Hamilelikte yaşanan onca değişimin ve zorluğun yanı sıra bacak krampları fazlasıyla yorucu oluyor. Vücut bir zaman sonra bebeğinizi taşımaktan yoruluyor ve eğer çalışıyorsanız da ağrıları dize ve bacağa vuruyor. 

Bizler de size bir yazı hazırladık ve krampları sona erdirecek faydalar sunuyoruz. Hamilelikte bacak kramplarını engelleyin ve hamileliğinizi daha rahat geçirin. Bunun için yapmanız gereken bazı hareketler var. Hemen okuyarak neler olduğunu öğrenebilirsiniz. 

Bacak Krampları Neden Oluşur?

Aslında bu sorunun asıl cevabı sizin hamileliğinizdir. Ama buna ek olarak sadece hamile olmanız bir sebep olarak gösterilemez. Bunun yanı sıra;

  • Karnınız büyüdüğü halde çalışmaya devam ediyorsanız
  • Ani hareketlerle oturup kalkıyorsanız
  • Sürekli eğiliyorsanız 
  • Bacaklarınızı çok fazla hareket ettiriyorsanız o zaman bacak kramplarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Bacak krampları hamilelikte sizi yorabilir ama merak etmeyin, sizlere sunacağımız yöntemlerle kısa sürede bir çözüm bulup uygulayabileceksiniz.  

Okumaya devam edin. 

Bacak Kramplarını Engelleyin!

Hamilelikte bacak kramplarına artık son! Dikkatli okuyun ve bir yere not edin. Böylece ihtiyacınız olduğunda rahatlıkla kullanabilirsiniz. 

  • Öncelikle kalsiyum eksikliğinizi tamamlamanıza yardımcı olacak gıdalar tüketin. 
  • Bol peynir, yoğurt ve süt gibi ürünler tüketebilirsiniz
  • Düzenli egzersizler ve yürüyüşler yaparak bacaklarınızı hareket ettirin. 
  • Dinlenirken ayaklarınızın yüksekte olmasına dikkat edin. 
  • Oturduğunuz zaman ayak bileklerinizi dairesel olarak hareket ettirin.
  • Uzun süreli oturmayın. Belli aralıklarla kalkın ve yürüyün. 
  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının.
  • Mümkünse geceleri ılık duş alın.
  • Aşırı kilo almamaya çalışın.
  • Zararlı gıdalardan uzak durun
  • Hamile yogası yapın. Hem doğumu rahatlatacaktır hem de krampları geçirecek

Bütün bunlara dikkat ederseniz, öncelik verirseniz kısa sürede kramplarınızdan kurtulacaksınız ve yeniden bu ağrıları çekmeniz de gerekmeyecek. 

Kramp girdiği anda da telaşa kapılmayın. Durun ve oturuyorsanız dizinizi öne doğru uzatın. Birkaç saniye belki birkaç dakika sonra da tekrar devam edin. Bir sağlık sorunu oluşturmaz ama şiddetli ağrı yapabilir. Bu sebeple de dikkatli olmanız gerekiyor. Kramp geçene kadar pozisyonunuzu korumalısınız. Eğer hareket etmeye çalışırsanız siz daha çok yorulursunuz ve kramplarınız da kolay kolay geçmez. 

Kramplara Karşı Önlem..

Bacak kramplarını mutlaka yaşayacaksınız. Çünkü vücudunuz bir süre sonra bebeğinizin ağırlığını taşıyamayacak ve aynı zamanda sürekli dinlenmek isteyeceksiniz. Vücudunuz yorulacak. Bütün bunlar gerçekleşeceği zaman da bacaklarınızda kramp hissedeceksiniz. 

Bunlara ek olarak krampların asıl nedenlerinden birisi de hamilelik süresi boyunca kalsiyum ve magnezyum eksikliğidir. Bunlar doktor kontrolünde de çıkacaktır ve beslenmenizi buna göre düzenleyebilirsiniz.  Ayrıca;

  • Hamilelikte iyonlar plasentada ve fetüste toplandığı için de damar içi sıvı miktarınızda artış olacak. 
  • Durum böyle olunca anne kanındaki magnezyum seviyesi de düşer. 
  • Dolaşım problemleri sebebiyle kramplar oluşabilir. 
  • Gün içerisinde fazla ayakta kalma ya da çok yorulma yaşandığında da bacaklarda kramplar yaşanabilir. Olabildiğince dinlenmeye çalışın ve kendinizi sürekli dinlendirin.
  • Aşırı kilo almamalısınız. Bu sebeple belli bir diyet programıyla ilerlemelisiniz. 
  • Kramp girdiği zaman da ani hareket etmeyin. Bacak ve baldız kaslarınızı esnetin, gevşetmeye çalışın. 
  • Bölgeye hafif masajlar yapın. Bunu yapmak için kramp girmesini beklemeyin. Gün içerisinde masaj yaparsanız bölgeyi de rahatlatırsınız. 

Hamilelikte Bacak Krampları Ne Zaman Başlar? 

Merak edilen ve bilinmesi gereken bir başka konu da hamilelik süresi boyunca kramplar ne zaman artar ve rahatsız eder? 

Gebeliğin ilk 3 ayında başlar ve ikinci 3 aylık dönemde de hafifleyebilir. Ama sonra 3 ayda tekrar ortaya çıkacaktır. Normal durumlarda da yaşayabileceğiniz bu kramplar son 3 aylık dönemde daha şiddetli olabilir. Böyle olduğunda da sizlere verdiğimiz tavsiyeleri uygulamalısınız. 

Eğer bütün bunlara dikkat ederseniz, hamilelik süresi boyunca vücudunuz daha rahat ve esnek olacaktır. Aynı zamanda masaj uygulamasını da yapmaya devam ederseniz, sporlarınızı yaparsanız doğum sonrasında da çok sıkıntı yaşamazsınız. Unutmayın, doğumdan önce hamilelik boyunca yaptığınız her şey aslında hem doğum sürecini hem de sonrasını etkileyecek. Bu sebeple düzenli kontrollerin yanı sıra dikkat etmeniz gereken çok fazla şey bulunuyor. 

Bebeğinizin sağlıklı olması için de beslenmenize çok dikkat etmek zorundasınız. Magnezyum ve kalsiyum ağırlıklı beslendiğiniz zaman bebeğiniz de güçlü bir şekilde doğacaktır, gelişimini daha doğru tamamlayacaktır. 

Bütün bu bilgilere ek olarak bol su içmeyi de unutmayın. Bizler size tavsiye içerikli yazılar oluşturuyoruz ama asıl doğru bilgileri de doktorunuzdan alacağınızı hatırlatalım. Eğer kramplar yapılan hareketlere rağmen geçmiyorsa ve ağrılar şiddetliyse mutlaka bu durumu doktorunuzla paylaşmalısınız. Böylece onlar da sizin kramplarınızı geçirmek için hangi hareketleri yapmalısınız ya da nasıl davranmalısınız, bunları rahatça söyleyebilir.

Önceki İçerikHAMİLELİKTE BİYOFİZİKSEL PROFİL NEDİR?
Sonraki İçerikRh FAKTÖRÜ RİSKİ NEDİR? 
Gebbe Editor
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.