsiniz ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini de bilebilirsiniz.
Sonuç Olarak..
Genel bir bakış atacak olursak hamilelikte cilt değişimlerinin çözümleri bulunuyor. Hepsi aslında hamilelik süreci boyunca alacağınız önlemlere bağlı olarak kısa süre içerisinde iyi bir sonuca ulaşabilecek.
Bunların yanı sıra doktorlarınızla düzenli kontrollerinizi asla aksatmamalısınız. Cilt problemleri üstesinden gelinebilecek en kolay problemlerdir. Ama bunları düzene sokmaya çalışırken de kimyasal ürünler kullanmaktan uzak durun. Örneğin selülitleriniz ya da çatlaklarınız için doğal yağlar kullanın. Aynı zamanda şampuanlar ya da duş jelleri yerine de doğal sabunlar tercih edin.
Bütün bunlara dikkat ederseniz bebeğinizi etkileyecek bir durum da olmayacak ve siz de doğal yöntemlerle çözüm bulmuş olacaksınız.