Son zamanlarda bebek sahibi olmak isteyenlerin en çok başvurduğu yöntemlerden birisi tüp bebek yöntemidir. Size bütün detaylarıyla tüp bebek tedavi yönteminden bahsedeceğiz. Bu yöntem beraberinde çok fazla çözümü de getiriyor. 

Peki tüp bebek yöntemi gerçekten işe yarıyor mu? Haydi gelin hep birlikte bu sorunun cevabını inceleyelim. 

Tüp Bebek Yöntemi Nedir? 

Genel olarak internetten ya da yakın çevrenizden duyduğunuz kadarıyla bebeği olmayanların başvurduğu yöntemlerin başında tüp bebek yöntemi geliyor. 

IVF olarak bilinen bu yöntem çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan, uzun süreli bir üreme tekniğidir. Laboratuvar ortamında döllenme işlemi gerçekleştirilir. Spermler yumurtaların yanına bırakılır ve kendi kendine yumurtaların içine girilir, döllenme beklenir. Kısırlık tedavilerinin başarıyla sonuçlanmasına yardımcı olan tüp bebek yöntemi yüzlerce çift tarafından tercih ediliyor. 

Kısırlık, enfeksiyon, yapısal bozukluklar, erkeğin sperminde kalite ve sayı düşüklüğü gibi durumların tamamı bebek sahibi olmanızı engeller. Bu gibi durumlarda da uygulanan yöntemlerle bebek sahibi olmanız sağlanıyor. Tabi hangi yöntemin kullanılacağına karar verilirken en önemli etken çocuk sahibi olmanızı engelleyen nedenin bulunmasıdır. Eğer sebep bilinirse tedavi de ona göre ilerleyecektir. 

Ne Zaman Bu Yönteme Başvurulmalıdır?

Bu yöntem en çok tercih edilen yöntem olmasının yanı sıra başarı oranı da fazlasıyla merak edilen bir yöntem. Bu yönteme başvurmanız için yukarıda sıraladığımız sorunlara sahip olmalısınız. Örneğin kısırlık yaşıyor olabilirsiniz ya da kadınların hormonal düzensizliği gebeliğine engel oluşturuyor olabilir. Bütün bunlara çözüm olarak tüp bebek tedavisine başlanabilir.

Bu tedavi sürecinden biraz sonra bahsedeceğiz. Ama genel olarak şunu söylemeliyiz: Biraz uzun bir süreçtir, bu sebeple sabırlı olunması gerekiyor. Ayrıca doğru zamanda uygulanan tedavinin başarı oranı yüksek olsa da yüzde 100 değildir.

Bu durumda tüp bebek yöntemi gerçekten işe yarıyor mu? Evet, yarıyor. Yüzde 80- 90 aralığında bir başarıya sahip olduğunu söylemek gerekiyor. 

Küçük bir not daha eklemek istiyoruz: Tüp bebek tedavisinin uygulanması için herhangi bir korunma yöntemi olmadan cinsel ilişkide bulunuyorsanız ve bir yıl ve hatta daha uzun süre boyunca hamilelik gerçekleşmediyse, Tüp Bebek Merkezlerine başvuru yapabilirsiniz. Çünkü normal şartlarda düzenli ilişkilerde hamile kalma olasılığı daha yüksektir. 

Tüp Bebek Süreci Nasıl İşliyor? Maliyeti Ne Kadar?  

O halde eşinizle birlikte gittiniz ve tüp bebek tedavisine başlama kararı aldınız? Süreç nasıl işleyecek, sizleri ne bekliyor? 

Laboratuvar ortamındaki döllenme işleminin gerçekleşmesi bekleniyor. Ya sperm bırakılıyor yumurtaya gitmesi gerekiyor ya da bir pipet yardımıyla sperm direkt olarak yumurtaya enjekte ediliyor. Bunlardan hangisinin olacağına karar verilirken de çiftlerin özellikleri dikkate alınıyor. Böylece hangi işlemle başarı oranının yüksek olduğu belirleniyor.

Şimdi sürecin işleme şekline bir bakalım:

  • İlk adımdan az önce bahsettik. Yumurta ve spermin döllenmesi bekleniyor. 
  • Döllenen yumurtalar 2- 3 gün boyunca bazen de 5- 6 gün boyunca uygun ısıda ve atmosferde kültür ortamlarında beklemeye bırakılır.
  • Ardından en iyi gelişmeyi gösteren embriyolar seçilir, rahme yerleştirilir. 
  • Buna ek olarak transferi gerçekleşecek embriyoların sayısı gebelik şansına göre belirlenir. 
  • Transfer işlemi ise son derece önemlidir. Çünkü belli bir zamanda yapılması gerekiyor ve bu süre yanlış hesaplanırsa deneme başarısız olacaktır. 

İşte tüp bebek yöntemi süreci bu şekilde işliyor. Başarılı olup olmadığını kontrol etmeniz gereken zaman ise adet döngünüze denk gelir. Eğer adet olmazsanız ve belirtileri hissediyorsanız hemen test yaptırmalısınız. Ama yine adet gördüyseniz ve gebelik gerçekleşmediyse tekrar doktorunuzla konuşarak yöntemi gözden geçirmelisiniz. Tüp bebek yöntemi başarılı olsa da her zaman ilk denemede karşılığını vermeyebilir.

Maliyetine bakacak olursak her tüp bebek merkezinin fiyat aralığı farklıdır. Ortalama 8 bin TL’den başlayan tedavi 15 bin TL’ye kadar yükselebiliyor. Ama merkezin yanı sıra doktorların da son derece iyi olması gerektiğini unutmamalısınız.

Tüp Bebek Yönteminden Ne Zaman Pes Etmelisiniz?

Her zaman başarıyla sonuçlanmayan bir yöntem olan tüp bebek tedavisi, sizi bir süre sonra yorabilir. İğneler, hastane ortamı ve hayal kırıklığı. Bu sebeple üç deneme yapıldıysa ve üçünde de başarısızlıkla sonuçlandıysa merkezi değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Bazı durumlarda hastane kaynaklı olabileceği gibi sizin ya da eşinizin fiziksel durumlarından, stresinden ve endişesinden bile etkilenebilir. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda başka bir merkezle, daha sakin bir bekleyişle tedaviyi sürdürebilirsiniz. Ama genelde çiftlerin çoğunluğunda 3 denemeye kadar mutlaka sonuç veriyor. 

Doğurganlık kadınlarda 35 yaşa kadar oldukça uygundur. Ama bu yaşı geçtiyseniz zaman alması çok normaldir. Sadece biraz sabretmeniz gerekecek.

 Tedavinin her uzaması da aslında sizlere maliyet olarak geri dönecektir. Bu sebeple maddi olarak uygun musunuz bunu da göz önünde bulundurmalısınız. Bazı çiftler manevi olarak hazır olsalar ve bekleseler de maddi olarak bir süre sonra zorlayabiliyor. 

Ama biraz araştırırsanız bu alanda çok fazla başarılı çalışma olduğunu da görebilirsiniz. Hiçbir zaman umudunuzu yitirmemekte fayda var. 

Önceki İçerikHANGİ DURUMLARDA BEBEĞİNİZ OLAMAZ?
Sonraki İçerikHAMİLELİK KOMPLİKASYONLARI NELER?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.