Bazen anne adayları bir çocuğu nasıl büyütecekleri endişesini yaşarken bazı anne adayları ikizleri olacağını öğrenebiliyor. Peki bu durumla anne adayları neler yaşıyor ve nelere dikkat etmesi gerekiyor? Bu noktada hamilelikte alınan kilolar başta olmak üzere yaşam tarzınıza, giyiminize ve daha birçok şeye dikkat etmelisiniz.

İşte sizlere ikiz gebelikte kilo takibi nasıl yapılır sorusunun cevabını vereceğiz. Bütün detaylar için hemen okumaya başlayabilirsiniz. 

İkiz Gebelikte Kilo Alımını Nasıl Takip Etmelisiniz?

Her hamilelikte olduğu gibi çoğul gebelik sürecinde de belli bir kiloyu almanız gerekiyor. Bebeklerin sağlığı sizin yediğiniz ve içtiğiniz her şeyle alakalıdır. Bu yüzden de ne kadar kilo almalısınız, nasıl beslenmelisiniz gibi soruların cevaplarını doktorunuzdan detaylı bir şekilde alabiliyorsunuz?

Peki doktorunuz haricinde sizler nasıl kilo alımını takip edebilirsiniz? İkiz gebelikte erken dönemdeki kilo alımı özellikle plasenta gelişimi ve bebeklere besinlerin geçişini hissetmesiyle birlikte 20 ve 24. Haftalarda gerçekleştirilmeli. 

Tabi bunun öncesinde gebelik başlangıcında kilonuz neyse, almanız gereken kilo da ona göre belirlenecektir? Onu da bir sonraki başlıkta inceleyebiliriz.

İkiz Gebelik İçin Kilo Takibi

Tek çocuğa hamileliğiniz varsa almanız gereken kiloyla ikiz gebelikte almanız gereken kilo farklıdır. Bu sebeple aşağıdaki tabloyu inceleyelim:

  • Eğer normalden zayıfsanız 25- 27 kg, 
  • Normal kilodaysanız 17- 25 kg,
  • Normal kilonun üzerindeyseniz 14- 23 kg
  • Obez iseniz 11- 19 kg almanız gerekecek.

Normal ya da normalin üstünde olup olmadığınızı anlamak için de vücut kitle endeksinizi hesaplamanız gerekiyor. Bunu hesaplamak için vücut ağırlığınızı boy uzunluğunuzun karesine bölmelisiniz. Sonrasında da VKI hesaplamanızı rahatça yapabilirsiniz. 

Kilo Takibinizi Nasıl Yapabilirsiniz?

Kilo takibinizi doktorunuza ihtiyacınız olmadan kendiniz de yapabilirsiniz. Bunu haftalık ya da aylık olarak yapabilirsiniz.

Bir yere not almanız yeterli olacaktır. Buna ek olarak kilo alımınızı da sağlıklı bir şekilde yapmanız gerekiyor. Bunu yaparken doktora ihtiyacınız olacak. Çünkü bu süreçte normalde beslendiğinizden daha farklı beslenmeniz gerekecek. Eğer hareketsiz bir yaşama sahipseniz, spora alışmanız gerekecek. Bu noktada hamile yogaları ya da pilatesleri tercih edebilirsiniz. Bu spor hareketleri aslında sizlerin doğum sırasında daha rahat olmanızı da sağlayacak.

Bunların yanı sıra sağlıklı beslenmelisiniz. Gün içerisinde ara öğün olarak kuru yemişler ve meyveler tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda aşırı abur cubur tüketiminden ve gazlı içeceklerden de uzak durmalısınız. 

İkiz gebelikte doğumdan sonra kaç kilonun gideceği de merak ediliyor.

İkiz Gebelikte Doğumdan Sonra Kilo Nasıl Verilir?

