Hamilelikte beslenme, anne ve bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Anne adayının doğru beslenmesi, bebeğin sağlığını yakından ilgilendirmektedir. Hamilelikte tatlı da en zayıf noktamız olarak bu noktada önem kazanıyor.

Gebelik sürecinde, hormonların şeker metabolizmasında diyabet hastalığına benzer bir tablo oluşturmasıyla, ortaya çıkan  gebelik şekeri belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Klasik diyabet belirtileri olarak, ağız kuruması, aşırı su tüketiminin sonucunda sık idrara çıkma zaten gebelik sürecinde görülen belirtilerdir. Bu yüzden gebeliğin 24 – 28 haftaları arasında şeker yükleme testi yapılması gerekmektedir. 

Hamilelikte Tatlı tüketimine dikkat edilmeli. Gebelik sürecinde fazla şeker kullanımı hem anneye hem de bebeğe zarar verebilmektedir. Anne adayının şekeri fazla tüketmesi sonucu orataya çıkabilecek sorunlar; 

Kan şekerinin hızlı yükselmesiyle, insülin hormonu salgılanmasını arttırarak, bu da daha kısa sürede daha çok acıkmanızı sağlar. Gestasyonel diyabet (gebelikte şeker hastalığı) veya kalıcı şeker hastalığına zemin hazırlar. Kan ve karaciğer yağlanmasına neden olarak hızlı kilo alımına ve sonucunda doğumun zorlanmasına ve düşük ihtimalinin artışına  sebebiyet vermektedir. 

Hamilelikte tatlı konusuna bebek açısından bakıldığı zaman ise; Anne adayının tükettiği gıdalar, mide ve bağırsakta sindirilir. Tüketilen fazla şeker, annenin kanına karıştığından ve beraberinde aynı kan bebeği de besleyeceği için daha doğmadan aşırı şeker ile karşılaşmış olacaktır. Bu da bebeğin, gelişimini yavaşlatarak, bazı organlarda yapısal bozuklukların ortaya çıkmasına, iri bebek ihtimaline arttırarak, normal doğum ihtimalini azaltmaktadır.

Hamilelikte Tatlı Tüketim İhtiyacı Nasıl Karşılanmalıdır?

Hamilelikte tatlı tüketimi için şerbetli tatlılar yerine taze ve kuru meyvelerin tüketimi arttırılmalıdır. Kuru kayısı, incir, hurma, kuru üzüm gibi kuru meyvelerde, tatlı ihtiyacınızı karşılama konusunda  size yardımcı olacaktır. 

Hazır tatlı tüketmek yerine, evde daha az şeker ile kendi tatlınızı hazırlamanız daha sağlıklı olacaktır. 

Muzun ya da sevdiğiniz herhangi bir meyvenin üzerine kakao (yada bitter çikolata)  serperek  de tüketebilirsiniz. Meyveli yoğurt hazırlayabilirsiniz. Beyaz un kullanmadan, yulaf kuru meyveler ile  tatlı ve kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.

Gebeler İçin Sağlıklı Tatlı Tarifi

Hamileyken, kendimizi ve bebeğimizin güzel beslenmesine dikkat etmemiz gerekirken aynı zamanda kilo konusuna da önem vermeliyiz.

Hem sağlıklı hem lezzetli güzel bir türüf için malzemeler;

  • Yulaf
  • Muz (2 adet)
  • İncir
  • Hurma
  • Tahin
  • Kabak çekirdeği
  • Fındık
  • Süt
  • Hindistan cevizi 
  • Kakao

Yapılışı;

Yulaf, iyi huylu kolestrolümüzü arttırıcı, kötü huylu kolestrolü de düşürücü etkiye sahiptir. Yani kolestrol düzenleyici bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda kilo kontrolünü de sağlayıp, kan şekerimizi düzenlemektedir. 3 yemek kaşığı kadar yulafı robotun içine ekleyerek, yüksek potasyum etkisinden dolayı, 2 tane muz ve sonrasında ılık suda beklettiğimiz (yumuşaması için) 2 adet hurma (rahim kaslarını kuvvetlendirici etkisi, doğumu kolaylaştırması ve hızlandırması) ve 2 adet inciri (bağırsakları çalıştıran etkisi)  ekleyerek, (çekirdeklerini ayıklayarak) 3 tatlı kaşığı kadar  tahin, (susamdan elde edilir ve ciddi bir antioksidan kaynağı) ve 1 avuç kadar da kabak çekirdeği, (günlük çinko ihtiyacımızın neredeyse tamamını karşılamaktadır) 2 tatlı kaşığı kadar da fındık, (kan yağlarını düzenlemede rol oynar ve ciddi bir protein kaynağı)  ve 1 çay bardağına yakın da süt ekleyerek, yeteri kadar çalıştırdıktan sonra isteğe bağlı ilave yulaf konulabilir. Elimizle şekil verdikten sonra, hindistan cevizine (tercihe göre değişebilir) ve sonra kakaoya batırarak, hem sağlıklı hem de pratik bir trüf hazırlanabilmektedir.

Afiyet Olsun!

Önceki İçerikAstrolojide Burçlar
Sonraki İçerikHamilelikte Kahvaltı