Hamilelik beraberinde çok fazla ağrıyı ve sıkıntıyı da getiriyor. Bunlardan birisi de gebelikte en çok şikayet edilen bir durum olan kaburga ağrılarıdır. Aslında kaburga ağrısının geçmesi için yapmanız gereken bazı hareketler bulunuyor.
Kaburga ağrınızı hamilelikte olabildiğince azaltabilmeniz için sizlere bazı öneriler sunacağız. Bunun için yazıyı çok dikkatli okuyun ve sonrasında da söylediklerimizi dikkate almaya çalışın.
İşte detaylar..
Kaburga Ağrısı Neden Olur?
Kaburgalarımız sırt kemiğinden göğüs kafesine kadar uzanan kemikleri ifade ediyor. Göğüs kafesi ve kaburga ağrıları genelde hamileliğin 3 ve 4.aylarında başlar. Hamilelikte kaburga ağrılarının yaşanma sebebi ise; rahmin genişlemesidir. Rahim genişledikçe göğüs kafesi genişler. Bu sebeple de yavaş yavaş ağrılar artmaya başlar ve anne adayları da bu durumdan rahatsız olurlar.
Aslında bu durum hamileliğin doğru bir şekilde ilerlediğinin en belirgin işaretlerinden birisidir. Tabi bunu nasıl geçirmeniz gerektiği, doğru durma pozisyonları, yapmamanız gereken hareketler neler gibi önemli konuları doktorunuz belirleyecektir.
Genel olarak baktığımızda hamilelikte kaburga ağrısı şu süreçlerden sonra belirginleşir:
- Rahim büyür ve kaburga bölgesine doğru genişlemeye başlar.
- Sonrasında baskı artar ve kaburga ağrıları yaşarsınız.
- Bunu daha çok son üç aylık zaman diliminde fazlasıyla hissedersiniz.
- Buna ek olarak hamilelik sürecindeyken kaslarda ve hormonlarda yaşanan bazı değişimler de kaburga ağrılarına sebep olabilir.
- Göğüs kafesi, rahmi ve akciğeri destekleyebilmek için genişlemek zorundadır.
- Böylece göğüs kafesi de hamile anne adayının duruşunu dengeleyebilmek amacıyla ağrılara sebep olur.
İşte bütün bu sebepler kaburga ağrısını ortaya çıkarır.
Hamilelikte Kaburga Ağrısı Nasıl Geçer?
Her hamilelikte bu ağrıların yaşanması gerekir. Az önce de belirttiğimiz üzere kaburga ağrıları aslında sürecin düzgün ve sağlıklı ilerlediğinin bir işaretidir.
Göğüslerin büyümesi ve fazla kilo alımı da yine kaburga ağrısına sebep olsa da bunlar mutlaka yaşanmalı.
Ağrıların geçmesi ya da biraz da olsa azalması için duruşunuza dikkat etmeniz gerekiyor. Peki hangi duruş kaburga ağrılarınızı azaltacak?
- Otururken kollarınızı biraz yüksek bir yere koyun ve dinlenin.
- Omuzlarınızı geri ittirme hareketi yapabilirsiniz.
- Boynunuzu ve omuriliğinizi dik tutabilirsiniz.
Buna benzer duruş hareketlerini düzenli olarak yaparsanız kaburganız sıkışmayacak ve baskısı da azalacak. Bu sebeple önceki kadar kaburga ağrısı çekmeyeceksiniz. Buna ek olarak;
- Kıyafet seçiminize dikkat etmelisiniz. Dar ya da sıkı kıyafetlerden uzak durun.
- Pamuklu ve doğal ipliklerden oluşan kıyafetleri tercih edin.
- Ilık duş aldığınızda da bölgedeki kaslar gevşeyecek.
- Destekli sütyen kullanmaya çalışın. Desteksiz olanlar göğsünüzün daha da sarkmasına ve ağrıyı artırmasına sebep olacaktır.
- Buna ek olarak uyurken hamile yastığı tercih edebilirsiniz. Yatış pozisyonunuzu koruyacaktır ve böylece ağrılarınız da azalacaktır.
- Kaburga ağrısının yanı sıra omuz ağrısı da yaşıyorsanız su torbası kullanabilirsiniz.
Bütün bunları uyguladığınız zaman ağrılarınızın azaldığını ve hatta geçtiğini de göreceksiniz. Bu sebeple önerilerimizi dikkate alın ve uygulamaya başlayın.
Tabi bazı hamilelikler riskli olduğu için hareketler söz konusu olduğunda doktor tavsiyesi son derece önemli. Doktorunuza şikayetinizi anlattığınız zaman sizlere hangi hareketin iyi olduğunu hangisinin olmadığını söyleyecektir. Buna göre kendinize belli bir düzen oluşturabilirsiniz.
Kaburga Ağrısı Tehlikeli mi?
Kaburga ağrılarının hamilelik sürecinde iyi ilerleme olduğunun habercisi olarak anlattık fakat yine de şu ayrımı yapmanız gerekiyor: Bazı ağrılar normal değildir ve çok ciddi sorunlara sebep olabilirler.
Böyle durumları da anlamanız çok kolay. Bazı belirtiler vardır ve bu durumlarda hemen doktor tarafından tedavisinin yapılması gerekir:
- Dinlendiğiniz halde ağrılar geçmiyorsa,
- Bulantınız ve kusmanız varsa
- Ağrılarınızın şiddeti sürekli artıyorsa
- Yürümenizi, konuşmanızı ve hatta nefes almanızı bile engelleyecek derecede ağrı yaşıyorsanız
- Ateş ve titreme de ağrıyla birlikte oluyorsa kesinlikle bu normal değildir.
Ters bir hareket ya da duruş, ağır kaldırma, ani kalkış gibi durumlar tehlikeli olabilir. Hamilelik sürecinde her yerinizde ağrı hissedebilirsiniz, bunlar çok normaldir. Ama her birinin olması gereken şiddet bellidir ve üzerine çıkarsa da hemen müdahale edilmesi gerekir. Bu sebepten dolayı da çok dikkatli olmalısınız, kendinizi iyi izlemelisiniz.
Hangi Doktora Gidebilirsiniz?
Öncelikle durumu kendi doktorunuza anlatabilirsiniz. Hamilelik sürecinizde sizden sorumlu ve takibinizi yapan bir doktorunuz mutlaka vardır. Buna ek olarak kaburga ağrılarınız çoksa ve hamileliğin bu kadar etkilemeyeceğini düşünüyorsanız, daha sağlıklı bir sonuç elde edebilmek için dahiliyeye gidebilirsiniz.
Böylece onlar kendi uzmanlık alanları olduğu için bunun hamilelikten mi yoksa başka bir sebepten dolayı mı olduğunu daha net anlayabilir.
İşte sizler için hazırladığımız bu yazıda tamamen hamilelikte kaburga ağrısı hakkında bilmeniz gereken her şeyi aktardık. Eğer sizler de bu durumu yaşıyorsanız ve son üç aya girdiyseniz, hazırlıklı olmalısınız. Doktor randevularınızı aksatmayın ve mutlaka durumunuzu takip edin. Hamilelik sürecinde hiçbir şey ihmal edilmemelidir.