Gebelik süreci oldukça yorucu ve bir o kadar da heyecanlı geçecektir. Ama yine de bazı durumlar son derece önem taşır ve hemen doktorunuzla görüşmenizi gerektirir. Peki bu durumlar neler? Hangi durumlarda doktorunuzla görüşmelisiniz? 

Bazı evhamlı anne adayları en ufak bir sorunda bile doktorlarını arayabiliyorlar ama merak etmeyin, her konuda onları aramanıza gerek yok. Eğer hangi durumların, belirtilerin önem taşıdığını bilirseniz böyle bir sorununuz da olmayacak. O yüzden yazıyı hemen okuyun ve gebelikte doktorunuzu ne zaman aramanız gerekiyor, bunu detaylı bir şekilde öğrenin. 

İşte gebelik sürecinizi kolaylaştıracak ve sizi endişeden uzaklaştıracak bilgiler…

Gebelikte Doktorunuzu Her Zaman Aramayın!

Normal zamanlarınızda kaygılı biriyseniz ve bu duruma bir de hamilelik eklendiyse muhtemelen her sorun gözünüzde büyüyecek, bu sebeple de doktorunuzu sürekli arayacaksınız. Ama yazının detaylarına girmeden önce şunu belirtelim: Düzenli kontrollerinize gidiyorsanız ve olası riskler hakkında bilginiz varsa doktorunuzu sürekli rahatsız etmeniz gerekmeyecek. 

Gebeliğin her sürecinde bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Hatta bu süreçte hem siz hem de partneriniz duymadığınız kavramlarla karşılaşabilirsiniz. Bunların hepsi çok normal durumlar. Şimdi sizlere hangi durumlarda doktorunuzu arayabilirsiniz hangileri normaldir aramanızı gerektirmez bunları aktaracağız. 

Gebeliğin İlk 3 Ayı

İlk olarak gebeliğin yeni oluştuğu zamanlara bir bakalım. Bu süreçte karşılaşabileceğiniz ilk durum vajinal kanama olacaktır. Bu tutunma kanaması olarak da bilinir, adet sürecine benzer ama rengi daha lekeye benzer ve sadece iki ya da üç gün sürer. Bu normal bir durumdur. Her kadında olmaz ama bazı kadınlarda fetüs rahim duvarına yerleştiği zaman yerleşme kanamasını oluşturabilir. 

Yani, bu aslında vajinal bir kanama değildir ve zararsızdır. Ayrıca gebeliğin ilk aylarında çok şiddetli ağrılarla karşılaşabilirsiniz çünkü ilk üç ay düşük riski en yüksektir. Bu süreçte çok dikkatli davranmalısınız, ağır kaldırmamalısınız, kendinizi çok yormamalısınız ve duygularınızı kontrol etmeye çalışmalısınız.

Eğer bütün bunlara dikkat ederseniz, düşük riskiniz de azalacaktır. Ama bu noktada bir başka önemli detay da hamileliğinizin riskli olup olmadığıdır. İlk kontrolde bebeğe ve size bakılır. Eğer hamileliğiniz çok riskliyse o zaman sıkı bir takipte olmalısınız ve hangi durumlarda doktorunuzu aramanız gerektiği de size söylenir. 

Buna ek olarak kusma ve bulantı da gebeliğin belirtilerindendir. Ama sürekli kusma yaşamamalısınız. Vücudunuz bir tepki veriyor olabilir ama yine de bu durum şiddetli ve sürekli olmamalı. Eğer bunu yaşıyorsanız hemen doktorunuzu aramalısınız. Böylece doktorunuz mide bulantıları, baş dönmeleri ya da kusma için çözüm sunacak. 

Gebelikte 3- 6 Aylık Süreç

Artık bebeğiniz oluşmaya başladıkça ve geliştikçe sizin de vücudunuzda bazı değişimler görülecek. Kilo, ödemler, kaşıntılar, alakasız yaralar, çatlaklar ve belki de selülitler. Bütün bunlar vücut yapınıza göre değişiklik gösterecek. 

