Rahim ile ilgili ne kadar bilgiye sahipsiniz? Daha önce bu konuyla ilgili araştırma yaptınız mı? Aslında anne adayları hamilelikten önce rahim bölgelerini kontrol ettirmeliler. Böylece doğum sürecini etkileyecek ya da hamilelikte sorun yaratabilecek durumlar var mı, bunları bilebilirler.

Bikornuat rahim nedir? Eğer bunu daha önce duymadıysanız, bilmeniz gereken önemli konular arasına ekleyebilirsiniz. Her kadının rahim bölgesi, boyutu ve yapısı farklıdır. Bu sebeple de doğum süreciniz farklı etkilenir. Şimdi gelin hep birlikte bütün detaylarıyla bikornuat rahmin ne olduğuna bir bakalım. 

Bikornuat Rahim Nedir?

Kısaca sizlere bu rahmin aslında şekille alakalı olduğunu söyleyebiliriz. Normalde bir kadının rahmi armut şeklindedir ve birbirlerine benzerler. Ama bikornuat rahim sahibiyseniz rahmin şekli armut değil kalptir. Üst kısımdan aşağıya doğru çentikli bir yapıya sahiptir. Böyle bir rahme sahip olmak da doğal olarak doğumla ilgili bazı süreçleri zorlaştırabilir. 

Peki tam olarak ne gibi zorluklar oluşturabilir, bunlara bir bakalım. 

Bikornuat rahim bebeğin büyüyeceği ve gelişeceği alanı daraltır. Bu yüzden de kontroller sıklaştırılır ve bebeğin sağlığı kontrol edilir. Rahmin kas tabakası da rahim ağzının iç ya da dış bölgesine kadar uzanabiliyor. 

Eğer iç kısma kadar uzanan bir yapısı varsa bikornuat unikollis, dış kısma kadar uzanırsa da bikornuat bikollis ismi verilir. Her ikisi de risklidir. 

İki boynuz arasında yapışkanlık söz konusu olabilir, boynuzlar tam gelişemez ve daha küçüktürler. Bu durum rahim anomalileri arasında yer alan, tespiti erken yapılması gereken bir durumdur. 

Bikornuat Rahim Gebeliği Nasıl Etkiler?

Bir anomali olarak adlandırılmasından da anlaşılacağı üzere gebeliği olumsuz etkileyecektir. Büyük bir oranda erken doğum riski ya da düşükle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden hemen teşhis edilebilmeli ve en geç hamileliğinizin 14.- 18. Haftaları arasında çözülebilmeli. 

Bikornuat utreus olarak da anlatabileceğimiz bu durum, gebelikle doğrudan ilişkisi olan bir sorundur. Rahim bebeğin geliştiği organdır ve bu yüzden de ona gelişebileceği ortamı sunmak gerekir. Ama böyle bir sorun yaşıyorken bebeğin orada yaşaması, gelişmesi ve büyümesi mümkün değildir. Çok sık rastlanan bir durum olmasa da tedavi edilmesi gerekir. 

Bikornuat Rahim Tedavisi 

Eğer rahim şekliniz kalpse, yani bikornuat rahme sahipseniz ilaçla tedavi olamazsınız. Çünkü ilaçlar şeklini değiştirebilecek güce sahip değildir. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar, bu durumu yaşıyorsa cerrahi operasyon geçirmek zorundadır. Metroplasti denilen yöntem en sık başvurulan yöntemdir. 

Rahmin bikornuat olduğundan kesinlikle emin olabilmek için öncesinde mutlaka muayene yapılması zorunludur. 

  • Kaviteye rahimden ayrılsın diye bir kesik açılır
  • Sezaryen ameliyatlarda olduğu gibi, benzer bir yöntemle tekrar kesik açılır.
  • Rahim şekli düzeltilmeye çalışılır ve bir bebeğin gelişebileceği alan oluşturulur.

Ama ameliyattan sonraki üç ay boyunca hamile kalmamalısınız. O bölgenin düzenli kontrolü yapılmalı, başarılı olup olmadıkları belirlenmeli. Çünkü ameliyat en sık kullanılan yöntem olsa bile her kadında başarıyla sonuçlanmıyor. 

Ama önlem amaçlı üç ay boyunca vücudunuzun kendini toplaması bekleniyor. Sonrasında da tekrar son bir kontrol yapılarak ona göre ilerleyebiliyorsunuz. 

Bikornuat Rahim Tedavisinde Karşılaşılabilecek Sorunlar 

Doğuştan gelen bir anomali olarak anlattığımız bikornuat, ancak ultrasonla fark edilebilir. Başka bir semptomu ya da belirtisi yoktur. Sadece ultrasonda çok dikkatli bakılması gerekiyor.

Bikornuat rahim tedavisinde çok fazla sorunla karşılaşmazsınız sadece belirlenen süre içerisinde hamile kalırsanız iç kanamaya sebep olabilir. Aynı zamanda enfeksiyon da kapabilirsiniz. 

Bunlara ek olarak; karında rahatsızlık hissi, tekrar eden düşük, ilişki sırasında aşırı ağrı, ağrılı adet süreci ve düzensiz vajinal kanamalar yaşıyorsanız rahim bölgenizle ilgili bir kontrole gitmeniz gerekebilir. En azından başka bir sorun var mı ya da yok mu daha iyi anlaşılabilir.

Bikornuat Rahim Oluşma Sebepleri

Bu rahmin olma sebebi yüksek oranda doğuştandır. Herhangi bir etki olmadan kalp şeklinde oluşmuştur. Ama buna ek olarak başka etkenlerden de bahsedilebilir: 

  • Fetüs gelişimi sırasında bu durum yaşanabilir. Bu süreçte oluşan bir malformasyon, rahminizin kalp şekline dönmesine sebep olabilir.
  • Kaynaşma sürecinde yaşanan herhangi bir değişiklik de tüplerin nasıl şekilleneceğini direkt olarak etkiler. Çünkü fallop tüpler, serviks ve vajinanın üst bölgesinde gelişir. Eğer bir sorun ya da değişiklik yaşanırsa ilk onlar etkilenir. 

İşte bu oluşum sürecinde yaşanan en ufak bir değişim bile kalp şekline dönmesine sebep olabilir. Ama rahmin alt kısmında herhangi bir değişiklik gözlemlenmez. 

Düşük yapma riskine karşılık bütün önlemleri almalısınız. Eğer öncesinde teşhis edildiyse ya da hamilelikte çok ilerlemediyseniz doktorunuzla konuşarak önlemler almaya başlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu önlemlerin detayını, sonuçlarını da değerlendirerek ortak ve sağlıklı bir karar verebilirsiniz. 

Genel olarak bikornuat rahim kadınlar tarafından çok fazla bilinen bir kavram değildir. Ama artık siz biliyorsunuz ve buna göre önlem alarak teşhisi erkenden koyun. Bu hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için büyük önem taşıyor. Eğer ameliyat olmanız gerekiyorsa da gebelikten önce bunu halletmelisiniz. 

Önceki İçerikMONTGOMERY BEZLERİ NEDİR?
Sonraki İçerikDOĞUM MERKEZİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.