Düşük, anlaşılır bir şekilde, hamile olan ya da hamile kalmayı planlayan pek çok kadını -ve tabii baba adaylarını da- oldukça korkutan bir kelime. Tabii ki tatsız bir konu olsa da, konu ile alakalı bilgi edinmek ve bu riski azaltmak için neler yapılabileceğini bilmek son derece önemli.
Bu yazımızda, düşüğün ne olduğundan, belli başlı sebeplerinden ve bu riski azaltmak için yapılabileceklerden kısaca bahsettik.
Düşük Nedir?
Basit bir tanımı yapılacak olursa, hamileliğin 24 haftadan önce sonlanması, ve bebeğin kaybedilmesidir. (kimi kaynaklarda 20 hafta öncesi diye de geçer.) Bu olayın hamileliğin ilk üç ayında gerçekleşmesine erken düşük denir. Bazı kadınlar, daha hamile olduklarının farkına varmadan bu durumla karşılaşırlar. Art arda iki veya daha fazla gebelik kaybı olursa, bu duruma tekrarlayan düşük denir.
Düşük Belirtileri Nelerdir?
En sık karşılaşılan belirtisi, vajinada meydana gelen kanamadır. Bu kanamayı, karnın alt kısmında kramplar ve ağrı takip edebilir. Vajinal akıntılar (mukus gibi) gebelik sonlanmasının göstergesi olabilir. Bununla birlikte, unutulmamalıdır ki ilk trimesterde (hamileliğin ilk üç ayı) hafif vajinal kanamalar gerçekleşebilir, bunlar gebelik sonlanması belirtisi olmak zorunda değildir.
Nedenleri Nelerdir?
Birden fazla sebebi olabilir. Bu sebepler, çoğunlukla anne ile ilgili değildir ve bebeklerdeki genetik problemlerden kaynaklanmaktadır. Tabii ki anne ve babaya bağlı problemler de bu duruma sebep olabilir. Rahim anomalileri, ya da sigara içen erkeklerde sperm sayısının ve kalitesinin azalması ile birlikte bu risk artar. Gebelik sonlanmasına sebep olabilecek diğer etmenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Enfeksiyonlar,
- Hormonal problemler,
- Bağışıklık sistemi tepkileri,
- Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı,
- Radyasyona ya da zehirli maddelere maruz kalmak,
- Annedeki fiziksel problemler ve/veya diyabet, tiroit hastalığı gibi durumlar…
Eğer kadın;
- 35 yaşın üzerindeyse,
- Yukarıda bahsedilen sağlık sorunlarına sahipse,
- Üç ya da daha fazla düşük yaptıysa,
Risk artar.
Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Vakalarının pek çoğu, hamilelikte meydana gelen bir problemin sonucudur ve önlenemezler- tabii doktor testler sonucu bir bulguya ulaştıysa, tedavi seçenekler olabilir.
Eğer bir hastalık varsa, tedavi olmak riski azaltacaktır. Ayrıca, bebek sahibi olmaya çalışmadan önce olabildiğince sağlıklı bir hayat tarzını benimsemek de tavsiye edilmektedir. Bunun için de, aşağıdaki noktalara dikkat edilebilir:
- Düzenli egzersiz,
- Sağlıklı ve dengeli beslenme,
- Sağlıklı bir kiloda kalma,
- Enfeksiyon kapmamaya dikkat etme,
- Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmama,
- Kafeini azaltma.
Ayrıca Yas Ebeliği Videomuzu da BU LİNK‘den inceleyebilirsiniz.