Gebelik sürecinde çok fazla test yapılması gerekiyor. Bunlardan birisi de PAP Smear testidir. Şimdi sizlere bütün detaylarıyla bu testin ne olduğundan bahsedeceğiz. Eğer gebeyseniz, bu testin ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız.
Simir testi olarak da bilinen bu test kanserlere karşı önlem amaçlı yapılan en önemli testlerin başında geliyor. Haydi hep birlikte bu testin ne olduğuna bir bakalım.
Gebelikte Smear Testi Nedir?
Özellikle doğurganlık hızının yüksek olduğu ülkelerde hamilelik sürecinde ortaya çıkan kanserler çok fazla risk oluşturuyor. Bu sebeple de önlemin alınması gerekiyor.
Hamilelik sürecinde ise en çok görülen kanserlerin başında meme, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri geliyor. Eğer erken teşhis edilemezse hem bebek için hem de anne adayı için büyük riskler ortaya çıkarıyor.
Yapılan araştırmalara göre yüz hamilelikten birinde mutlaka kanser görülüyor. İşte bu süreçte yapılan kanser taraması testleri Smear testi olarak biliniyor.
Smear Testi Nasıl Yapılıyor?
Bir diğer önemli konu da testin nasıl yapıldığıdır.
Tamamen ağrısız bir işlem olmasının yanı sıra anneye ya da bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Anne adayı muayene pozisyonunda yatırılır. Ardından;
- Spekulum adı verilen bir alet için rahim ağzına bakılır.
- Buradan smear fırçası ile hücrelerden örnekler toplanır.
- Bu örnek lam üzerine alınır.
- Sabitlenir ve mikroskobik incelemelerin yapılması için laboratuvara gönderilir.
Smear testinin en iyi sonucu rahim ağzından alınan örneklerden çıkıyor. Bu sebeple doktorlar genellikle bu yöntemi tercih ediyor. Buna ek olarak son yıllarda da jinekolojik muayenelerde de bir rutin haline gelmiştir.
Eğer sonuçlar şüpheliyse o zaman test tekrarlanabilir. Böylece daha net sonuçlar elde edilebilir ve tedaviye başlanması gerekiyorsa erkenden işlemler başlayabilir.
Smear Testinde Nelere Dikkat Edilir?
Test yapılırken rahim ağzını rahim boşluğuna bağlayan kanalın yanı sıra vajinadan da başka örnek alınması gerekiyor. İkisinden de alınan örneklerin laboratuvara gönderilmesi gerekiyor.
Smear testi çok önemli bir testtir. Çok ciddi sorunların ve kanser risklerinin önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda uygun tedavi yöntemlerinin bulunmasında da yardımcı oluyor.
Peki Smear testini kimler yaptırabilir? Aslında önlem amaçlı olmak üzere cinsel ilişkide bulunan bütün kadınların bu testi yaptırmaları gerekiyor. Özellikle ilk başlandığı andan itibaren 3 yıl sonrasında muayeneye gidebilirsiniz.
Buna ek olarak 65 yaş üstü kadınlarda ise Smear testi gerekmiyor. Yıllık muayene olmaları da yeterlidir.
Son olarak şunu da ekleyelim: Rahmi alınan kadınlarda da rahim ağzı kanseri için Smear testi uygulanmasına gerek yoktur.
Smear Testi Pozitif Çıkarsa Ne Oluyor? Tedavi Yöntemleri Neler?
Test yaptırdınız ve pozitif çıktıysa yapılması gereken ilk tedavi yöntemi kolposkopidir. Bu yöntem ile doktor rahim ağzını daha rahat inceleyebilir, daha iyi değerlendirebilir.
Aynı zamanda klinik bir işlem olarak geçen kolposkopi ışıklı bir büyüteçtir ve 6-40 kat kadar büyütebiliyor.
Böylece herhangi bir sorun ya da gözle görülen herhangi bir şey var mı kontrol edebiliyor.
Ayrıca;
- Vulvadaki şüpheli lezyonların değerlendirilmesinde,
- Dış genital bölgede vulvada görülen prekanseröz değişikliklerinin tanısında,
- Uzun zamandır bölgede mevcut olan kaşıntının değerlendirilmesinde
- Vajina yapısında prekanseröz tespitinde kolposkopi kullanılıyor.
Çıkan sonuçlara göre gebeliği etkilemeyecek şekilde tedavi yöntemi belirleniyor. Böylece erken teşhis ile hemen müdahale ediliyor.
Kolposkopi İçin Hazırlık Süreci Nasıl Olmalı?
Bu tedavi için başlıca hazırlık süreci kadınların biraz endişe duymasına sebep oluyor. Ama bu noktada endişe duyulacak bir şey yoktur. İşlem sadece birkaç dakika sürer. İşleme hazırlık için şunlara dikkat edilmesi gerekiyor:
- Adet döneminde bu işlem yapılmaz.
- Bir ya da iki gün öncesinden cinsel ilişkiye girmemelisiniz
- Tampon kullanmamalısınız
- Vajinal ilaç kullanmamalısınız
- Vajinal duş almamalısınız
- Endişenizi azaltmak için hamileliğiniz uygun egzersizler ya da meditasyonlar yapabilirsiniz.
Eğer bunlara dikkat ederseniz, alınacak sonuçlar oldukça net ve doğru olacaktır. İşlemin sürmesi de ortalama 5- 15 dakika sürecektir. Bu süre de biyopsi yapılıp yapılmayacağına göre değişiyor.
Ayrıca merak edilen bir başka konu da kolposkopi acı verir mi?
- Aparat, vajinaya girmediği için anne adayına acı ya da ağrı hissettirmeyecektir.
- Sadece rahim ağzını tutmak için kullanılan vajinal spekulum kullanılıyor. Bu biraz baskıya sebep olabilir.
- Daha net görüntü için serviksin silinmesinde kullanılan solüsyon batma hissine sebep olacaktır. Ama bu hisler de çok uzun süreli değildir.
- Tabi yine de parçanın alınacağı bölgeye göre hisler de değişecektir.
Bazı durumlarda da kanamaya, enfeksiyona, yüksek ateşe ve titremeye, vajinadan ağır ya da kötü kokulu akıntıya sebep olabilir. Bazen de karnın alt bölgesinde ağrılar yaşanabilir.
Gebelikten dolayı çok nadir de olsa hafif kanama görülebilir. Ama bunları da yine doktorunuzla paylaşmalısınız. Onlar sizi rahatlatacaktır. Tedavinizin devam ettiği süreçte bebeğinizin sağlığı da kontrol edilecektir.