Bebeği olsun isteyen eşler bu konuyla ilgili araştırmalara başlar. Gebeliği engelleyen sebepler ne olabilir ya da hangi durumlarda bebeğiniz olamaz? Bu gibi sorular oldukça merak ediliyor ve bu yüzden de sizlere konuyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi aktaracağız. 

İşte bu yazıyı okuyarak hangi durumlarda bebek sahibi olamayacağınızı, buna neyin sebep olduğunu öğrenebilirsiniz. Bütün detaylar için hemen okumaya başlayın. 

Gebelik Neden Gerçekleşemez? Etkenler Neler? 

Çocuğu olsun isteyen ebeveynlerin yüzde 16’sı bunu başaramıyor. Doğal olarak nedenlerini de öğrenmek istiyor. Çiftlerin üçte birinde problem kadınlardayken yüzde 5 gibi bir oranla da erkeklerde oluyor. 

Bu noktada gebeliğe engel olan durumların tespitini yapmak ve buna göre çözümler oluşturmak son derece önemli. Teknoloji o kadar hızla gelişiyor ki bununla birlikte tıp alanında da çok fazla değişimlerle karşılaşıyoruz. Bu sebeple artık hamilelik gerçekleşemiyorsa çözümlerini bulmak zor değil. 

Okumaya devam edin ve uzmanlar tarafından belirlenen etkenlere bir göz atın: 

  1. Hormonlarda Düzensizlik 

Kadınlarda hormon düzeni bozuksa ve düzelmiyorsa gebeliği engelleyebilir. Aslında bu konu da kendi içerisinde detaylandırılmalıdır. Çünkü hormonların bozukluğu da farklı etkenlere bağlıdır.

Örneğin genç kızların ilk adet dönemlerinde ya da menopoza yakın kadınlarda yumurtalar çatlayabiliyor, bu sebeple de sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bir başka etken de düzenli adet gören kadınların yumurtasının gelişmemesi. Böyle bir durumda gebelik gerçekleşemez.

Yumurta üretimini sağlayan hormonların bozulmasına sebep olan bazı olaylar var: Çok kısa sürede fazla kilo alımı ya da kilo verme, aşırı stres, ağır aktiviteler, erken menopoz genital sendrom gibi durumlar gebeliğin gerçekleşmesini engelleyecektir. 

Bazı durumlarda da gebelik gerçekleşebilir ama embriyo rahim duvarına tutunamayabilir. Böyle olunca da düşük yaşanır. 

  1. Rahimde Oluşan Hastalıklar

Bebeğin rahim duvarına tutunabilmesi için rahim ve tüplerde herhangi bir sorun ya da hastalık oluşmaması gerekiyor. Oldukça sağlıklı olmalılar. Peki rahimde ya da tüplerde bulunabilecek, gebeliği engelleyecek hastalıklar neler? 

  • Klamidya benzeri cinsel yolla bulaşan hastalıklar 
  • Apandisit, bağırsak için yapılan ameliyatlar sebebiyle oluşan hastalıklar
  • İltihabi hastalıklar yüzünden geçirilen ameliyatlar da rahimi ve tüpleri etkileyebilir
  • Miyom oluşumu. Bazı kadınlarda rahim kasları anormal bir şekilde büyürler ve bu da yumurtalıkların yer değiştirmesine sebep olur. Doğal olarak tüpler tıkanır. 
  • Rahim zarı rahim dışında bir bölgede büyüyebilir. Bu da beraberinde çikolata kistini ortaya çıkarır. Çikolata kisti ise kadınların yüzde 60’ından fazlasında vardır. 
  • Çift rahim y ada rahimde perde olması gibi durumlar da yaşanıyor.

Sizlere sıraladığımız bu durumların tamamı rahimde oluşan bozukluklar ya da hastalıklardır. Eğer bunlara sahipseniz, gebelik süreciniz çok zorlu geçebilir ya da bebeğin tutunmasını engelleyeceği için hamile kalamazsınız. 

  1. Sperm Kalitesinin Bozulması

Erkeklerde oluşan sorunların başında sperm kalitesinin bozulması geliyor. Bu da çok ciddi bir sorundur ve bebeğinizin olmasını engelleyen başlıca faktördür. 

Sperm kalitesinin ve sayısının azalması zaman içerisinde gerçekleşir ve bu aslında bir çeşit rahatsızlıktır. Günümüzde ise çokça tespiti yapılır. Varikosel adı verilen testis damarlarının genişlemesinde testis ısısında artış yaşanır. Sonrasında da testisten üretilen sperm sayısı ve kalitesinde azalma yaşanır. 

Genel olarak erkeklerde kısırlığa sebep olan üç etken vardır: Sperm sayısı, kalitesi ve sertleşme problemleri. Eğer bunları yaşıyorsanız mutlaka doktora görünmelisiniz ve olabilecek tedavi yöntemlerini değerlendirmelisiniz. 

Bunların yanı sıra küçükken geçirilen kasık fıtığı gibi sorunlar ve ameliyatlar da bu durumlara sebep oluşturabilir. 

  1. Aşırı Alkol ve Sigara Kullanımı

Alkol, sigara ve tütün kullanımının aşırı olması hem kadınları hem de erkekleri etkiler. Özellikle sigara tüketimi kadınlarda hücre yıkımı oluştururken erken menopoza da sebep olur. Buna ek olarak bebeğiniz olsa bile, hamilelik gerçekleşse de bu tüketimler bebeğinizde anormalliklere ya da erken doğuma yol açabilir. 

Eğer daha önce tütün kullanmadıysanız bundan sonrasında da kullanmamaya çalışın. Çok fazla kullanıyorsanız da azaltmanın ne kadar önemli olduğunu unutmayın. 

  1. Kanser İlaçlarının Kullanımı

Hangi durumlarda bebeğiniz olamaz listemizde bir sonraki madde de kanser ilaçlarının kullanımıdır. 

Kemoterapi ilaçları ve uygulanan ışın tedavileri erkeklerde sperm kalitesini bozuyor, kadınlarda ise erken menopoza sebep oluyor. 

Buna ek olarak kanser hastalığı olanlar tedaviye başlamadan önce yumurta ve sperm dondurma işlemlerini uygulayabilirler. Sonrasında da çocuk sahibi olabilirler. Gördüğünüz üzere tıp son derece gelişmiştir ve artık çoğu durum imkansız gibi görünse de hamileliğe ya da çocuk sahibi olmaya engel değildir. 

Tedavi Yöntemlerine Nasıl Karar Verilir? 

Her sorunun olmasa da yüzde 90’ında çözüm bulunabiliyor. Az önce verdiğimiz yumurta ve sperm dondurma yöntemi bunlardan sadece bir tanesi. Bir başkası da tüp bebek yöntemidir. Burada embriyo yapıştırıcısı yöntemi kullanılarak doğru zamanda ve iyi bir doktor tarafından yapıldığında başarıyla sonuçlanıyor. 

Genel olarak tıbbın verdiği imkanlarla aslında bebeğin oluşumunu engelleyen sorunlar olsa bile çözüm yöntemleri bulunuyor. Sadece bunların tespiti oldukça önemli. Bu tespitler sonrasında uygun tedavi yöntemlerini doktorlar sizlere sunuyorlar. 

Önceki İçerikİKİZ GEBELİKTE KİLO TAKİBİ
Sonraki İçerikTÜP BEBEK YÖNTEMİ GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.