Ülkemiz şartlarıyla yurt dışındaki durumlar göz önüne alındığı zaman bazen anne adayları bebeklerini doğurmak için başka seçenekleri değerlendiriyor. Bunların başında da yurt dışında doğum şartları ve yöntemleri geliyor.
Genel olarak baktığımızda yurt dışında doğum son zamanlarda fazlasıyla araştırılıyor. Bu noktada bizler de sizleri aydınlatmak amacıyla hem ülkemizde hem de yurt dışında doğumun farkları neler bunları açıklayacağız.
İşte bilmeniz gereken bütün detaylar hemen aşağıda yer alıyor.
Ülkemizde Doğum Koşulları Nasıl?
Anne baba adayları neden çoğunlukla ülkemizde değil de yurt dışında doğum şartlarını ve koşullarını araştırıyor? Sizlere bu sorunun cevabını vereceğiz.
Aslında ülkemizde doğum koşulları oldukça iyi ve gelişmiş. Her bölgede olmasa da büyük şehirlerde doğum yapmanız iyi olabiliyor.
Peki bir doğumu iyi yapan nedir? Aslında bu sorunun net bir cevabı olmamakla birlikte size şu cevabı verebiliriz: Doğumu iyi yapan başlıca koşul iyi bir hastane ve iyi bir doktor. Eğer doktorunuz iyi değilse, işini çok bilmiyorsa ve sizi hep ikilemde bırakıyorsa o kişiden uzaklaşmalısınız, kendinize işini iyi bilen bir doktor bulmalısınız.
Bu noktada bir diğer önemli detay da hastanelerdir. Genellikle özel hastaneleri tercih eden anne baba adayları aslında doğru bir karar veriyor. Çünkü devlet hastanelerinde bir doktorun başına çok sayıda kişi düşüyorken özel hastanelerde sizle daha özel ve rahat ilgilenebiliyorlar. Herhangi bir sorununuz olduğunda hemen ulaşabileceğiniz bir doktorunuz olacak. Zaten hamilelik sürecinde ön önemli nokta budur.
Ama yurt dışında doğum tercih edilmesinin başka sebepleri de bulunuyor.
Yurt Dışında Doğum
Eğer çocuğunuzun çift vatandaşlığa sahip olmasını istiyorsanız yurt dışında doğum yapmak iyi bir fikir olabilir. Buna ek olarak yurt dışı daha sistemli ve her şey adım adım takip ediliyor.
Öncelikle hamile birisi yurt dışına çıkmak istiyorsa ülkedeki doktorundan ‘Uçağa binebilir’ yazısını almalı. Eğer yurt dışında doğum yapmak istiyorsanız erkenden bu kararı vermelisiniz ve öncesinden gidip oraya araştırmalarınızı yapmalısınız.
Bu süreçte;
- Danışmanlık firmalarıyla iletişim kurabilirsiniz. Bu firmalar havalimanı karşılamanızdan Türkiye’ye dönüşünüze kadar bütün süreçte destek oluyor. Sizi oradaki evinize bile yerleştiriyorlar.
- Yurt dışında doğum yapacağınız hastaneyi ve doktoru önceden ayarlayın.
- Hangi evrakların gerektiğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
- Yurt dışı teminatı olan özel sağlık sigortası poliçesi yaptırmanız gerekiyor.
- Buna ek olarak hamilelik sürecinde çektirdiğiniz bütün ultrasonları ve sahip olduğunuz belgeleri yanınızda bulundurmalısınız.
- Herhangi bir sağlık sorununuz olmadığına dair doktor raporunuz olmalı.
- Eğer riskli bir gebelik süreciniz varsa yurt dışına çıkmanız da riskli olacaktır.
İşte yurt dışında doğum yapmak istediğinizde bunları biliyor olmalısınız.
Yurt Dışında Doğum Yaptığınızda Bebeğinizi Nasıl Etkiler?
Bir diğer merak edilen konu da yurt dışında doğum yaptığınız zaman bebeğinize nasıl avantajlar sağlayacağıdır.
Bazı ülkeler çocuğunuzu kendi ülkelerinde dünyaya getirdiğiniz zaman büyük avantajlar sunuyor.
Eğer bu ülkelerden birini seçip orada doğum yapma kararı aldıysanız ve bütün işlemleri tamamladıysanız, bu durumda bebeğiniz çift vatandaşlığa sahip olabilir. Bu yüzden de bebeğiniz büyüdüğünde başka ülkelere rahatlıkla vatandaş olarak çıkabilecek.
Buna ek olarak oradaki sağlık koşullarından ve hizmetlerinden yararlanabileceksiniz. Ama bunun için de hangi ülkelerin bu uygulamayı yaptıklarını biliyor olmanız büyük önem taşıyor.
Ayrıca orada doğan çocuğunuzun vatandaşlığını aynı zamanda Türkiye için de kaydettirmeniz gerekiyor.
- Bunun için doğumla ilgili raporun aslına ve tercüme edilen bir örneğine ihtiyacınız var.
- Ardından bu belgeyle nüfus müdürlüğüne başvurmalısınız.
- Yurt içinde Nüfus Müdürlüklerinden, yurt dışında da dış temsilciliklerden yapabilirsiniz.
Bunları bildikten sonra başvurunuzu yapabilirsiniz ama yine de beraberinde izlemeniz gereken yollar da olacak. Çünkü sadece bildirmek yeterli olmuyor. Bazı durumlarda bebeğinizi eşinizin nüfusu adı altına kayıt yaptırmanız için de belli izinler ve süreçler gerekiyor.
Yurt Dışında Doğum Maliyeti
Yurt dışında doğum maliyeti ne kadar? En çok merak edilen konulardan birisi de budur. Her ülkenin size mal olacağı miktar farklıdır ve yine de bütün bu süreçlerde harcamanız gereken miktarı en başından ayırmalısınız.
En çok tercih edilen ülkelerin başında Amerika, Kanada, Avusturalya ve diğer Avrupa ülkeleri yer alıyor. Bu kadar çok tercih edilmesinin başlıca sebeplerinden birisi hem eğitim alanında hem de sosyal alan anlamında daha fazla seçenek sunuyor olması. Yurt dışında eğitim gören bir öğrencinin geleceği daha parlaktır ve aynı şekilde olaylara bakış açıları da farklılık gösterir.
Doğal olarak aileler de böyle durumlarda çocuklarının geleceği için yurt dışında doğum yaparak onlara çift vatandaşlık kazandırmayı düşünüyor. Aynı zamanda sizlerin de buradaki rolü son derece önemli. Hiç bilmediğiniz bir yerde de çocuğunuzu dünyaya getiremezsiniz. Öncesinde araştırmalarınızı yapmalısınız ve belirleme sürecinde de ona göre karar vermelisiniz.
Eğer çok ciddi bir geliriniz yoksa Kanada ve Amerika gibi ülkeler pahalı olacaktır. Ama bütçenize uygun ülkeleri de araştırmayı ihmal etmeyin. Ortalama 100 bin TL civarında belki de daha fazla paraya ihtiyacınız olacak. Bunu unutmayın.