Gebelik uzun süre anne ve baba için en güzel ama bir o kadar da heyecanlı bir süreci kapsıyor. Bazı anne baba adayları bu süreci çok rahat geçirirken bazıları ise o kadar huzurlu geçiremiyor. Bu süreç içerisinde çok fazla rahatsızlıkla karşılaşabiliyorlar ve bu sebeple de nasıl davranmaları gerektiğini bilmiyorlar.
Öncelikli olarak yapılması gereken aslında doktorunuzla iletişime geçmektir. O sizi doğru yönlendirecektir. Şimdi bu yazıyı okuyarak servikal yetmezlik nedir, bunu öğreneceksiniz.
İlgili bütün detayları
Servikal Yetmezlik Nedir?
Bir diğer ismiyle rahim ağzı yetmezliği son derece riskli ve hemen tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu kadar sorun yaratacak servikal yetmezlik nedir?
Ağrısız servikal açılmanın sebep olduğu tekrarlayan ikinci trimester gebelik kayıpları ya da doğumları ifade eder. Servikal yetmezlik oluştuğunda hemen tedavisi de belirlenmelidir.
Buna ek olarak eğer bir anne adayı olarak servikal yetmezliğin nasıl oluştuğunu da merak ediyorsanız hemen açıklayalım. Genelde rahim ağzının yapısının zayıf olmasından kaynaklandığını belirtelim. Rahim kasılmaları başlamadan rahim ağzı açılır ve erken doğuma hatta düşüğe sebep olur.
Yapılan araştırmalara göre 24. Haftadan önce ağrısız ve rahim kasılması yaşanmadan oluşan düşükler, erken doğumlar da en sık başvurulan şikayetler arasında yer alıyor.
Bunun yanı sıra;
- Daha önce rahim ağzıyla ilgili cerrahi bir operasyon geçirdiyseniz
- Rahim ağzına kuvvet veren bağ dokusunda doğumsal bozukluk mevcutsa da rahim ağzı yetmezliği ile karşılaşılabilir.
Bütün bunları bilmeniz size fayda sağlayacaktır.
Servikal Yetmezlik Nasıl Düşük Oluşturur?
Tanımını yaparken servikal yetmezlik sonucu düşük ve erken doğum riskinin olduğunu belirtmiştik. Şimdi de bunun nasıl gerçekleştiğini sizlerle paylaşalım.
Aslında bunun birkaç yöntemi vardır:
- Herhangi bir zamanda, anlamanıza zaman kalmadan ani açılma yaşanır.
- Kasıklarda baskı hissi, adet sancısına benzeyen ağrı oluşabilir.
Bu durumlar da 14 ve 20. Haftalar arasında baş gösterebilir. Böyle olduğunda da hemen doktorunuza durumunuzu aktarmalısınız ve sizi yönlendirmesine izin vermelisiniz. Öbür türlü size çok ciddi zararı olacaktır.
Servikal Yetmezlik Tedavisi
Düşük ya da erken doğum yaşanmadan bu durum fark edilerek tedavisi yapılabilir mi?
Ne yazık ki elde edilen araştırma sonuçlarına göre servikal yetmezlik büyük çoğunlukla düşükle sonlanıyor. Ama bu durum yaşandığında da hastalara koruyucu servikal serklaj işlemi yapılır. Rahim ağzı dikişi olarak bilinen işlem, anne adayının acısını azaltmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için önemlidir.
Bunun yanı sıra eğer erken fark edilebilirse de yapılacak ilk işlem rahim ağzını kapatmak işlemi olacaktır. Bir diğer tedavi yöntemi de dikiş yöntemidir. O an için hangi yöntemin uygulanması anne ve bebek sağlığı açısından faydalı olacaksa o uygulanır.
TAC ameliyatı da oldukça başvurulan yöntemlerden birisidir. Bununla ilgili detayları size aktaracağız ama önceliğin her zaman anne bebek sağlığı olduğunu da söylemek önemli.
Ayrıca bu tedaviler başarılı olursa da anne ve bebek herhangi bir şekilde olumsuz etkilenmezler ve sorun oluşmadan doğum gerçekleşebilir. Ama bunun erken teşhisi son derece önemli.
Bu bilgilerin yanı sıra her durumun ve gebeliğin farklı olduğuna dikkat çekmek gerekiyor.
TAC Yöntemi Nedir?
Servikal yetmezlik söz konusu olduğu zaman TAC ameliyatı da yapılabiliyor. Ama bu her gebede uygulanmaz ve belli prosedürlerin yapılması gerekiyor.
Şimdi biraz da başka bir tedavi yöntemi olan TAC yönteminden bahsedelim:
- Transvajinal dikişi imkansız kılan servikal durumu olan gebelerde,
- Daha önce tekrarlanan dikiş işlemlerine bağlı olarak ileri derecede skarlı serviksi olanlarda,
- Rahim ağzı çok kısa olanlarda,
- Daha önce rahim ağzı cerrahi yolla çıkarılmış olanlarda
- En az bir kez dikiş işlemi gerçekleştirilip başarısız olunan durumlarda TAC ameliyatı yapılabilir.
TAC ise laparoskopik servikal serklaj kısaltmasıdır. Bu ameliyat ise rahim ağzını kapatan dikiş, vajinal yaklaşıma göre daha fazla yukarıya atılmasını ifade eder.
Ama buna karşılık, rahim içi enfeksiyon söz konusuysa, aktif kanama varsa, yaşamla bağlaşmayan fetal anomali varsa ve amniyon zarı çoktan açılarak su geldiyse kesinlikle TAC ameliyatı yapılmamalıdır.
Buna ek olarak yapılacağı zaman dilimleri de önemlidir. Bu yöntem en son başvurulabilecek, en ciddi yöntemdir. İlk yöntem rahim ağzının kapatılması, dikiş atılmasıdır. Ama bunlar olamayacak gibiyse ya da uygulandığı halde başarısızlık varsa o zaman başvurulmalıdır. Genelde ilk üç ay sonunda ya da dördüncü ayın başındayken bu işlem uygulanabilir. Böylece düşük riski de azalmış olur.
Down sendromu tarama testi de yapıldıktan sonra, bebek sağlıklı görünüyorsa 11 ve 12. Haftalarda da yine işlem yapılabilir.
Lokal anestezi ile yapılan bu işlem biraz uzun sürer ve gebelerin de korkmasına sebep olabilir. Ama endişe etmemelisiniz çünkü doktorlar anne ve bebeğin zarar görmemesi için en uygun zamanı ayarlayabilirler. Bütün işlemler bittiğinde de kontrollerinizi aksatmadan devam ettirmelisiniz. Siz de dikkatli davranmalısınız. Eğer benzer bir durum dikkatinizi çekerse ya da başka bir sorunla karşılaşırsanız da hemen doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekiyor.