Pelvik taban ‘daki kan damarlarına baskı olmasıyla oluşabilecek dolaşım bozukluğu sonucu görülen ve genellikle gebelerin ağırlık, hassasiyet ya da darbe acısı olarak tarif ettikleri rahatsızlıktır. Bu kaslardaki sorunlar, kişilerin günlük yaşamında gerçekleştirdikleri aktiviteleri kısıtlayarak, yaşam kalitelerinin düşmesine neden olmaktadır.
Pelvik Ağrı Belirtileri
Bel, kalça ve vajinal alanlarda meydana gelerek kendini gösterir.
Pelvik bölgede en sık görülen ağrı belirtileri:
- Adet döneminde şiddetli sancılar
- Kasık bölgesinde ağrı
- Akıntılar
- İlişki sırasında ya da sonrasında ağrı
- Bel ve kalça bölgesinde ağrılar
Pelvik Taban Kaslarının Zayıflamasının Nedenleri
- Doğum, Özellikle kilolu bir bebek doğurmak, doğum esnasında uzun süre ıkınmak
- Kabızlık
- Sürekli ağır kaldırma
- Aşırı derecede öksürme
- Şişmanlık
- Yaş faktörü
- Menopoz dönemindeki hormon değişiklikleri
P.T. kaslarının zayıflaması sonucu belli rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlar tek başına ya da birkaç tanesi birlikte görülebilmektedir.
- Pervis içine yerleşen organların sarkması
- İdrar ve büyük abdesti tutamama
- Büyük abdesti yaparken çeşitli zorlukların yaşanması
- Makat çevresi ve kuyruk sokumu bölgesine doğru ilerleyen kronik ağrı
- Seksüel bozukluklar
Ayrıca pelvik taban bozukluklarına bağlı olarak kişilerin cinsel hayatlarında da problemler ortaya çıkması mümkündür. Bu durumda yaşadıkları sorunları başkalarıyla konuşamayan ve paylaşamayan kişiler yalnızlık hissine kapılabilmektedir. Tüm bu yaşananlar bazı psikolojik sorunlara zemin oluşturabilmektedir.
Kegel Egzersizi
Kegel egzersizi; pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan egzersizdir. ‘Pelvik taban egzersizi’ olarak da adlandırılır. Bu kasları ve abdomen bölgesindeki kasları sıkmadan, vajina ve çevresindeki kasları 5 – 6 saniye sıkmak ve sonra gevşetmek işe yarayacaktır. Gün içerisinde 1 – 2 saatte bir 10 – 15 kez bu egzersiz tekrarlanabilir. Bu egzersizleri özellikle kadın sağlığı üzerinde çalışan fizyoterapist eşliğinde yapmak her zaman daha etkili olacağı gibi, aynı zamanda daha güvenlidir.
Ayrıca bu egzersizler dışında da günlük hayatımızda, yürüyüş yapmak, ağır bir cisim kaldırırken pelvik taban kaslarını sıkmak ve gün boyunca farklı pozisyonlarda egzersiz (Oturarak,çömelerek,ayakta durarak) yaparak da pelvik kasların zarar görmesini önleyebiliriz.
İlgili videomuzu Youtube kanalımızdan izlemek için TIKLAYINIZ.
Gebbe Mobil Uygulaması’nı IOS ve Android cihazınıza indirerek Gebbe uzman hekimlerin yazı ve videolarını hafta hafta takip edebilirsiniz.