Son zamanlarda fazlasıyla araştırılan bir yöntemden bahsedeceğiz. Embriyo yapıştırıcı yöntemi nedir? Bu yazıyı okuyarak konuyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz. Bildiğiniz üzere tıp gelişti ve gelişmeye de devam ediyor. Bu süreçte de yeni teknikler ve uygulamalar ortaya çıkıyor.

Özellikle çocuk sahibi olmak isteyenlerin araştırdığı bir yöntem olarak embriyo yapıştırıcısı yöntemi karşımıza çıkıyor. Şimdi yazıyı okuyarak bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilirsiniz.

İşte bütün detaylar!

Embriyo Yapıştırıcısı Yöntemi Nedir? 

Embriyo glue olarak da bilinen bu yöntem aslında içerisinde konsantrasyonda ‘hyaluronan’ bulunan transfer medyumu olarak biliniyor. Embriyonun rahme tutunma sürecinde artış gösteren bir moleküldür. Bu sebeple herhangi bir sorun yaşıyorsanız, bebek tutunamıyorsa böyle durumlarda embriyo yapıştırıcısı yöntemi tercih ediliyor.

Buna ek olarak yöntem, embriyo transferi sürecinde kullanılır ve rahme yerleşmesini sağlayan, bilimsel olarak da başarısı kanıtlanmış bir protokol. 

Bu döngüde en önemli aşamalardan birisi embriyonun tutunduğu süreçtir. Bu tedavi yöntemi de fazlasıyla test edilmiştir ve yüzde 90 oranında başarı sağlıyor. 

Embriyo Yapıştırıcısı Tedavi Yöntemi Nasıl Uygulanıyor? 

Bu noktada merak edilen bir diğer konu da yöntemin nasıl uygulandığıdır. İşte sizlere bu konuyu da anlatıyoruz: 

  • Embriyolar 3-5 gün laboratuvar ortamında geliştirilir ve sonra transfer için uygun olanı hangisiyse o seçilir.
  • Seçilen en uygun embriyolar da embryo glue içine alınır.
  • Ardından embriyolar bu ortamda ortalama 30 dakika bekletiliyor.  
  • Sonrasında işlem gerçekleştiriliyor. 
  • Embriyo sıvı ile rahme gönderiliyor. 

Tabi bu durumda en çok merak edilen konulardan birisi de başarı oranının yüksek olup olmadığı konusudur. Bu sebeple sizlere sorunun cevabını da verelim: Aslında bu soruya yüzde 90’larda başarılı bir yöntem olduğu cevabını verebiliriz. Başarı oranı hem iyi bir doktora hem de sizin vücudunuzun yapısına bağlıdır. Ama yine de tüp bebekte başarı oranını artırıyor. Aynı zamanda canlı doğum oranları yükseliyor. 

Başarısızlık Neden Olur?

Başarı oranları yüzde 50- 60 oranlarında bile olsa başarısızlık ihtimali de bulunuyor. Peki bebek neden tutunamaz, bu işlem neden başarısız olur? Bunun birkaç farklı sebebi bulunuyor. İşte o sebepler:

  • Rahim zarıyla alakalı sorunlar olabilir. Rahim zarının kalınlığı gebelik için yeterli olmayabiliyor. Anne adayları eğer daha öncesinde cerrahi operasyonlar geçirmişse rahim zarının inceliği değişebilir. Böyle durumda embriyo tutmaz. 
  • Ayrıca rahim zarında miyom ya da polip gibi yapılar da embriyonun gelişmesine izin vermeyebilir.
  • Embriyo transferi doğru yapılamayabilir. Embriyonun rahimde tutunması için transferin oldukça titiz bir şekilde yapılması gerekiyor. Eğer bu süreçte hata yapılırsa embriyo tutunmayacaktır. 
  • Dış gebelik olabilir. Bazı durumlarda embriyo yanlış tutunabiliyor ya da hiç tutunamıyor. Bu durum aslında diğerlerine göre daha nadir görülen bir durumdur. Anne adayının rahmine yerleştirilen embriyolar tüplere ilerleyebilir, böylece gelişim gösterebilir.  Ama bu durum yaşandığında da dış gebelik oluşuyor. 
  • Yanlış rahim kasılmaları da aynı şekilde yöntemin işe yaramamasına sebep olur. Anne adayında embriyonun rahim kasılması yukarı doğru olmalıdır. Eğer kasılma yukarı doğru olmazsa, embriyo da tutunamayacaktır. 
  • Bir başka sebep de genetik yapısında meydana gelen bozukluklar. Bazı durumlarda embriyodaki bozukluklar tutunmasına engel olur ve yöntem de başarısızlıkla sonuçlanır. 
  • Embriyonun kültür ortamının yetersizliği de başarısızlığa sebep olur. Örneğin dış zarda ortaya çıkan kalınlaşma gibi embriyo kaynaklı durumlar rahim duvarına tutunmayı engeller. 
  • Anne adayında mevcut olan genetik bozukluklar, savunma mekanizması sorularının söz konusu olduğu durumlarda bebek tutunamaz. 

Genel olarak baktığımızda bu faktörler tüp bebek çalışmalarında başarısızlığa sebep oluyor. Bu gibi durumlarda tedaviye başlamadan önce bazı testlerin yapılması ve durum tespiti son derece önemli. Çünkü aileler bir umutla bu tedaviye başlıyor ve nedenini bilemediği durumlarda da umutsuzluğa kapılıyorlar. 

Böyle durumlara hazırlıklı olursanız tedavinin ilerleyen süreçlerinde nasıl yöntemler izlenmesi gerektiğine de karar vermek doktorlar açısından daha kolay olacaktır. 

Çikolata Kistlere de Dikkat!

Aslında burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da kadınlarda oluşan ve yaygın bir şekilde görülen çikolata kistlerdir. Bunlar zararsız küçük kistlerdir ama yine de embriyo yapıştırıcısı yöntemi uygulanırken bazı sorunlara sebep olabilirler. Bu durumun da mutlaka doktorunuzla konuşulması gerekir.  

Bunlara ek olarak diğer yaygın faktör de hidrosalpenk olarak bilinen tüplerde daha önce geçirilmiş bir enfeksiyondan kaynaklı cerrahi operasyonlardan sonra çıkan sorundur. Bu sorunlar da bebeğin tutunma ihtimalini azaltacaktır.

İşte son zamanlarda en çok tercih edilen yöntemlerden birisi olan embriyo yapıştırıcısı yöntemi nedir sorusunun cevabını verdik. Bu konuyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi aktardık. Eğer tüp bebek tedavisine başlayacaksanız muhtemelen yapılan tetkikler sonucunda embriyo yapıştırıcısı yöntemi de önerilecektir. Bu yazıdan sonra sizler de bu yöntemle ilgili bilmeniz gerekenleri öğrenmiş olacaksınız. Eğer yapılan tetkikler olumsuz bir şekilde sonuçlanmadıysa ve bu yöntem için uygunsanız hemen tedaviye başlanacaktır. Tabi bu süreçte sadece doktorlara değil aynı zamanda sizlere de çok fazla görev düşüyor. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini doktorlarınızdan öğrenmeniz gerekiyor. 

Önceki İçerikBEBEK BEZİNİ NASIL SEÇMELİSİNİZ?
Sonraki İçerikNORMAL BEBEKLER KAÇ KİLO DOĞAR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.