Hamilelikte belki de sizi en çok yorgunluk bitirecek. Hamilelik beraberinde çok fazla sorun getiriyor ve çok değişim yaşamak zorunda kalıyorsunuz. Bu sebeple en azından birinden bile kurtulmak için uğraşabilirsiniz. Bizler size şimdi bu yazımızda hamilelikte yorgunluktan nasıl kurtulabileceğinizi anlatacağız. İşte hamilelikte yorgunlukla mücadele edin!

Üstelik tek yapmanız gereken şey, bu yazıyı okumak ve bir yere not almak. Sonrasında rahat bir nefes alabileceksiniz. 

Hamilelikte Yorgunlukla Başa Çıkın

Gebelik süreci boyunca hormon dalgalanmaları, şişkinlikler ve halsizlik gibi çok sayıda durumla karşılaşacaksınız. Bu sebeple de her birini önlemek ve onlardan kurtulmak için neler yapmanız gerektiğini sorgulayacaksınız. 

Aslında hamilelikte yorgunluktan kurtulmak düşündüğünüz kadar da zor olmayacak. Sizlere önereceklerimize dikkat edin ve tavsiyelerimizi uygulayın. Kısa süre içerisinde bu şikayetinizin azaldığını fark edeceksiniz. 

Pek en çok ne zaman yorgun hissedersiniz? 

Genelde hamileliğin ilk üç ayı ve son üç ayında fazlasıyla bu durumdan rahatsızlık duyabilirsiniz. Aynı şekilde belirgin olarak hissettiğiniz bu yorgunluk bir zaman sonra size iki adım bile attıramayabilir. Böyle durumlarda da hemen beslenmenizi düzenlemelisiniz ve bazı aktivitelere öncelik vermelisiniz. 

Hamilelikte Yorgunluğu Önlemenin Yolları

Aşağıda sıraladığımız maddelere dikkat edin. Hepsini okuduktan ve uyguladıktan sonra ne kadar işe yaradığını göreceksiniz.

İşte bütün detaylarıyla hamilelikte yorgunlukla başa çıkmanın yolları:

  1. Doğru Beslenme 

Her şeyden önemlisi doğru beslenmek zorundasınız. Ne kadar gıda takviyesi alıyorsanız ve doğru besleniyorsanız o kadar iyi hissedeceksiniz. Bazı durumlarda anne adayı diyet yapmak isteyebiliyor ya da sonrasında aldığı kiloları verememekten korktuğu için beslenmesine dikkat etmiyor. Ama siz tek değilsiniz ve bebeğinizin de sağlıkla gelişmesi için öncelikle sizin doğru besleniyor olmanız gerekli. 

Peki neler tüketmelisiniz?

  • Bol bol enerji verecek meyveleri tercih edin
  • Sebze tüketmeye çalışın.
  • Aynı zamanda halsizliğinizin bir sebebi de demir eksikliği olabilir. Bu yüzden protein ve karbonhidratınızı dengeleyecek şekilde gıdaları tüketin.
  • Taze yeşil yapraklı sebzeler tercih edin. 
  • Yumurta ya da baklagil seçin.
  • Yulaf ezmesi de fazlasıyla yararlıdır. Kan şekerinizi yükseltmede yardımcı olur. 
  • Yoğurt yiyebilirsiniz. En iyi protein kaynaklarından birisidir.
  • Kabak çekirdeği de size iyi gelecektir. Çünkü içerisinde Omega 6 yağ asitleri ve lif bulunduruyor. 

Bütün bunlara öncelik veren bir diyet ya da yeme listesi hazırlayabilirsiniz. Böylece doğru tüketimle birlikte vücudunuz ihtiyacı olan vitaminleri ve proteini alacak, sizin daha da dinç hissetmenize yardımcı olacak. 

  1. Bol Sıvı Tüketimi 

Bir başka önemli konu da sıvı tüketimi olacak. Bol bol sıvı tüketmeniz gerekiyor. Normal zamanlarda bile belli oranda su tüketmek gerekiyorken hamilelikte bu daha önemli. Çünkü vücudunuzdan su azalabiliyor, yeteri kadar su içmezseniz vücudunuz da bitkin düşebiliyor.

Bu sebeple nerede olursanız olun mutlaka yanınızda su bulundurun ve her boş olduğunuzda az da olsa su içmeyi ihmal etmeyin. Bu bebeğiniz için de sizin için de oldukça önemlidir. Hatta uzmanlar tarafından açıklanana göre günde en az 10-12 bardak kadar su içmeniz gerekiyor. 

Buna ek olarak kafein tüketimini de sınırlandırmalısınız. Belki hamilelikten önce günde en az üç bardak kahve içiyordunuz ama artık içemezsiniz. Kafein vücuda zararlıdır ve ihtiyacınız olan vitaminleri, suyu almanızı da engeller. 

  1. Egzersiz 

Kesinlikle vücudunuzu hareketsiz bırakmayın ama aynı zamanda kendinizi de çok yormayın. Eğer çalışıyorsanız çok uzun süre ayakta durmamalısınız eğer çalışmıyorsanız da sürekli yatmamalısınız.

Bunun arasını nasıl bulabilirsiniz? Sadece ayakta durmakla ya da dinlenmekle alakalı değildir. Hamile egzersizleri yaparak vücudunuzun hantallaşmasını engelleyin. Böylece doğum yaptıktan sonra da eski düzeninize dönmeniz çok uzun zaman almayacak.

Örneğin hamile pilateslerine ya da yogalarına başlayabilirsiniz. Ya da düzenli olarak yürüyüş yapabilirsiniz. Bu süreçte yaptığınız her hareket aslında vücudunuzun kendini toplamasına yardımcı oluyor. Bu sebeple oldukça önemlidir.

Bazen hamilelikte kadınlar yorulabiliyor ve bunun dinlenerek geçeceğini düşünüyor. Evet dinlenmeniz gerekiyor ama sürekli değil. Arada bir belli düzenle yürüyüşlerinizi yapmak zorundasınız. Böylece siz de kendinizi daha dinç hissedebilirsiniz. 

  1. Düzenli Uyku 

Önemli faktörlerden bir diğeri de düzenli uykudur. Eğer belli bir düzeniniz varsa ne kadar uyumanız gerekiyorsa, alışkanlık haline getirebilirsiniz. Böylece vücudunuz alması gereken uykuyu da rahatlıkla alacak ve gün içerisinde sizi daha rahat hissettirecek.

Uykuda hormonlar dengeleniyor ve aynı zamanda cilt de yenileniyor. Ayrıca bağışıklık sistemi de güçleniyor. Geceleri aynı saatte yatmaya, gündüzleri de aynı saatte kalkmaya çalışın. Böylece vücudunuz bu düzene alışacak ve sizi dinç hissettirecek.

Bunlara ek olarak bitki çayları tüketebilirsiniz. Bazıları rahatlamanıza yardımcı olur. Örneğin ballı sütlü içerikler ya da papatya çayları…

İşte bütün bu maddelere dikkat ederseniz ve öncelik verirseniz çok kısa sürede vücudunuz toparlayacaktır. Siz de bu sayede kendinizi daha dinç ve doğuma hazır hissedebileceksiniz. Doğum olduktan sonra da belli bir düzeni korumaya çalışabilirsiniz. 

Önceki İçerikHAMİLEYKEN DÖVME YAPTIRMAK GÜVENLİ Mİ?
Sonraki İçerikHAMİLELİKTE GÖBEK DELİĞİNİZ NASIL DEĞİŞİYOR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.