Hamilelik çok sıkıntılı bir süreçtir. O kadar uzun bir süre boyunca bebeğinizle bağ kuruyorsunuz ve sonrasında da onu kucağınıza almak için gün sayıyorsunuz. Ama bu süre bitene kadar, bazı sıkıntılar yaşamak zorunda kalıyorsunuz.

Bunların yanı sıra bazı hamilelikler sorunlu olabilir ve düzenli kontroller sırasında bunlarla karşılaşabilirsiniz. Şimdi sizlere bahsedeceğimiz durum da son derece önemli. Bu yazıyı okuyarak bebekte kordon dolanması nedir sorusunun cevabını öğreneceksiniz.  

Bebekte Kordon Dolanması Nedir?

Anne baba adayları bebeklerinin doğacağı günü heyecanla beklerler. Ama bu süreçte bazı kötü sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. 

Bebeğin anneye bağlı olduğu ve gıdaları aldığı yer kordondur. Bu anne bebek arasındaki en büyük bağdır ve bebeği hayata bağlar. Anne karnındaki bebeğin kordonu ortalama 55- 75 cm arasında değişiyor. Aynı zamanda yapılan araştırmalar kordon dolanmasının asıl sebebinin bu boyutların fazla olmasından dolayı gerçekleştiğini ortaya koyuyor. 

Kordon dolanması riskine karşı önlem alınması için kordon bağının uzunluğunun bilinmesi büyük önem taşıyor. 

Şimdi gelelim kordon bağı dolanması nedir sorusunun cevabına… Kordon bağı eğer gereğinden uzunsa, bebeğin eline, koluna ya da boynuna dolanabilir. Bu da bebeğin ölümüne yol açabilir. Bu sebeple hemen kontrol edilmesi ve bebeğin kurtarılması gerekir. 

Aynı zamanda anneye de zarar verebilir. 

Kordon Bağı Dolanması Nasıl Tedavi Edilir? 

Bebeklerde kordon dolanması ihtimali yüzde 30 civarındadır. Ama imkansız değildir. Bebek büyüdükçe yaşam alanı kısıtlanır ve buna bağlı olarak da kordon sıkışabilir. Özellikle çoğul gebeliklerde bu risk artacaktır. 

Kordon dolanması sırasında bebekte oksijen alımının azalması, kalp ritminin bozulması ve ayrıca kalp atışlarının yavaşlaması da gerçekleşir. 

Bilindiği üzere kordon anne karnındaki bebek için hayat demektir. Bebeğe besin iletimi sağlar. Aynı zamanda plasenta ile bebek arasındaki damarların korunmasında da büyük öneme sahiptir. 

Tedavi sırasında da öncelikle bebeğin kalp atışlarını takip eden NST isimli cihaz takılması gerekiyor. 

  • Bu olay genelde doğum sırasında yaşanabiliyor. 
  • Doğum sancıları geldiği sırada kordon dolanması yaşanırsa bebeğin kalp atışlarının yavaşlamasıyla anlaşılır.
  • Aynı zamanda böyle durumlarda bebek sezaryen yapılır. 
  • Kordon bağı çözülür ve dikkatli bir şekilde doğum yaptırılır. 
  • Bu durumda normal doğum yapılamaz. 
  • Eğer doğum öncesinde bebekte kordon dolanması yaşanırsa kontroller sırasında tespiti yapılır. 

Kordon Dolanmasının Zararları Neler?

Aslında yazının başından beri bu konuyla ilgili detaylar paylaştık. Kordon dolanmasının genel zararlarını şu şekilde açıklayabiliriz: 

  • Eğer kordon dolanması doğuma yakın bir zamanda gerçekleştiyse bebek kurtarılabilir ve zarar görmesi engellenebilir. 
  • Hareketlilik azaldıysa takip edilmeli, bebeğin organlarına zarar verebilir
  • Eğer zamanında fark edilmezse anneye de zarar verir.  Ölümüne yol açabilir.

Bütün bunlar dikkate alındığı zaman aslında kordon dolanması son derece önemli ve riskli bir durumdur. 

Kordon Dolanmasının Belirtileri Neler? 

Son olarak kordon dolanmasının belirtileri neler? Bu sorunun cevabını da sizlere detaylı olarak aktaralım. 

Kordon dolanmasını siz anlayabilir misiniz? Bazı durumlarda anlayabilirsiniz ama bazı durumlarda bunu anlamanız mümkün değil. 

Kordon dolanması aslında durduk yere olmaz ve genelde sancılar başlayınca ya da gebeliğin son dönemlerinde ortaya çıkar. Hamileliğin son haftalarında kontrollerinizin sıklığı artar ve bu sebeple de olası riskler daha rahat bir şekilde belli olur. 

Bu süreçte de kordon dolanması;

  • Bebeğin kalp atışlarına bakılarak,
  • Ultrason yöntemiyle
  • Annenin bebeğin hareketlerini hissedememesiyle teşhis edilebilir.

İşte bunlar son derece önemli detaylardır. Doktorunuzla en ufak detayları bile paylaşmanız gerekiyor. Sizin normal olarak gördüğünüz ve belki de önemsemediğiniz bir durum aslında çok ciddi bir sorun olabilir. 

Bebeğinizin Hareketlerini Takip Edin!

Aynı zamanda bebeğinizin hareketlerini doğru takip etmelisiniz. Doktorunuzla bu konuyu konuşarak nasıl gözlem yapmanız gerektiğini daha iyi anlayabilirsiniz. Çünkü bebeğiniz büyüdükçe gün içerisindeki hareketleri de artacaktır. Normalde bebeğinizin gün boyunca kaç kere tekmelemesi gerektiğini, onun hareketlerini nasıl hissetmeniz gerektiğini doktorunuz size söyleyecektir.

Örneğin, sabahları bebeğiniz düzenli olarak hareketleniyorsa ama bir sabah bunu yapmadıysa onu uyandırmaya çalışın. Karnınıza çok hafif dokunuşlar yaparak bebeğinize dokunun. Onlar bu hareketler sebebiyle uyanacaklardır. Çünkü bazen bebekler karnınızda uzun süre uyuyabiliyor.

Buna ek olarak bebeğiniz günde 5 kere hareket ediyorsa ama o gün hareket sıklığı azaldıysa, hemen doktorunuza bunu söylemelisiniz. Bir sonraki kontrolünüze kadar da takibi bırakmayın ama düşündüğünüz kadar ciddi bir fark varsa o zaman hemen doktorunuza gitmelisiniz. Ultrasonla bakmalı ve bebeğinizi gözlemlemeli.

Sonuç Olarak:

Anne baba adayları bebeklerinin sağlıkla gelişmesi için her şeyi yaparlar. Anne adayları bu noktada çok fazla sorunla uğraşmak zorunda kalırlar ve aynı zamanda bebeklerinin her anını da akıllarında tutmak zorundadır. Buna bağlı olarak yine bebeklerde meydana gelebilecek herhangi bir sorunu fark edecek kişi onlardır.

Bu yüzden hamilelik süreci hakkında ne kadar çok bilginiz olursa o kadar faydalı olacağını ve bebeğiniz için daha sağlıklı bir yaşama imkanı sunacağınızı unutmamalısınız. 

Önceki İçerikHAMİLELİK SIRASINDA NONSTRESS TESTİ NEDİR VE NEDEN YAPILIR?
Sonraki İçerikBEBEĞİNİZ SİZİ ZEHİRLİYORSA NE YAPMALISINIZ?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.