Bebekler ilk doğdukları andan itibaren dünyayı tanımaya çalışırlar. Bu konuda ilk aylarda çok başarılı olamazlar. Ama sonrasında anne ve babalar onun bu sürecinde yardımcı olmalıdır. Çünkü bebeğiniz sadece sizi tanıyor ve henüz hiçbir şeyin farkında değil.
Bu durumda da ilk kez anne baba olanlar ya da ikinci çocuğu olanlar bebeklere nasıl davranmaları gerektiğini bilmiyor olabilir. O halde bebeğinize ilk yaklaşımlarınız nasıl olmalı? Haydi gelin hep birlikte bu sorunun cevabına bir bakalım.
Bebeğinize Nasıl Davranmalısınız?
Bebeklerin ilk doğdukları andan itibaren anne sütü son derece önemli. Onunla bağınız iyi olmalı. Her ay farklı bir gelişme gösterecek olan bebeğiniz için her yaklaşımınız ve tavrınız bir şey ifade ediyor olacak.
Aslında bebeğinize olan yaklaşımlarınız daha doğmadan belli oluyor. Onlar sizi hissediyor ve doğduktan sonra da size olan bağı ona göre güçlenecek.
Mutlu ve huzurlu olduğunuzda onlar sizi hissediyor ve aynı şekilde doğduktan sonra da sizin duygularınızın nasıl olduğunu biliyor. Eğer huzursuz ve mutsuz bir durumdaysanız o da huzursuzlanabiliyor.
Bebeğinizle sürekli konuşmaya çalışın. Her kurduğunuz iletişim ilerleyen zamanlardaki becerilerini ve olaylara bakışını da etkileyecek.
Bunlara ek olarak anne olmak her şeyden daha farklıdır. Ona bakmak, kucağınıza almak, beslemek, onun size güldüğünü görmek… Bütün bunlara değeceğine emin olmalısınız.
Babalar Nasıl Davranmalı?
Anne adayları kendilerini anne olmaya hazırlarlar. Aynı şekilde baba olmak da fazlasıyla önemlidir. Bütün bu süreçlerde eşinizin yanında olmalısınız ve ona desteğinizi hissettirmelisiniz. Bazen babalar annelere göre kendilerini daha geç ve zor hazırlayabilirler. Bu sebeple eşlerin birbirlerine her zaman destek olması gerekiyor.
Bebeğinizle vakit geçirmelisiniz. Peki bunu nasıl yapmalısınız?
- Bebeğiniz seslere karşı duyarlıdır. Ama en çok sizin sesinizi bilir. Bu yüzden onu sesinizle sakinleştirmeye çalışın.
- Bebeğinizin mutlu vakti geçirmesini sağlayın.
- Ellerini tutun ve ona kavramayı öğretin. Küçücük parmaklarıyla hemen tutacaktır.
- Biraz büyümeye başladığında da oyuncaklarıyla oynarken ona eşlik edin.
- Dl gelişimi de oldukça önemlidir. Bebeğinizin sizin söylediklerinizi tekrarlamasına yardımcı olun. Ama bunu yedi aydan sonra yapmalısınız.
- Buna ek olarak bebeğinize asla sert davranmayın.
- Ona hep güler yüzle yaklaşın.
- Emeklemeye başladığında onu teşvik edin.
- Ona kızmayın ya da bir şeyler yapması için zorlamayın.
- Tek bırakmayın, yalnız hissettirmeyin.
Eğer bunlara dikkat ederseniz ve ona göre davranırsanız bebeğinizin gelişimi daha hızlı olacaktır ve daha sağlıklı büyüyecektir.
Bebeğiniz 1-2 Yaşlarına Geldiyse Nasıl Davranmalısınız?
Merak edilen bir diğer konu da bebeğinizin bir ya da iki yaşındaysa ona nasıl davranmanız gerektiğidir. Öncelikle şunu söyleyelim: Bebeğiniz artık yürümeye başlamış olacak ve sürekli bir şeyleri karıştıracak. Hatta belki de sizi çok sinirlendirecek ve yoracak. Ama yine de bütün bunlara rağmen bebeğinize hayır kelimesini çok kullanmamaya çalışın.
Bebeğinizle daha fazla oyun oynamalısınız. Kendi karakterini oluşturma süreçlerinde nasıl davrandığınız büyük önem taşıyor. İşte bütün bu süreçleri yönlendirecek olan da sizsiniz. Örneğin, ‘Yemeğini yedikten sonra kalkabilirsin.’ Diyerek onu kibarca yönlendirebilirsiniz.
Bunlara ek olarak;
- Ona olan güveninizi hissettirin.
- Doğru olanla yanlışı ayırt etmesine yardımcı olun.
- Beraber vakit geçirmelisiniz. Bebeğiniz özellikle büyüme sürecinde anne ve babasını birlikte görmeli. Böylece daha sevgi dolu hissedecektir.
Bebeğe yaşına göre davranmak aslında son derece mantıklı. Çünkü her yaşta bebeğinizin bakış açısı ve tavırları değişecek. Bu yüzden siz de ona göre davranmalısınız. Ebeveynler bu konuda dikkat etmeliler.
Ama ufak bir not daha eklememiz gerekiyor: Bebeklerde yaşanan 2 yaş sendromu sizi biraz zorlayabilir. Bu yaşlar artık çoğu şeyi öğrendikleri ve daha da meraklı olmaya başladıkları zamandır. Bir sonraki başlıkta detayları öğrenebilirsiniz.
2 Yaş Sendromu Yaşayan Bebeklere Nasıl Davranılmalı?
2 yaş sendromu neredeyse bebeklerin tamamında görülür. Bu süreçte bebeklerde şu değişimler gözlenebilir:
- Büyük motor becerileri kazanır
- Her şeyi kendi başına yapmak isterler
- Belli kuralara uymaları gerektiğinin farkına varırlar
- İhtiyaçlarını ve isteklerini henüz tam olarak söyleyemeyebilirler.
- Hırçınlaşabilirler.
- Ağlama krizine girebilirler. Bu durumda da sakinleştirme biraz zor olabilir.
- Sizle inatlaşabilirler, her istediklerini yaptırmak için uğraşırlar.
Bütün bu süreçte biraz sıkılabilirsiniz ama her zaman sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın. Çünkü onlar henüz çok küçük ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu tam olarak bilemezler. Bu durumda da nasıl büyürlerse o şekilde devam ederler. Eğer siz de sağlıklı ve düzgün bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız davranışlarınız konusunda dikkatli olmalısınız.
Tabi bebeklerin sorunları asla o kadar çabuk bitmez. 2 yaşını geçtikten sonra artık çevresine, sizlere ve başka her şeye karşı tavırları da değişecek. Daha fazla şey öğrendikçe hareketleri sakinleyecek ve artık eskisi kadar sizi yormayacaktır.
Eğer bebeğinize nasıl davranmanız gerektiğini bilmiyorsanız yazıyı okurken bir kenara da not alabilirsiniz.