Hamilelik, sizi her zaman şaşırtan bir sürece sahiptir. Her ne kadar araştırma yaparsanız yapın mutlaka hiç aklınıza bile gelmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlar oldukça normaldir. Çünkü vücudunuz daha önce hiç yaşamadığı bir şey yaşıyor ve farklı bir can sizin karnınızda gelişiyor.

Doğal olarak vücudunuza bazı etkileri de olacak. Bu etkiler bazen olumlu bazen de olumsuz değerlendirilecek. Ama önemli nokta şu ki; her ne yaşıyorsanız tam olarak neyi ifade ettiklerini bilmelisiniz. Montgomery bezleri nedir? Bu son derece önemli ve anne adaylarının mutlaka bilmesi gereken konulardan birisidir. 

Eğer siz de merak ediyorsanız ve araştırma yaparak öğrenmek istiyorsanız okumaya başlayabilirsiniz. İsterseniz bir kenara not alın ve eğer farklılık gözlemlerseniz ne kadar önemli olduğunu hatırlayabilirsiniz. 

Montgomery Bezleri Nedir?

Genel bir tanımla başlayabiliriz. Montgomery, areola üzerinde hamilelik öncesinde de bulunan küçük kabarıklıklardır ve gebelik sürecinde sıvı salgılamaya başladığında en büyük göreve sahiptir. Bu, emzirme sürecinizde bebeğinizin daha rahat beslenmesini sağlayan önemli bir bezdir. 

Hamilelik sürecinde en net belirtiler göğüslerinizin hassaslaşması ve büyümesidir. İşte Montgomery bezleri de burada devreye giriyor. Hormonal değişimler sonucunda göğüs çevreniz de değişiyor ve daha fazla ağrıya, hassasiyete sebep oluyor. 

Yani kısaca Montgomery bezleri, süt salgılayabilen bezlerdir. Meme başını koruması da önemli bir görevidir. 

Montgomery Bezleri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

 Göğüslerinize yakından baktığınızda çevresinde küçük kabarcıklar olduğunu görmüşsünüzdür. İşte bunlar, Montgomery bezleridir ve hamilelik sürecinde şişecek, daha da belirginleşecekler. Bu bezlerin aslında özel bir kokusu bile bulunuyor. Bebeğinizin bu kokuya alışarak acıktığında o bölgeyi aramasının bir sebebi de budur. 

Küçük, kabarık şişlikler gibi görünseler de aslında oldukça normaldirler. Sayısı ve görünümü de her kadında farklıdır. Hatta çok garip olan ise bazı kadınlarda hiç olmamasıdır. Bu oldukça nadir görülen bir durumdur. 

Aslında ne zaman ortaya çıkar dediğimizde size şunu söyleyebiliriz: Her zaman varlar ve oradalar. Hamilelik ilerledikçe daha fazla ortaya çıkarak kabarırlar, daha koyu ve belirgin hale gelirler. 

Bu süreçte de aşırı hassasiyet, bazen de ağrı oluşturabilirler. Yani onları fark etmek için aslında hamile olmanıza bile gerek yoktur. Emzirme sürecinde çok fazla belli olsalar da sonrasında eski formlarına geri döneceklerdir. 

Montgomery Bezlerine Nasıl Bakılmalı?

Bazen anne adayları bunların enfeksiyon kapmasından ya da gereğinden fazla şişmesinden korkuyor. Bu bezler enfekte olabilirler ama bu durumda onları sıkmamak, ellememek ve koparmamak büyük önem taşıyor. 

Eğer enfeksiyon olduğunu düşünüyorsanız, belirtileri varsa mutlaka bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Bazen de sıcak baskılar ya da vereceği ilaçlar enfeksiyonu durduracaktır. Şişlikler de normal hallerine dönecektir. 

Ama durduk yere oluyorsa ve hiçbir şekilde normale dönmediğini düşünüyorsanız bir kontrol ettirmeniz gerekiyor. Çok nadir bir durum da olsa bazen meme kanserinin belirtilerinden birisi de olabiliyor. Emin olmak her zaman daha iyi bir önlem olacaktır. 

Montgomery Bezlerinden Kurtulabilir misiniz?

Bunu yapmak anlamsızdır. Çünkü onlar her zaman vardır ve olmaya da devam edecekler. Üstelik görevleri de son derece önemlidir. Göğüs uçlarınızı nemlendirirler, emzirmeyi kolaylaştırırlar ve enfeksiyondan korurlar. Bu yüzden onların varlığı aslında sizi çok da rahatsız etmemelidir. 

Ama onlardan çok rahatsız oluyorsanız, hiç olsun istemiyorsanız da ameliyat sırasında lazer yöntemiyle çıkarmaları mümkündür. Yine de tavsiye edilen bir işlem değildir. Bu işlemi de emzirme süreciniz bittikten sonra yapabilirler. Eğer emzirme sürecinde bezleriniz olmazsa çok ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bebeğiniz kesinlikle doğru ve düzenli beslenmez, sizi huzursuz eder ve bunun da geri dönüşü yoktur. 

Bütün bunları çok iyi düşünmelisiniz. Onların bu boyutta kalacağını da düşünmeyin. Emzirmeyi tamamen bıraktığınızda bir ya da iki ay içerisinde vücudunuz genel olarak eski formuna dönecektir. 

Gebelikte Göğüs Hassasiyetinizi Azaltabilirsiniz

Eğer Montgomery bezlerinin de yarattığı hassasiyetten rahatsızsanız bunun için alabileceğiniz bazı önlemler bulunuyor. Örneğin, doğru sütyen seçimi yapmak. Ne kadar rahat sütyen seçerseniz o kadar iyi sonuçlar elde edeceksiniz. 

Hamilelik boyunca altlarında demir olmayan, yani balensiz sütyen tercih edebilirsiniz. ayrıca sırtınızı kesinlikle sıkmamalı ve sizi rahatsız etmemeli. Meme dokusunu tamamen saracak bir model seçin ve son kopçasına kadar gidebileceğiniz genişlik olması da önemli. 

Sütyen askılarının ayarı da bu noktada önemli. Askıları göğüs altında, köprücük kemiği üzerinde bir baş parmağınız girecek şekilde ayarlamalısınız. Böylece göğüsleriniz sarkık durmayacak ama sizi de rahatsız etmeyecek. Göğüs kabını bir büyük alabilirsiniz. bu sayede ilerleyen zamanlarda ve hatta doğum sonrasında da bir süre kullanabilirsiniz. 

İşte Montgomery bezleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizlere aktardık. Eğer bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız ve endişeleriniz varsa doktorunuzla görüşün. Ama yine de görüntüsünü önemsemeyin ve aldırmaya çalışmayın. Onlar, vücudunuzun doğal ve tamamlayıcı parçalarından bir tanesi. Bu sebeple faydalarını göz önünde bulundurun ve bebeğinizi de daha rahat emzirebilmek için Montgomery bezlerinizle barışık olun. 

Önceki İçerikDOĞUM AŞAMALARI NELER?
Sonraki İçerikBİKORNUAT RAHİM NEDİR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.