Bebeğiniz büyüdükçe oyuncaklarının da değişmesi gerekiyor. Yeni doğan bebeklere oyuncak seçimi yaparken çok dikkatli olmalısınız. Onların henüz hiçbir şey bilmedikleri göz önünde bulundurulduğunda alacağınız oyuncakların çocuğunuz için tehlikeli olmaması gerekiyor.
Peki bu durumda bebeğiniz için hangi oyuncakları seçmelisiniz? İşte bu sorunun detaylı cevabı hemen aşağıda yer alıyor. Okumaya başlayın ve oyuncak alışverişine çıktığınızda burada sizlere sunduğumuz tavsiyeleri dikkate alın.
İşte detaylar…
Yenidoğan Bebeğe Oyuncak Alışverişi Nasıl Olmalı?
Oyuncaklar bebeklerin büyümelerine yardımcı oluyor. Bu süreçte de alacağınız oyuncaklar aslında büyük önem taşıyor.
Yenidoğan bebekler için alınacak oyuncaklar genelde ses çıkaran, ilgilerini çekebilecek oyuncaklar olmalı. Ayrıca;
- Renkli oyuncaklar olmalı
- Hareket eden, onun gülmesini sağlayacak türden olmalı
- Yatak dönenceleri,
- Çıngıraklar
- Müzikli kutular
- Eğlenceli yatak kenarlıkları
- Hayvan resmi olan eşyalar alabileceğiniz oyuncaklardan sadece birkaçıdır.
Bu oyuncaklar bebeğinizin çevresini tanımasına, el kol hareketlerinin gelişmesine yardımcı olacak.
Bir Aylık Bebek Oyuncakları Nasıl Olmalı?
Yeni doğan bebeklerde ne kadar çok dikkat etmeniz gerekiyorsa bir ya da iki aylık bebekler için de dikkat edilmesi gerekiyor.
Peki oyuncak seçiminde nelere dikkat etmelisiniz?
- Güvenli ve sağlam ürünler olmalı
- Tüylü olmamalı. Çünkü bebeğiniz o tüyleri dişinin arasına alıp yutabilir
- Kaliteli ve sağlıklı malzemelerden yapılmış olmalı
- Kopma ya da çıkma ihtimaline karşılık küçük parçalardan oluşmamalı
- Ürün kutusunda CE işaretinin bulunmasına dikkat etmelisiniz
- Ayrıca oyuncak sert ve sivri yerlere sahip olmamalı. Bebeğiniz gözüne sokabilir ya da yüzünü çizebilir.
Bütün bunları göz önünde bulundurarak önleminiz almalısınız. Ancak bu şekilde siz yokken bebeğinizin oynadığı oyuncaklarla mutlu olduğunu hissedebilirsiniz.
Bunlara ek olarak bebeğinizle hangi oyunları oynayabilirsiniz? Bu soru da oldukça önemli. Yenidoğan bir bebeğin en iyi oyun partneri anneleridir. Çünkü sürekli birbirlerini görürler ve emzirme sürecinde de bağları güçlenir. Bebeğinizle vakit geçirirken ona şarkı ya da ninni söyleyebilirsiniz.
Bebeğiniz İçin Doğru Oyuncak Nedir?
Aslında bebekler için oyuncakların nasıl olması gerektiğini paylaştık. Ama buna ek olarak seçtiğiniz oyuncakların bebeğiniz tarafından da sevilmesi gerekiyor.
O halde doğru oyuncak dediğimizde nelere dikkat edilmeli?
- Ses çıkaran peluş oyuncaklar alabilirsiniz ama çok tüylü olmamalarına dikkat edin
- Ellerine uygun puset oyuncaklar bakabilirsiniz.
- Kaslarını harekete geçirebileceği oyun halıları alabilirsiniz.
Bunları ön planda tutarak araştırmalarını yaparsanız kısa sürede bebeğiniz için doğru oyuncakları bulabilirsiniz.
3- 6 Aylık Bebeklerin Oyuncakları
Bebeğiniz büyüdükçe ona alacağınız oyuncaklar da değişecek. Bu sebeple her seferinde oyuncakların özelliklerine daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor.
