Epizyotomi, doğumun son anında, bebek başı cildi gerdiği zaman, iki üç cm’lik cilde yapılan kesinin adıdır. Vajinal doğumlarda yapılan müdahalelerin başında gelmektedir.  Gebelikte epizyotominin amacı, bebeğin doğumunu kolaylaştırmak yanında bir yırtık olacaksa, yırtığın yırtık değil de düzenli bir kesi olmasıdır. 

Toplumdaki oluşan algı sanki ilk doğumların hepsinde yapılması zorunluymuş gibi, oysa yapılan çalışmalar bunun doğru olmadığı göstermektedir. İdeal koşullarda tüm doktorluk, ebelik derneklerinin hatta Dünya sağlık örgütü’nün önerilerinde her doğumda yaklaşık %10’u geçmemesi öneriliyor. Fakat ülkemizde oranlar çok artmış durumdadır. Bunun sebepleri ise, 

  1. Kadınların çabuk doğum istemesi
  2. Hızlı doğum
  3. Geçmişten getirdiğimiz alışkanlıklar

Bunu engellemenin yolu, doğuma hazırlık eğitimlerinden doğru destekler, doğum sırasında doğum nefesiye yavaş doğurmaktan geçmektedir. Böyle yapıldığı zaman, neredeyse %90 doğumda, epizyosuz yani kesisiz bir doğumla bebeğinize kavuşma imkanınız vardır. Tabi bu yapıldığı zaman, doğumda gelen bazı yırtıklarda,  bu epizyosuz doğumların bir gerçeğidir. Sakin ve yumuşak doğumlarda bu yırtıklar 1. ve 2. derece dediğimiz, basit onarılabilen yırtıkları geçmemektedir. 

Bu yüzden epizyosuz bir doğum istiyorsanız şayet, yavaş, sakin bir doğum nefesiyle bir doğum için doğuma hazırlık eğitimlerine katılabilirsiniz.

Epizyotomi Yapılması Gereken Durumlar Nelerdir?

  1. Bebeğin makat gelişi
  2. Anne adayının ıkınmalarının yetersiz olması
  3. Perinenin çok dar olması ve bebeğin başının bu bölgeden geçemeyecek kadar büyük olması
  4. Perine kaslarının aşırı gerilimi sonucu, bölgede yırtılma riskinin yüksek olması

Epizyotomi Ne Zaman İyileşir?

Epizyotomi yapılan bölgesi 7-10 günü bulabilir. Bu sürecden sonra, iyileşme söz konusu değilse, herhangi bir komplikasyonla karşılaşıldığında, doktora danışılmalıdır.

Epizyotomi Bakımı

Annenin dikişleri, kontrolü ve pansumanı, hastaneden çıkmadan önce yapılır. Sonraki kısımda anne, kendi kontrol ve bakımına devam eder.

  1. Doktor, antibiyotik veya ağrı kesici verdiyse, düzenli kullanmak
  2. Uygulama erini kuru ve temiz tutmak
  3. Tuvalet temizliğine özen göstermek, temizliği ılık su ile yapmak
  4. Uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmak, otururken de doğum dikişlerinin olmadığı bölgeyi seçerek oturmak
  5. Hijyenik pedlerinin değişim sıklığına dikkat etmek
  6. Kabızlık sorunun doğmasını engellemek amacıyla, bol su, sebze ve meyve tüketimi
  7. Bölgedeki ağrıları hafifletmek ve rahatlatmak için, 2- 3 kez 10-20 dakika arası oturma banyosu yapmak (leğene doldurulan, ılık suyla)

Bu yüzden enfeksiyona da sebebiyet verebilecek nedenlerden dolayı bölgenin temizliğine ekstra özen gösterilmelidir. 

Önceki İçerikHamilelikte Yatış Pozisyonları
Sonraki İçerikDoğum İzni ve Hamile Hakları
Op.Dr Hakan Çoker, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.