Eğer hamileyseniz çok fazla kontrole gitmeniz gerekecek. Bu süreç içerisinde de hiç duymadığınız kavramları duyacaksınız ve ne anlama geldiğini de merak edeceksiniz. İşte bunlardan birisi de biyofiziksel profildir. 

Bizler size bütün detaylarıyla oldukça önemli bir konudan bahsedeceğiz. Hamilelikte biyofiziksel profil nedir? Hemen okumaya başlayarak bilmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Bütün detaylar için okuyun.

Biyofiziksel Profil

En genel anlamıyla biyofiziksel profil doğumdan önceki zamanda bebeğin durumunun detaylı bir şekilde incelendiği ve değerlendirildiği yöntemdir. Doğumdan önce uygulanan bu yöntem ile bebeğinizin durumunun ne olduğunu, sizin hamileliğinizin nasıl gittiğini ve buna benzer son derece önemli bilgilerin cevaplarını alabiliyorsunuz. 

Normal kontrollerinize ek olarak yapılan bu muayene zorunludur. Çünkü doğumdan önce bebeğinizin nasıl olduğunu bilmeniz gerekiyor. Aynı şekilde doktorunuzun da hem sizin hem de bebeğinizin sağlığının ne durumda olduğunu görmesi önemli. Böylece nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor, doğum ne zaman gerçekleşecek ya da herhangi bir ek takviyeye gerek var mı gibi önemli soruların cevaplarını da bulma şansları olacak. 

Biyofiziksel Profil Nasıl İlerler? 

Bu bir süreç gibi de düşünülebilir ama burada önemli olan şey, sağlık sorunları olup olmadığına öncelik verilmesidir. 

Yapılan birtakım testler sonucunda bazı değerlendirmeler yapılır.

  • Bebeğin kalp atış hızı normal mi?
  • Bebeğin solunum hareketleri nasıl?
  • Bebeğin vücut hareketleri nasıl?
  • Bebeğin kas dokusu yeterince gelişmiş mi?
  • Bebeğin etrafını saran amniyon sıvısı durumu nedir?

İşte bu sorular başta olmak üzere diğer belirtilere de dikkat edilir. Eğer bunların sonucunda herhangi bir sorun görünmüyorsa bebek de anne de doğum için hazırdır.

Aynı zamanda bu testler bebeğin anne karnında iyi olup olmadığını net bir şekilde ortaya koyan testlerdir. Bu sebeple eğer aksi bir durum gözlenmiyorsa bile annenin ya da doktorun isteğine bağlı olarak değerlendirme erken de yapılabilir.

Ama genelde doğumdan önceki bir aylık süre içerisinde bakılır. 

İşlem Ne Kadar Sürüyor?

Bu konuyla ilgili merak edilen bir başka nokta da işlemin ne kadar sürdüğüdür. Çünkü çok karışık ve derin bir işlem gibi görünse de aslında hamilelikte biyofiziksel profil ortalama 20-25 dakika sürüyor. Ultrasonla işlemler yapılıyor ve gözlemleniyor. Aynı zamanda bir puanlama sistemi kullanılıyor. Böylece elde edilen sonuçlarla birlikte ortaya bir profil çıkarılıyor. 

Örneğin bebeğin hareketlerinde azalma hissediliyorsa ve anne bunu fark ettiyse hemen böyle bir muayeneye ihtiyaç duyulacaktır. Beraberinde bebeğin nabız atışı normal mi ya da hareket edebiliyor mu gibi bilgi gerektiren durumlara da ultrasonla bakılacaktır. 

Biyofiziksel Profil Puanlama Sistemi 

Her işlem için 0-2 arası puanlar verilir. Bunu tabi ki doktorunuz gözlemleriyle birlikte belirleyecek.

Sonrasında bütün işlemler bittiğinde muayene sonucunda elde edilen puanlar toplanır. Eğer puan 8-10 aralığındaysa bebek oldukça sağlıklıdır. Ama bazılarına düşük puan verilmesi gerektiyse ve toplam puan da 6 civarındaysa o zaman bebekle ilgili bir sorun var demektir ve bunun hemen çözülmesi gerekir. 

Buna ek olarak eğer puanlama sistemi sonucu elde edilen puan 4 ve altındaysa bebek anne karnında sıkıntılı bir durumdadır, bu sebeple de hemen doğurtulması gerekir. Bazen bu beklenenden önce olabilir ve erken doğum olarak da adlandırılır. Böylece bebek bakıma alınır ve gelişmesi tamamlanana kadar hastanede bekletilir. 

Bunların yanı sıra her değer normalse, bebekte de siz de bir sıkıntı yoksa ama amniyon sıvısında azalma varsa da gerekli testler yapılarak bebeğin doğurtulması sağlanır. Çünkü bebek azalan sıvının içerisinde yaşamını ve gelişmesini sürdüremez. 

NST Nedir?

Hamilelikte biyofiziksel profilden bahsederken aynı zamanda bebeğin nabzını ölçmeye yardımcı olan asıl testten de bahsetmeliyiz. NST, böyle risk olduğu düşünülen durumlarda yapılır. 

Gerekli bütün testler yapıldıktan sonra değerlendirilir ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine karar verilir. Hemen bebeğin doğurtulmasına gerek kalmayan durumlar da olabilir. Bu tamamen elde edilen sonuçlara ve bebeğin mevcut durumuna göre değişkenlik gösterecektir. 

Bütün bu bilgilerin yanı sıra siz de test yapılmadan önce sürekli bebeğinizi kontrol etmelisiniz. Çünkü her hareketi oldukça önemlidir. Bazı durumlarda bebek gelişiminde sorun yaşayabilir ve bu sebeple hareket ederken de bu fark edilir. Ya da bazen ilk hareketlendiği zamanlarda bunu çok hissediyorsanız ama sonrasında hareketlenmeler azaldıysa da bir doktorunuza gitmeniz fayda olacak. Çünkü bebekler bir amniyon sıvısı içerisinde gelişmeye çalışıyorlar ve bizler dışarıdan onları göremiyoruz. 

Bu sebeple aslında işin büyük bir bölümü de size düşüyor. 

Sizlere bahsettiğimiz bu testlere ek olarak CST de yapılabiliyor. Kontraksiyon Stres Testi olarak bilinen bu testte de fetüsün kalp atışlarının doğum zamanındaki kasılmalara nasıl tepki verdiğini ölçer. Bu da kalp atışlarını ölçmek isteyen doktorların en çok kullandığı yöntemlerden birisidir. Fakat yine de doktorlar biyofiziksel profili tercih ederek daha net ve geniş kapsamlı sonuç almayı tercih edebiliyor. 

Önceki İçerikLİMONLA YAPILAN GEBELİK TESTİ
Sonraki İçerikHAMİLELİKTE BACAK KRAMPLARINI ENGELLEYİN
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.