Hamilelik testi yapmak, günümüzde eczaneden alıp evde kolaylıkla uygulanabilen testler sayesinde artık son derece kolay. Bu kolaylıkla birlikte, anne olmak isteyen -ya da istemeyen- kadınların aklında “Gebelik testi yanlış sonuç verebilir mi?” sorusu da haklı olarak ortaya çıkabiliyor.
Cevabı hemen almak isteyenler için; evde yapılan hamilelik testleri %99 doğru sonuç verir. Fakat nadiren de olsa belli başlı durumlarda yanlış sonuç alınması mümkündür. Bu durumu yazının geri kalanında açıklıyor olacağız.

Evde Yapılan Gebelik Testleri Nasıl İşler?


Evde idrar örneği ile yapılan hamilelik testleri, kadının idrarındaki hCG hormonunu tespit etmeye çalışır. Hamileliğin ilk aşamalarında, ilerde plasentanın bir kısmını oluşturacak olan hücreler, hCG hormonu üretirler. Bu hormon, vücudun hamileliği sürdürmesine destek olur.

Yalancı Pozitif Hangi Durumda Ortaya Çıkar?

Aşağıdaki durumlarda, gebelik testi yalancı pozitif sonuç verebilir:


Kimyasal gebelik: Kimyasal gebelik, hamileliğin başladığı hafta gerçekleşen erken dönem düşükler için kullanılan bir ifadedir. Yumurtanın döllenmesiyle birlikte hCG hormonu seviyeleri yükselmeye başlayacağından, test yapıldığında pozitif sonuç alınır.,
Dış gebelik: Ektopik gebelik olarak da bilinir. Döllenmiş yumurta, normal şartlarda rahmin iç yüzeyine yapışması gerekirken, dış gebelikte rahim dışında bir yere tutunur. Sağlıklı bir şekilde devam edemeyecek olan, annenin hayatı için ciddi risk oluşturan bu durumda da hCG hormonu üretilmiş olacağından, test yalancı pozitif verebilir.
Yakın zamanda yaşanmış bir düşük durumu veya kürtaj operasyonu: Hamilelik sonlandıktan sonra hCG hormonu seviyesi azalır, ama yine de bir süre testlerde görünecek seviyede kalacaktır.
Kullanıcı/Ürün hatası: Yanlış kullanım, üretim hatası gibi sebepler de yanlış sonuçlara sebebiyet verebilir. Kullanıcılara testi yapmadan önce son kullanma tarihini kontrol etmeleri önerilmektedir.
Buharlaşma çizgisi: İki çizginin pozitif, tek çizginin negatif demek olduğu hamilelik testlerinde bir çizgi normal, bir çizgi silik çıkabilir. Silik çıkan bu diğer çizgi buharlaşma çizgisi olarak bilinir. Bu çizgi, test sonuçlarına gerekenden daha geç baktığınızda -idrarınız artık buharlaştığında- ortaya çıkmış olabilir. Bu gibi kafa karışıklıklarını önüne geçmek için, testte belirtilen sürelere tamamen uyduğunuzdan emin olun.
İlaç kullanımı: Belli başlı ilaçların kullanımı da yalancı pozitif sonucuna sebebiyet verebilir. Örneğin doktor kontrolü altında hamile kalmaya çalışan kadınların aldığı hCG içeren ilaçlar, ya da diğer tıbbi durumlar için verilen belli başlı ilaçlar da bu sonuca neden olabilir.
• Yukarıdakilere ek olarak, nadiren de olsa, belli başlı tıbbi durumlar da yalancı pozitif sonuca sebebiyet verebilir- böbrek hastalığı, idrar yolu enfeksiyonu, yumurtalık kistleri gibi…

Yalancı Negatif Hangi Durumda Ortaya Çıkar?


Yalancı negatif sonucu ortaya çıkartabilecek durumlar arasından öne çıkanlar, şu şekilde sıralanabilir:


Fazla erken yapılan testler: Gebelik testinin fazla erken yapılması, yalancı negatif sonucuna neden olabilir. Bu durumda, test vücuttaki hCG hormonunu saptayamaz. İdeal olarak, kadınlara hamilelik testini adet gecikmesinden bir hafta sonra tekrarlamaları önerilir.
Sonuçlara erken bakmak: Evde yapılan gebelik testinin sonuçlarına üründe önerilen süreden daha erken bakmak da yalancı negatif sonuç ortaya çıkarabilir. Kullanıcılara, kullanım kılavuzunda belirtilen bekleme sürelerine uymaları tavsiye edilmektedir.
Seyrek idrar: Önerilen, gebelik testinin sabah ilk iş olarak, idrarın daha yoğun olduğu saatlerde yapılmasıdır.

Bu konu Hakkındaki Videomuzu da BU LİNK‘den izleyebilirsiniz

Önceki İçerikDüşük Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sonraki İçerikHamile Kadınlar İçin 5 Kitap Önerisi
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.