Bu da hamilelik sürecinde olduğu yine doktor takibinde yapılmalıdır. Ayrıca ikiz gebelikte doğumdan önce nasıl beslendiyseniz sonrasında bu kiloları vermek de o kadar rahat olacak. İkiz gebelikten sonra 5 ya da 8 kg arasında kilo verilmesi gerekiyor. Emzirmeyle birlikte de 6 aylık süreçte 6 ya da 7 kilogram daha verebilirsiniz.

Yediğiniz içtiğiniz her şey ilk 6 ay için düzenli olursa sonrasında da sıkıntı yaşatmayacaktır. 

İkiz Gebelikte 1-3 Ay Kilo Takibi

İlk üç ayı nasıl takip edebilirsiniz? Yukarıda bahsettiğimiz vücut kilo endeksinizi hesapladıysanız hafta hafta bunu kontrol edebilirsiniz. 

Birinci trimester denilen bu süreçte 2 ya da 3 kilo almanız yeterli olacaktır. Tabi bu kadar kiloyu aldığınızda daha fazla almamalıyım diye düşünmemelisiniz. Eğer takibini doğru yaparsanız zaten yedikleriniz ve içtikleriniz de hedef kilonuz için uygun olacaktır.

Genel olarak baktığınızda bebeğinizin daha doğrusu bebeklerinizin sağlıklı gelişebilmesi için haftada 800 gram almanız gerekecek. 

Normal bir gebeliğe oranla karnınız biraz daha belirginleşebilir ama bunun normal olduğunu unutmayın. 

İkiz Gebelikte 4- 6 Ay Kilo Takibi

İkinci trimester döneminde de bebeğinizin sağlıklı gelişimi için ne kadar kilo almanız gerektiğini doktorunuzla kararlaştırabilirsiniz. Buna bağlı olarak da bir diyet programı oluşturabilirsiniz.

Genel olarak en çok merak edilen konulardan birisi de bu süreçte neler yenmeli ya da içilmeli? Çok sağlıklı beslenmelisiniz, ağır kaldırmaktan uzak durmalısınız, protein ağırlıklı beslenmelisiniz. Karnınız özellikle 4. Aydan sonra daha fazla büyüyecek. Çünkü siz bir değil iki bebek taşıyorsunuz. Onların boyuna, gelişimine ve kilosuna bağlı olarak karnınızın büyümesi de değişiklik gösterecektir.

İkinci trimester sürecine girdiğiniz zaman biraz daha fazla kilo almanız gerekecek. Doktorlar da sizin ne kadar kilo almanız gerektiğini belirlerken sadece vücut kitle endeksinizi göz önünde bulunduruyor. Siz de haftalık ya da aylık takibinizi yaparken bunu dikkate alabilirsiniz. O yüzden de takibi zor olmayacaktır.

Ama bunu yaparken de kendinizi strese sokmamalısınız. Bazı anne adayları bunu sorun ederek kendini sıkıntıya sokabiliyor ve fazla kilo almamak ya da altında kalmamak için uğraşıyorlar. Ama bunun size daha fazla zarar vereceğini unutmamalısınız.

İkiz gebelikte kilo takibi yapmak sadece sizin doğum sonrasında daha fazla kilo vermekle uğraşmanızı engellemek içindir. Aynı zamanda doğum sırasında da bu kiloyu korursanız daha rahat bir süreç geçireceğinizi unutmamalısınız. 

Son olarak ikiz gebelikte 7-9 aylık takipten de bahsedelim. Şimdiye kadar oluşturduğunuz düzene devam etmelisiniz. Son zamanlarda ağrılarınız artacak ve karnınız çok fazla büyüyecek. Buna ek olarak bebeklerinizin hareketlerini de daha fazla hissedeceksiniz. O yüzden doktorunuzla sürekli iletişim halinde kalmanız gerekiyor.

Önceki İçerikNORMAL BEBEKLER KAÇ KİLO DOĞAR?
Sonraki İçerikHANGİ DURUMLARDA BEBEĞİNİZ OLAMAZ?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.