Ama bu süreçte de dikkat etmeniz gereken durumlar olacak. Kasık ağrılarınız biraz artabilir çünkü bebeğiniz büyüyecek ve bununla birlikte karnınız da büyüyecek. Ayrıca yine bu süreçte bebeğin zarlarının açılmasına bağlı olarak bacağınızdan aşağı su akışı yaşayabilirsiniz. Bu erken doğum ya da düşük demek değildir. Aksine, son derece önemli bir durumdur ve hemen doktorunuzla iletişime geçmek zorundasınız. Çünkü doğum olmadığı sürece sizden bu şekilde su gelemez. Enfeksiyon yaşamamanız ve vücudunuzu daha dirençli tutabilmeniz için sürekli su içmeniz de tavsiye edilir. 

Vajinal akıntılarınız artabilir. Bu da oldukça normal bir durumdur. Evet, genel olarak bakıldığında adet olmazsınız ama akıntılarınız olacaktır. Bu sebeple de günlük ped kullanımına devam etmelisiniz. Ama yine de bu durum sürekli olan bir şey değildir. Çok sık ve aşırı yoğun da olmamalıdır. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız doktorunuzla paylaşın. 

Aşermeleriniz olacak, kendinizi kontrol etmeye çalışın. Bir de doğum sonrasında bu kiloları vermekle uğraşmaz istemezsiniz.  Ayrıca ikinci üç aylık dönemde kaşıntılarla ve döküntülerle de karşılaşabilirsiniz. Palmer eritem ya da deri kaşıntıları gibi durumlar bazen tehlikeli olabiliyor, başlangıçta hemen doktora gösterin ve ilerleyip ilerlemediğine bir bakın. 

Gebelikte Son 3 Aylık Dönem

Rutin kontrollerinizi sakın ihmal etmeyin ve olmanız gereken bütün aşıları olun, hazırlıklarınızı da yapın. Artık doğuma yaklaşıyorsunuz ve bu süreçte bebeğiniz için her şeyin düzgün bir şekilde ilerlemesi gerekiyor. Bebeğinizle ilgili sorunları artık siz de anlayabilirsiniz.

Kalp atışlarını izleyin, hareketlerini kontrol edin, eğer uzun süre hareketsiz kaldıysa mutlaka onu hareketlendirmeye çalışın. Eğer bir sorun hissediyorsanız o zaman doktorunuzla görüşebilirsiniz. 

Doğumunuz yaklaşırken vajinal kanamanızın olmaması gerekir. Eğer böyle bir durum yaşanıyorsa kesinlikle bir sorun var demektir. Yine aynı şekilde doğum yaklaştıysa ve su keseniz belirlenen tarihten önce patladıysa, acil doğum için doktorunuza haber vermelisiniz. 

Bütün bu süreç içerisinde beklenmeyen durumlar mutlaka yaşanacaktır. Bazen bebeklerle alakalı bazen de anne adayıyla alakalı olarak çok fazla sorun söz konusu. Burada önemli olan ise hemen fark edilerek tedavi edilmeyi sağlamak. Çünkü bu süreçte ne kadar geç tedaviye başlanırsa anne ve bebek için de olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.

Siz, 9 ay boyunca doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin ve düzenli olarak gidin. Böylece herhangi bir sorun olduğunda hemen fark edilmesini de sağlayabilirsiniz. Hatta bazı anne adayları o kadar dikkatli oluyor ki doktorların bile fark edemediği durumları fark edebiliyor. Bu yüzden bebeğinizin sağlığı için en önemli faktör sizsiniz. 

Bu yazıyı çok dikkatli bir şekilde okuyarak hangi durumların tehlikeli olduğunu ve doktorunuzla haberleşmeniz gerektiğini ayırt edebilirsiniz. Son olarak şunu da eklemek istiyoruz: Duygularınızı kontrol edin. Aşırı duygular bebeklerin sorun yaşamasına sebep olabiliyor. Bunun olmaması için odağınızı tamamen bebeğinize yöneltin. 

Önceki İçerikDOĞUM ÇİZGİSİ NEDİR? NE ZAMAN OLUŞMAYA BAŞLAR?
Sonraki İçerikGEBELİKTE BAŞ DÖNMESİYLE MÜCADELE EDİN
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.