Doğum yaklaşırken çoğu bilgiyi artık net bir şekilde biliyor olmanız gerekiyor. Bunlardan birisi de doğum öncesi tıbbi prosedürlerin neler olduğudur. Çünkü bazı işlemleri önceden yapmanız gerekiyor. Eğer bunları bilmezseniz, eksik kalan işlemler olabilir ve bundan sonrasında da sizi uğraştırabilir.

Bu yüzden doğum öncesi tıbbi prosedürler neler, bunları bir öğrenelim.  Hemen okuyun ve cevaplarını öğrenin. Bütün bu işlemleri de yaparak doğum için hazırlıklarını tamamlamış olun.

Doğum Öncesi Tıbbi Prosedürler Neler? 

Eğer doğumunuz sezaryen olacaksa doğum yapacağınız gün bellidir. Buna bağlı olarak doktorunuz sizin için yer hazırlayacaktır. Aynı zamanda sizler de bu tarihe göre kendinizi hazırlayabileceksiniz ve sonrasında da doğum için hastaneye gideceksiniz.

Sezaryen yapmak isteyen anne adayları için işin hastane kısmı biraz daha kolaydır. Çünkü bu doğumda ne zaman yapılacağı, günü ve saati bile bellidir. Öncesinde hastaneye yatırılırsınız bunun için de kaydınızı yapmanız gerekecek. 

Aynı zamanda hazırlık yapılması daha kolay olacaktır. Ama yine de her hamilelik belirlenen tarihte olacak diye bir kural yoktur. Bazı durumlarda doğum erken olabilir ya da zaman tam belirlenemediği için birkaç gün gecikebilir. 

Sezaryen İçin Hazırlıklar

Genelde doğum öncesi tıbbi prosedürler sezaryen doğum yapacak anne adayları için önemlidir. Az önce de belirttiğimiz üzere her şeyin önceden belirlenmesi gerekir. Ama tıbbi prosedür dediğimizde gözünüz korkmamalı. Kaydınız yapılacak, doktorlar yanınıza gelecek, durum kontrolü yapılacak ve rahminize bakılacak. Eğer bebek gelecekse, rahim açılmaya başladıysa zaten geri kalanı kolaydır. Sizin yapmanız gereken tek şey, size verilen suni sancılar sebebiyle ıkınmak. 

Sezaryen söz konusu olduğunda tıbbi işlemler büyük önem taşıyor. Öncelikle şunlara dikkat edilmeli:

  • Hastaneye giriş yapmalısınız. Yatışınız tamamlanmalı.
  • Sonrasında yapılacak işlemlerle ilgili bir onay yazısı verilecek.
  • Anne adayı bununla ilgili bilgilendirilecek. Onayınız için imzalamanız gerekiyor. 
  • Eğer formu okuduktan sonra aklınıza takılan bir şey varsa doktorunuza sorabilirsiniz. 
  • Zamanı geldiğinde size sancı verilecek. Bu süreçte eğer ıkınmanız istenmiyorsa ıkınmayın. 
  • Erken doğum başlatma riski olduğundan, doktorlar arada bir sizi kontrole gelecekler. 
  • Sonrasında rahim ağzı açılmasına bakacaklar. Eğer 8-10 cm kadar açılmadıysa tekrar gidecekler.
  • Rahim ağzı saatte bir cm kadar genişler. Bu yüzden tamamen doğuma hazır olmanız birkaç saati bulacaktır.
  • Her şey hazır olduğunda ve rahminiz açıldığında, bebek doğum kanalına girdiğinde ameliyata alınacaksınız. 
  • Sezaryen işlemi tamamlandığında dinlenmeniz için odaya tekrar alınacaksınız.
  • Sonrasında bebeğinizle ve emzirme yöntemiyle ilgili temel bilgiler verilecek, bebeğinizi emzirmeye başlayacaksınız.

Bütün bu süreçler tıbbi prosedür kapsamındadır ve mutlaka yaşanması gerekir. Aynı zamanda anneler, bu sevinçli anlarını başta rahat yaşasalar da ilerleyen saatlerde iğnenin etkisi geçecek ve ameliyat sancıları başlayacak. Çok dikkat etmeniz gerekiyor. Enfeksiyon kapmaması ya da dikişlerin atmaması için ilk gün çok yavaş hareket etmelisiniz. Eve geldiğinizde mutlaka yanınızda birilerinin olması gerekiyor. 

Bu noktada eve gelmeden önce de çıkış işlemlerinizi yaptırmanız gerekiyor. Genelde böyle durumlarda babalar işlemleri hallediyorlar ya da yanınızda olan kim varsa bununla ilgileniyorlar. Çünkü siz yeni doğum yaptınız ve dikişleriniz çok hassas. 

Sezaryen Doğuma Nasıl Hazırlanmalısınız?

Ek bir bilgi olarak sizlere bu konuyu da aktarmak istiyoruz. Sezaryen olacaksanız ve tarihiniz belliyse bazı şeylere dikkat etmek zorundasınız. Doğru bilinen yanlışları unutun ve sezaryen öncesi hazırlıklarınızı yaparken bunları dikkate alın:

  • Bir gece önce hafif bir yemek yiyin. 
  • Aşırı yemek yemekten uzak durun. 
  • Sezaryen olmadan önce gece yarısından itibaren hiçbir şey tüketmemelisiniz. 
  • Bir hafta önce genital tüyleri almayın. Bu enfeksiyon ihtimalini artıran bir hareket olacaktır. Bu konuda doktorunuzla konuşarak en uygun zamanı öğrenebilirsiniz. 
  • Ameliyattan önce, ılık bir duş alabilirsiniz. 
  • Çantanızı ve evinizi hazırlamalısınız. Böylece geldiğinizde direkt huzurlu oturup dinlenebilirsiniz. 
  • Eğer alkol ve sigara kullanıyorsanız, ameliyattan önceki 24 saatte hiçbir şey tüketmeyin. 
  • Çok iyi uyumanız gerektiğini de unutmayın. 
  • Duygusal açıdan da kendinizi doğuma hazırlamalısınız. Ertesi gün doğumunuz olacak ve eve bebeğinizle döneceksiniz. Bunun düşüncesi bile sizi duygulandıracaktır. 

İşte bütün bu bilgiler son derece önemli. Ama aralarında en önemlisi kendinizi hazırlamaktır.  Eğer hazır hissetmezseniz ya da nasıl olacağını çok fazla düşünürseniz kendinizi boş yere strese sokarsınız. Bunun olmaması için sakince zamanın gelmesini bekleyin, isterseniz hafifleyeceğiniz bir çay için. Böylece kendinizi biraz da olsa düşüncelerden uzaklaştırabilirsiniz. 

Doğum çantanız her zaman hazır olmalı. Hastaneye ne zaman giriş yapacağınız belli olsa da çıkış yapma tarihiyle ilgili sorunlar yaşanabiliyor. Bazen doğum sırasında ya da sonrasında bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bu sebeple bir ya da iki gün kalmanız gerekebiliyor. Bu süre uzayabilir de. O yüzden bebeğiniz için çanta hazırlarken kendiniz için de birkaç eşya koymayı unutmayın. Her biri son derece önemli detaylar…

Önceki İçerikDOĞUM MERKEZİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Sonraki İçerikGEBELİK HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.