Anne baba adayları hamilelik boyunca çok fazla bilgi araştırıyorlar. Ama internetten bakılan her bilginin doğruyu yansıtmadığını da söylemek gerekiyor. Eğer net bilgiler istiyorsanız doktorunuzla konuşmanız daha doğru olacak. 

Bu süreçte bazı kötü durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Bunlardan birisi de gebelik zehirlenmesidir. Bebeğiniz sizi zehirleyebilir. 

O halde gebelik zehirlenmesi nedir ve belirtileri nelerdir? Bunları merak ediyorsanız hemen okumaya başlayın! 

Gebelik Zehirlenmesi Nedir? 

Gebelik boyunca birçok rahatsızlıkla karşılaşmanız mümkün. Bunlardan bazıları çok riskli bazılarıysa normal komplikasyonlardır.  

Gebelik zehirlenmesi ise son derece riskli ve ölüme kadar götürebilen bir durumdur. Fark edildiği anda hemen gerekli işlemlerin yapılması lazım. Hamileliklerin yüzde 5’ini etkileyen bu durum anne ve bebek ölümlerinin asıl sebepleri arasında yer alıyor. 

Buna ek olarak hastalığın olduğu bebeklerde, anne karnındaki gelişme geriliği ihtimali normal gebeliklere göre daha fazla. 

Genel olarak bakıldığında hamilelik zamanlarında ortaya çıkan yüksek tansiyon ve idrardaki proteinin artması olarak da biliniyor. Protein seviyeleri yükseldiği zaman böbrek ve diğer organlarda hasarlar meydana gelebilir. Ayrıca aşırı ödem de gebelik zehirlenmesinin en yaygın belirtisidir. 

Gebelik Zehirlenmesi Neden Olur?

Merak edilen ve doğru bir şekilde bilinmesi gereken konulardan birisi de gebelik zehirlenmesinin neden olduğudur. 

Aslında bu durum tam olarak neden gerçekleşiyor, çok fazla bilinmiyor. Ama genelde yapılan araştırmalar sonucu şu sebepleri sıralayabiliriz: 

  • Annenin ilk gebeliği
  • İleri yaş gebelik
  • Önceki hamileliklerinde benzer bir olay yaşaması
  • Çoğul gebelik
  • Fazla kilo
  • Kronik hipertansiyon 

Bu gibi durumlar gebelik zehirlenmesine sebep olabilir. 

Ayrıca eğer gebelik zehirlenmesi durumu 32. Haftadan önce gerçekleştiyse erken, sonrasında gerçekleştiyse geç gebelik zehirlenmesi olarak ayrılıyor.

Erken gebelik zehirlenmeleri son derece tehlikelidir ve hemen bebeğin alınması gerekir. Bu konu aslında kadın hastalıkları uzmanlarının öncelik verdiği konuların başında geliyor. 

Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? 

Bu kadar önemli ve ciddi bir sorun nasıl teşhis edilebilir? Bu durumun belirtileri neler?

– Baş ağrısı

– Görme bozukluğunun yaşanması

– Bilinç değişikliğinin yaşanması 

– Nefes darlığı

– Aşırı ödem

– Midenin üstünde ya da karnın sağ üst bölümünde meydana gelen ağrı

–  Aşırı yorgun hissetmek

– Vajinal kanamaların artması

– Gebeliğin ikinci yarısından sonra gelişen hipertansiyon

– İdrarda protein artması 

– Hipertansiyona bağlı olarak gelişen böbrek yetmezliği

– Karaciğer fonksiyonlarında bozulma.

Eğer bu belirtileri görüyorsanız mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Kadın doğum uzmanları bu konu üzerinde yıllardır çalışıyor ve bu sebeple en ufak bir belirti görüyorsanız bile hemen söylemelisiniz. Böylece ilgili tetkiklerle ve analizlerle sonuç öğrenilebilir. 

Peki bunlar hangi yöntemler? Kan testleri ile karaciğere, böbrek ve diğer organlara bakılır. Kan pıhtılaşmasının olup olmadığı kontrol edilir. 

Bir başka teşhis yöntemi ise idrar analizleriyle oluyor. İdrardaki değerlere bakılır ve böbrekler kontrol edilir. Fetal ultrason ile de bebek izlenir. Hareketleri, amniyon sıvısının durumu ve kilosu gibi faktörlere dikkat edilir.

Son olarak NST testinden de bahsedelim. Bu test ile de bebek hareket ettiğinde kalp atışının nasıl olacağına bakılır. Eğer beklenen bir değerdeyse sorun yok demektir ama tabi ki bu test yapılırken sadece buna değil, beraberinde ilgili testler de yapılıyor. 

Gebelik Zehirlenmesi Tedavi Yöntemleri 

Şimdi gelelim en önemli konulardan bir başkasına… Gebelik zehirlenmesine dair bulgular varsa ve doktorunuz da böyle bir şey olduğunu onayladıysa hemen tedavi edilmesi gerekiyor. 

Peki tedavi yöntemleri neler? Hangi yöntemler uygulanmalı?

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor: Gebelik zehirlenmesi anneyi ölüme kadar götürebilir. Çünkü anne bebekten dolayı zehirlenir ve bu doğum kesinlikle risklidir. Tedavisi ise gebeliğin sonlandırılmasıyla mümkündür. Herhangi bir yöntemle durdurulamaz. Anne ile bebeğin bağının hemen kesilmesi gerekir. 

Bunun için de uygun koşulların sağlanması lazım. Anne ve bebek için şartlar sağlandığında doğum gerçekleştirilir. Ama buna rağmen arada, istisnai bir durum olarak, ağır olmayan gebelik zehirlenmelerinde tıbbi bakımla birlikte 37. Hafta tamamlanıncaya kadar takip edilir. Bu süre tamamlandığında da doğum gerçekleştirilir. Doğum sırasında annenin ve bebeğin zarar görmeyeceğinden emin olunması gerekiyor. Eğer çok ciddi bir durumsa, ilerlemişse ve yine de doğum yapılabilirse 34. Haftaya kadar takip edilebilir. 

Alınabilecek önlemler anne ve bebek sağlığına göre değişecektir. Bazı durumlarda çok ciddi sonuçlar doğuracağı için gebelik sonlandırılır ama bahsettiğimiz gibi çok fazla ilerleme yoksa ilaçlarla ve tıbbi kontrolle bebeğin geriliği durdurulmaya çalışılır. Zaman tamamlandığında da doğum yaptırılır. 

Bunlara ek olarak;

  • Annede nöbet görülmesini engelleyebilmek için magnezyum kullanılabilir
  • Bebeğin gelişimini hızlandırabilmek için steroid içerikli ilaç takviyesi
  • Kan ve idrar değerlerinin takibi
  • Bebeğin kalp atışının düzenli kontrol edilmesi
  • Yatak istirahati 
  • Kan basıncını düşüren ilaç kullanımı gibi yöntemler de tercih edilebilir.

İşte genel olarak gebelik zehirlenmesi nedir ve bu durumda nasıl önlemler alınması gerekiyor gibi önemli soruların cevaplarını aktardık. Eğer hamileyseniz ve araştırma yapıyorsanız bu konuyu da mutlaka bilmeniz gerekiyor. 

Önceki İçerikBEBEKTE KORDON DOLANMASI NEDİR?
Sonraki İçerikHAMİLELİKTE NE KADAR SU İÇMELİSİNİZ?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.