9 aylık bir süreç olan hamilelikte aslında dikkat edilmesi gereken çok fazla ayrıntı bulunuyor. Her birini bilmelisiniz ve ona göre hareket etmelisiniz. Çünkü bu süreçte bir tek kendinize dikkat etmek zorunda değilsiniz, aynı zamanda karnınızda büyümeye çalışan ve yeni oluşan bir bebek olduğunu da unutmamalısınız. 

Sizin bütün davranışlarınız ve günlük hareketleriniz bebeğinizi de olumlu ya da olumsuz mutlaka etkiliyor. Peki hamilelik sürecinde cinsel ilişkiye girilir mi? Eğer girilirse bebeğe bir zarar var mı? 

Bunları merak ediyorsanız okumaya başlayabilirsiniz. 

Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Edilmeli? 

Hamileliğin öğrenildiği andan itibaren anne adayları bebeğe bir zarar gelir korkusuyla çoğu şeyden kendini geri çekiyor. Otururken kalkarken ya da bir şey kaldırırken daha fazla dikkat etmeye çalışıyor. Başka dikkat ettiği nokta da cinsellik oluyor. Ama yapılan araştırmalara ve açıklamalara göre aslında hamilelik sorunsuz gidiyorsa, cinsel ilişki yaşamada bir sorun yoktur. Son 4 haftaya kadar, yine de dikkat ederek, cinsel ilişki yaşayabilirsiniz. 

Hamilelik ilerledikçe hormonların da değişmesiyle birlikte cinsel istekte de artış yaşanabiliyor. Bu durumda da anne baba adayları konuyla ilgili araştırmalara başlıyorlar ve hamilelik sürecinde cinsel ilişki yaşanıp yaşanmadığını merak ediyorlar. 

Ama bunun bebeğe zarar verdiğine dair herhangi bir bilimsel kanıtı yoktur. Sadece biraz dikkat edilmesi gerekiyor. Sonuçta, riskli olmasa bile bir bebeğinizin olduğunu unutmamak gerekiyor. 

Fakat tabi ki önceki gibi rahatlık söz konusu olmayacaktır. Çünkü bebek geliştikçe rahim büyüyor ve bu durumda da teknik olarak cinsel ilişki biraz zorlaşabiliyor. Anne adayında daha fazla ağrı ve acı yaşanabilir, kanamalar olabilir. Böyle durumlarda hemen bırakılması gerekir. 

Hangi Durumlarda Cinsel İlişkiden Uzak Durulmalı?

Eğer hamilelikte bir sorun yoksa, büyüme ve gelişme doğru bir şekilde ilerliyorsa o zaman cinsellikten yana bir sorununuz olmayacaktır. Ama bazı durumlarda da cinsel ilişkiden kaçınmanız gerekecek. 

Peki bunlar hangi durumlar?

  • Öncesinde tekrarlayan bir düşük yaşadıysanız ve şu anki gebeliğiniz riskliyse, 
  • Bu süreçte ara ara vajinal kanama yaşıyorsanız,
  • Fark edilen genital enfeksiyon varsa 
  • Riskli hamilelik sınıfında yer alıyorsanız kesinlikle cinsel ilişkiden uzak durmanız gerekiyor.

Özellikle bu süreçte her ne kadar riskli görmeseniz de korunmanız gerekiyor. Cinsel yolla bulaşabilecek hastalıkları göz önünde bulundurarak ya da enfeksiyonların varlığını düşünerek korunmanız daha sağlıklı olacaktır. Buna ek olarak riskli hamilelik sınıfında yer alıyorsanız da plasenta previa adı verilen, bebeğin partnerinin doğum kanalında önde gelmesi durumunda kanama başlatabileceği riski olduğu için cinsel ilişki önerilmez. 

Eğer bu gibi durumlar yaşıyorsanız, belirtileri varsa kesinlikte cinsel hayatınıza biraz ara vermek zorundasınız. Bu süreçte de en önemli şey birbirinize olan desteğinizdir. Çünkü karşılıklı saygı duyulduğu zaman bu süreci daha sağlıklı atlatabilirsiniz. 

Nelere Dikkat Edilmeli? 

Biraz daha detaylandırmamız gerekirse, normal zamanlardaki cinsel süreçlerden neyi farklı yapmalısınız?

  • Kanama görülürse hemen ilişkiyi kesmelisiniz ve bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz. 
  • Kimyasal kayganlaştırıcılardan uzak durmalısınız. 
  • Meme uçlarının fazla hassas olduğunu unutmayın. Buradaki hassasiyete bağlı olarak anne adayının vücudu daha fazla oksitosin hormonu salgılayabilir, bu da özellikle son aylardaysa erken doğumu başlatabilir. 
  • Sperm içerisinde bulunan sıvı rahim ağzının uyarılmasına sebep olur. Bu da kadınlarda rahim kasılmalarını oluşturur. Bu yüzden korunmanız gerekiyor. 

Genel olarak bunları göz önünde bulundurduğunuzda ve dikkat ettiğinizde sağlıklı bir ilişki yaşayacağınızı bilmelisiniz. Bazı durumlarda da özellikle bebek 7 ya da 8 aylık olduğunda ilişki sırasında bebeğinizin çok hareketlendiğini de hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda da ilişkiyi hemen kesmeniz tavsiye edilir. Bebeğiniz bu durumdan rahatsız olmuş olabilir.

Sonrasında hareketliliği sürebilir. 

Doğum Sonrasında Cinsel İlişki Nasıl Olmalı?

Bu bilgiye ek olarak doğum gerçekleştikten sonra da cinsel ilişkinin nasıl olması gerektiği merak ediliyor. Yine aynı özeni doğum sonrasında da göstermelisiniz. 

Eğer sezaryen doğum yaptıysanız vücudunuzun kendini toplayabilmesi ve ameliyatın ağrısının geçebilmesi için zamana ihtiyacınız olacak. Kesinlikle bir ya da bir buçuk aydan önce cinsel ilişkiye girmemelisiniz. Çünkü bu süreç annenin lohusalık dönemini kapsıyor ve ameliyat ağrıları uzun süre geçmeyecek. 

Bazı durumlarda, eğer annenin vagen dokusunda doğum sırasında herhangi bir sorun oluşmadıysa, lohusalık kanaması bittikten sonra, bu da üç haftalık bir süreyi kapsıyor, cinsel ilişkiye girilebilir. Genel olarak ise kadının rahim bölgesinin normal boyutuna ulaşması ve rahim ağzının kapanması altı haftayı bulabiliyor. 

Eğer normal doğum yaptıysanız da 4 ila 6 hafta kadar kanamalarınız devam edecektir. Kanama ve akıntılar yüzünden cinsel ilişki sırasında çok rahatsız hissedebilirsiniz. Vajinada dikiş varsa da bu dikişlerin iyileşmesi iki hafta kadar sürecektir. Bu durumda da doktorunuzun onayı olmadan böyle bir adım atmamanız öneriliyor. Çünkü dikişler patlayabilir ve anneye zarar verebilir.

Vücut her iki doğum yöntemi sonrasında belli bir süre kendini toplamak için zamana ihtiyaç duyar. Bu sebeple o zamanı kendinize vermelisiniz. 

Önceki İçerikKORDON KANI BANKACILIĞI NEDİR?
Sonraki İçerikPAP SMEAR TESTİ GEBELİKTE NEDEN ÖNEMLİ? 
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.