Yeni annelerin en çok merak ettiği konulardan birisi de doğal olarak normal bebekler kaç kilo doğar sorusunun cevabıdır. Sizlere bu konuyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi aktaracağız. Buna ek olarak nelere dikkat etmeniz gerektiğini de paylaşacağız.
Normal bebeklerin doğması gereken belli bir kilo vardır ve bunun altında ya da üstünde olduğu durumlarda bazı önlemlerin alınması gerekiyor. İşte bilmeniz gereken bütün detaylar…
Normal Bebek Kaç Kilo Doğmalı?
Bebekler gelişimini tamamlarken belli bir kiloya da ulaşırlar. Yenidoğan bir bebeğin boyu ve kilosu da ortalama olarak bellidir.
Yenidoğanlar 3 kilo ağırlığında olmalı ve boyları da 50 cm’dir. Doğumun ilerleyen zamanlarında da doktor kontrolleri ve kilo takibi de yapılır. Diğer konuya gelecek olursak, kız bebeklerin boyu 49 cm, erkeklerin 50 cm’dir. Aynı zamanda kız bebeklerin ağırlıkları 3290 gram, erkek bebeklerin ağırlığı ise 3430 gramdır.
Fakat doğal olarak bu süreçte anne sütü en çok önem taşıyan kriterdir. Günde 25- 30 gram, haftada da 200 gram alırlarsa anne sütü yeterli gelecektir.
Buna ek olarak ilk üç ay boyunca iyi beslenen bir bebek de ortalama 800- 1000 gram alacaktır.
Hastanede Takip Nasıl Yapılır?
Bu noktada merak edilen bir başka konu da yenidoğanların takibinin nasıl yapıldığıdır.
Bebekler huzursuzsa ve kilo da yeterliyse bunun sebebi açlıktan kaynaklanmıyordur. Bebek anneyle yakın bağ kurmak isteyeceği gibi gaz sancısı da yaşıyor olabilir.
Özellikle hastanelerde izlenilen ilk 48 saat içerisinde günlük kilo kaybı ve idrar çıkışı takip edilir. Ardından bebeklerin doğumunu takip eden 24 saatte de ilk idrar ve kaka yapılmış olur. Eğer bezde pembe ya da turuncu lekeler görünüyorsa, kilo kaybı yaşanıyor demektir.
Desteklere ihtiyaç duyulduğunda da doktorunuz size yardımcı olacaktır. Taburcu olduktan sonraki bir ayda haftalık ve aylık kilo alımları ile bebek gelişimi takip edilebilir.
Aslında çoğu kontrol doktorlar tarafından yapılıyor ama her zaman sizin yanınızda olamazlar. Bu sebeple de sizin bebeğinizi gözlemlemeniz gerekiyor.
Emzirme Sıklığı Bebeklerde Kilo Alımını Etkiler mi?
Yenidoğanlarda emzirme sıklığı oldukça önemlidir. Emzirme sıklığı bu süreçte büyük önem taşıyor. Yenidoğanların kilo alıp verme durumları değişkenlik gösterir. İlk 48 saatte ya da ilk haftalarda sık sık emzirmek sütünüzün artması için idealdir. Buna ek olarak çok fazla da abartmamak için ne sıklıkla emzirmeniz gerektiğini de doktorunuzdan öğrenin.
Eğer fazla emzirirseniz ve bebeğinizi zorlarsanız bebekte gaz ve kusma sorunları yaşanabilir. Bunların önüne geçebilmek için düzenli ama beli sıklıkta emzirmeniz gerekiyor.
Emzirme sürelerinizi yavaş yavaş uzatabilirsiniz. Ama eğer emzirmenize rağmen bebeğiniz yeterli beslenemiyorsa aylık kilo alımı düşükse, ciddi sağlık sorunları varsa doktor kontrolünde ek mama verilir. Bebeklerin güzel ve doğru gelişimi için en az 6 ay süreyle anne sütüyle beslenmelidir.
Bütün bu bilgileri doktorunuz tarafından teyit ettirerek bebeğinizin sağlıklı gelişimi için en doğru yolu belirleyebilirsiniz. Ama bu süreçlerde de mutlaka doktorunuzla irtibat halinde kalın ve bebeğinizin kilosunu da düzenli takip edin.
Bebeğinizin Kilosunu ve Boyunu Neler Etkiler?
Bebekler farklı boyda ve kiloda doğarlar. Bunu etkileyen de çok fazla etken bulunuyor. İşte o etkenler:
- Annenin sahip olduğu kronik sistemik hastalıklar. Bu hastalıklar bebeğinizin boyunu etkileyecektir. Aynı şekilde kilo alımını ya da kilo vermesini de yavaşlatabilir.
- Hamilelik süresi de bebeğinizi etkiler. Belirlenen doğum tarihinden önce doğan bebekler olması gerekenden daha küçük olacaktır. Doğum tarihlerinden sonra doğan bebeklerse olmaları gereken kilodan daha büyük olacaktır.
- Hamilelik sırasında beslenme alışkanlıklarınız da bebeğinizi etkileyen en önemli faktörlerdir. Bu sebeple sağlıklı bir diyet yaptıysanız bebeğiniz olması gereken kiloda doğacaktır. Ama bu süreçte az ve yetersiz beslendiyseniz bebeğinizin gelişim süreci olumsuz etkilenebilir.
- Anne adayının yaşam tarzı da bunu etkileyebiliyor. Örneğin sigara ya da alkol tüketimi, ilaç almak gibi durumlar bebeğinize çok ciddi zararlar verir.
- Aslında çok bir fark oluşturmasa da bebeğin cinsiyeti kilosunu ve boyunu etkileyebiliyor.
- Bunlara ek olarak bir rahimde bulunan bebek sayısı da önemlidir. Tekil, ikiz ya da üçüz gibi çoğul gebeliklerde bebeğinizin kilosu değişecektir.
- Doğum sırası da bu noktada önemli. İlk bebekler bazen kardeşlerinden daha küçük doğabiliyor ya da tam tersi durum yaşanabiliyor.
- Ayrıca bebeğinizin karnınızdayken sağlık durumunun düzenli takip edilmesi de büyük önem taşıyor. Çünkü doğum kusurları ve gestasyon sırasında enfeksiyona maruz kalma gibi durumlar da belirleyici etkenlerdir.
Aslında yazının geneline baktığımızda bebeklerde boyu ve kiloyu etkileyen çok fazla etken bulunuyor. Hamilelik süreci oldukça önemlidir ve buna bağlı olarak kilolu ya da yetersiz kiloda doğabilir.
Bebeğinizin kilosuna baktığınızda onu gerekli kiloya getirmek de aslında biraz zaman istiyor. Doktor takibinde bunu rahatlıkla yapabilirsiniz. Sadece biraz dikkatli olmanız gerekiyor çünkü unutmayın ilk 6 ayda anne sütü en önemli gıda. Bebeğinizi çok iyi beslemelisiniz.