3 aylık bebekler, gülebilirler, nesneleri tanımlayabilirler. Sesin geldiği yöne bakabilirler. Bu sebeple de 3 aylık bebekler renkli ve ses çıkaran oyuncaklara ilgi göstereceklerdir. Aynı zamanda az önce de bahsettiğimiz oyun halıları da işe yarayacak. Bunlara ek olarak üç boyutlu renkli, öğretici kitaplar da kullanılabilir. Onu oyuncak haline dönüştüren malzemeleri tercih edebilirsiniz.
Bu bilgileri verdikten sonra 4 aylık bebekten de bahsedelim:
- Artık hareketleri serileşecektir ve durmayacaktır
- Dil gelişimi başlayacak. Onunla daha fazla diyaloğa girmeye başlayacak.
- Oyuncakları ve eşyaları tamamen kavrayabilecek. Onu farklı, değişik kokulu ve renkli oyuncaklara yönlendirebilirsiniz.
- Ayrıca onunla sık sık konuşun. Size cevap verecektir. Buna ek olarak kelimeleri tekrarlamasını sağlayacak oyuncaklar tercih edin.
- Artık 4 aylık bebeğinize basit ve düz oyuncaklar almanıza gerek yok. Daha karışık, ilgisini çekecek oyuncaklar tercih edebilirsiniz.
- Sesli kitaplar, parmak kuklaları ya da yumuşak toplar alabilirsiniz.
Bebeğiniz 5 aylık olduğu zaman artık algıları daha fazla açılacak. Bu süreçte de aynalarla bebeğinizi tanıştırabilirsiniz. Kendisini tanıyacak ve böylece daha da ilgili olacak.
Bütün bu bilgileri dikkate almalısınız. Çünkü her ay bebeğiniz büyümeye devam edecek ve sonrasında da onu takip etmek için oyuncakları tercih edebilirsiniz. Bu aylarda zıplamaktan hoşlanan bir bebeğiniz varsa hoppalalar alabilirsiniz. Hem bebeğiniz hareketlenecek hem de eğlenerek vakit geçirebilecek.
7 Aylık Bebeklerde Hangi Oyuncaklar Seçilmeli?
Genelde 7 aylık bebeklerle oynama yöntemleri ve alınacak oyuncaklar da merak ediliyor. Bu sebeple sizlere bu bilgiyi de aktaralım.
7. aylar bebeğinizin yürümeye yavaş yavaş başladığı süreçtir. Bu yüzden sürekli gözlemlenmesi gerekiyor. Daha önce yaptığı hareketleri artık bilinçli bir şekilde yapmaya başlarlar ve eşyalara vurmaya, onları fırlatmaya başlar.
7.ayda oyuncak seçerken şunlara dikkat etmelisiniz:
- Hareketli oyuncaklar bakabilirsiniz. İlgisini çekecektir.
- Emekleme oyuncakları alarak onu yürümeye de alıştırabilirsiniz.
- Organları ve çevredeki nesneleri tanıtan oyuncaklar bakabilirsiniz.
- İç içe geçen küpler ya da kalıplar alabilirsiniz.
Bebeğiniz bütün bunlarla oynarken ilk zamanlarda aldığınız oyuncakların çoğunu kullanmak istemeyebilir. Bu sebeple her ay bebeğinize oyuncak almak yerine birkaç tane almanız yeterli olacaktır. Çünkü bebekler oyuncakların ne olduğunu anlayana kadar oynarlar ve vakit geçirirler ama sonra yavaş yavaş ilgi odakları dağıldığında onları kullanmazlar.
İşte bu yazıyla birlikte bebeğiniz kaç aylıksa ona uygun oyuncakları seçebilirsiniz. Her bir oyuncağın özelliğini sizlerle paylaştık. Bebeğiniz bir yaşına gelene kadar değişken oyuncak kalıpları olacaktır ama sonrasında artık bir şeyler onun kafasında oturacaktır. Bu yüzden siz de onunla birlikte oynayarak ona yardımcı olabilirsiniz.
8. ay ve sonrasında artık işiniz daha kolay olacak. Bebeğiniz kendi başına oyunlar oynayacak ve artık size çok fazla ihtiyacı olmayacak. Bütün bu bilgileri bir kenara not edebilirsiniz ve sonrasında da kullanabilirsiniz. Böylece bebeğiniz için hangisinin doğru olacağına rahatlıkla karar verebilirsiniz.