Kafein ihtiyacı, her dönemde vardır. Bu sebeple de hamilelikte de kahve tüketmek isteyebilirsiniz. Bu oldukça normal bir istektir. Aynı zamanda kafein tüketmek isteseniz bile yine de dikkat etmeniz gereken bazı durumlar var. Eğer bunları bilirseniz hem kendiniz hem de bebeğiniz açısından daha sağlıklı olacaktır.
Şimdi gelin hep birlikte bu konuyla ilgili bilmeniz gerekenleri öğrenelim. Hamileyken ne kadar kahve tüketebilirsiniz? İşte bütün detaylar…
Hamilelikte Kahve Tüketimi
Kahve Türkiye’de ve dünya genelinde oldukça fazla tüketilen bir içecek. İçerisindeki kafein, çok fazla tüketildiğinde size zarar verebilir bu yüzden de dozunda bırakmanız gerektiğini unutmamalısınız. Ayrıca soğuk ya da sıcak tüketim seçenekleriyle yaz kış demeden tüketebilirsiniz. Bu da çoğu kahve tutkunu için oldukça avantajlı bir durum.
Ama hamileyken kahve tüketimini biraz da olsa sınırlamanız gerekiyor. Çünkü ne kadar çekici bir durum olsa bile bebeğiniz için zararlı olabilir. Hamileyken kahve tüketemezsiniz diye bir durum yoktur ama sadece az tüketmeniz gerekiyor.
Bunun yanı sıra yapılan araştırmalara göre kahve tüketiminin bebekte çok fazla zarara yol açmadığı kanıtlanmıştır.
Bazı büyükler tarafından iddialar ortaya atılıyor. Fazla kahve tüketimi sebebiyle bebeğin daha koyu bir tene sahip olabileceğini ya da tüylü bir bebek olabileceğini söylerler. Ama bunlar gerçek değildir.
Kahve Tüketiminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Hamilelikte kahve tüketimiyle ilgili sorular her zaman mevcuttu. Şimdi kahve tüketiminde dikkat etmeniz gerekenlere bir bakalım.
- Uzmanlar gebelik sürecinde kadınların kafein tüketimini sınırlaması gerektiğini söyler.
- Günde bir ya da iki fincan, çay ya da kahve tüketebilirsiniz.
- Bazı günler kendinizi şımartabilirsiniz.
- Gün içerisinde yine de kafein oranınızın 200 mg’ı geçmemesine dikkat edin.
Bu noktada size şöyle bir detay da verelim: Bir fincan Türk kahvesinin 60 mg kafein içerdiğini bilmelisiniz. Diğer kahvelerin de paketlerine bakarak kafein oranınızı hesaplayabilirsiniz.
Örneğin, günde 5 bardak kahve içme alışkanlığınız varsa hamilelik boyunca bunu yapamazsınız. Kendinizi sınırlamayı ve sabretmeyi öğrenmelisiniz. Unutmayın ki her şey bebeğiniz için…
Kafein Bebeğe Zarar Verir mi?
Yapılan araştırmalara göre, eğer anne adayı hamilelik boyunca gün içerisinde kahve tüketimini azaltmadıysa ve ciddi miktarlarda tükettiyse bu bebek için sağlıklı değildir.
Bu araştırmalardan elde edilen sonuçlar ise şunu ortaya koyuyor: Çok kafein tüketen anne adaylarının bebeklerinde gelişme geriliği görülebiliyor. Ama yine de alınan kafein miktarının çok fazla olmasıyla bebeğin gelişimi arasındaki ters bağlantı bilimsel olarak açıklanamıyor.
Çünkü bu noktada annenin fiziksel, biyolojik ya da çevresel faktörleri, bu duruma sebep olmuş da olabilir ya da gerçekten kafein tüketiminin fazlalığıyla alakalı da olabilir. Bunu cevaplamak bu yüzden kolay değil.
Hatta yapılan araştırmaların rakamsal verileri de şu şekilde:
- 200 mg kafein tüketilen ve aşırı kaçılmayan bir hamilelik sonucunda bebeğin kilosu 60-70 gr azalma yaşıyor.
- 300 mg kafein alıyorsa, 160 gr kadar azalma görülüyor. Bu veriler son derece önemli ve kesinlikle dikkate alınması gerekiyor.
Normal durumlarda da doktorlar gün içerisinde kafein tüketiminin çok fazla olmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Bir süre sonra, aşırı tüketim;
- Uykusuzluk
- Kalp çarpıntısı
- Kafein bağlılığı
- Sinir ve öfke gibi sorunlar ortaya çıkarabiliyor.
Hamilelerin Fazla Kahve Tüketimi Zararları Neler?
Şimdi madde madde sizlere bu durumun nasıl zararları olacağından da bahsedelim.
Bilindiği üzere gebelik sürecinde demir kalsiyum ve potasyum gibi ihtiyaçlarınız olacak. Normalde olması gereken değerlerden daha yüksek değere ihtiyacınız olacak. Bu sebeple fazla kafein de gebelikte demir eğilimini yüzde 40’lara kadar bozuyor. Yani anne adayının alması gereken demir ihtiyacı takviyelerle desteklense de kafein buna engel olabiliyor.
Buna ek olarak çay, çikolata ya da asitli içecek tüketiyorsanız onları da azaltmanız gerekecek. Çünkü gebelik sürecinde sizi ve bebeğinizi olumsuz etkileyecek tek şey, kahve değildir. Aynı zamanda çayın ya da asitli içeceklerin tüketimi de fazla olursa yine almanız gereken günlük vitamin ihtiyacınız tam olarak karşılanmayacak. Aslında çayın ve çikolatanın içerisinde de ortalama 10-50 mg aralığında kafein bulunuyor.
Aynı şekilde asitli içecekler de kafein barındıranlar arasında yerini alıyor. Hiç içmeyin denmiyor ama eğer gün içerisinde birden fazla çeşit içecek tüketecekseniz, kafein oranlarını bilmelisiniz ve ona göre tüketmelisiniz.
Bu bilgileri unutmayın ve isterseniz gün içerisinde kendinize bir sınır koyun. Örneğin bir gün sadece çay ve kahve olarak tüketime ayırın ama bunların da bir fincandan fazla olmamasını sağlayın. Çünkü her gün de tüketmemelisiniz.
Başka günleri de içecekler arasında kafein hesaplaması da yaparak bölebilirsiniz.
İşte bütün bu bilgilere dikkat ederek hamileyken ne kadar kahve tüketmelisiniz sorusunun cevabını daha iyi takip edebilirsiniz. Kafeini sınırlayın ve bebeğiniz için daha sağlıklı günler geçirin. Üstelik kahveyi azalttığınızda aslında ruhen de rahatladığınızı ve gevşediğinizi hissedebilirsiniz.