Ebeveynler bebekleri doğduktan sonra bazı şeylerin hemen gelişmesini isterler. Ama ne yazık ki süreç böyle ilerlemiyor. Bazı konularda çok sabırlı olmanız gerekiyor. Özellikle de ilk konuşmasını beklerken…
İlk kelimesini nasıl söyletirsiniz? Bebeğiniz ilk önce ne diyecek? Anne mi baba mı yoksa dede mi? Aile içerisinde ufak çaplı bir kargaşaya sebep olan bu konu aslında kendiliğinden oluşacak bir süreci kapsıyor.
Ama yine de bebekler ilk kelimeyi neye göre söylerler, bununla ilgili yapılan araştırmalardan yola çıkarak sizlere bir yazı hazırladık.
Hemen okuyun ve bilgilenin.
Bebekler Ne Zaman Konuşurlar?
Aslında bebekler konuşmaya başlamazlar. Sadece birkaç kelime tekrarlarlar ve bunun karşılığında da aldıkları tepkiyle gülerler. Böyle yaklaşımlarla daha fazla taklit etmeye başlarlar.
Genelde 7 aydan sonra taklit yetenekleri gelişir ve sekiz aylık olduklarında da bunları tavırlarına yansıtırlar. Bebekler hiçbir şey anlamaz diye bir algınız varsa, bunu unutun. Çünkü bebekler her şeyi anlarlar ve hepsinin de farkındadırlar.
Peki bebeğinizi konuşmaya nasıl teşvik edersiniz?
- Sohbeti geliştirmeye çalışın. Onun anlatmak istedikleri hakkında bir fikir oluşturun ve onu anladığınızı belirtecek şekilde konuşun.
- Bebeğinizin ilgi alanlarına bakın. Onu anlayın ve yardımcı olmak için uğraşın. Böylece bebeğiniz daha rahat bir şekilde sizinle iletişim kurmaya çalışacak.
- Bebeğinizin dediklerini siz de tekrarlayın. Eğer ne demek istediğini anladıysanız da doğrusunu söyleyerek tekrar ettirmeye çalışın.
- Sürekli tekrar edin. Özellikle günlük aktiviteler yaparken bebeğinizle aynı kelimeleri konuşmak için mükemmel bir fırsat yakalayabilirsiniz.
Böylece bebeğiniz kısa bir süre sonra bu alanda kendini geliştirecek ve yarım da olsa kelimeleri söylemeye başlayacak.
Bebeklerde Dil Gelişimi Nasıl?
Bebekler normalde 7. Aydan sonra kelimeleri tekrarlamaya başlarlar demiştik. Ama bazı bebeklerde bu durum gecikebilir. Böyle olduğunda da doktorla görüşerek nedenlerini araştırmaya başlayabilirsiniz. Çünkü bebeklerde dil gelişimi son derece önemlidir.
Bebeklerin kelimeler söyleyebilmesi için en çok tekrar edilenler ise ‘anne’ ve ‘baba’dır. Siz de bu kelimeleri bebeğinizin söylemesini sağlayabilirsiniz.
Bunlara ek olarak zamanlamaya dikkat edin. Olması gerekenden uzun sürdüyse, bebeğiniz bir yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu normal değildir. Hemen tedavi edilmesi, dil gelişimi için eğitimlere başlanması gerekir.
Peki bebeklerde dil gelişimi nasıl sağlanır?
- Bebekler annelerinin sesini 6. Aydan itibaren, daha karındayken duyarlar. Bu sebeple de doğduklarında ilk tanıdıkları ses annelerinin sesi olur.
- Dil gelişimi için duyma, taklit etme ya da anlama gibi durumların gerçekleşmesi ile oluşur.
- Bebeklerin neye göre konuşup konuşmadıkları ise net olarak belirlenememiştir.
Bütün bu bilgilere ek olarak bebeklerde dil gelişimi kadar ona yaklaşımınız da önemlidir. En başından beri dikkat çektiğimiz nokta aslında ona karşı tavırlarınızdır. Eğer olması gerektiği gibi, sakin ve sabırla yaklaşıyorsanız bir süre sonra taklitleriniz ilgisini çekecek ve kendisi de o kelimeleri söylemeye çalışacak.
Hatta bazı durumlarda henüz anne baba bir çaba göstermeden, bebekleriniz kendiliğinden konuşacaktır. İşte bu durumda da sizden daha mutlusu olmayacaktır.
Bebekler Ne Zaman Cümle Kurarlar?
Bebekler ilk zamanlarda tek kelimeleri öğrenir ve onları taklit eder. Fakat daha sonra bu kelimeleri söylemek hoşuna giderse, cümle kurmaya da çalışırlar.
Bu da ilk kelimelerinden çok kısa bir süre sonra gerçekleşebilir.
Aslında bebekleri bu duruma hızla iten kendi istekleri de oluyor. Onların bunu söylemeye isteğinin olması gerekiyor.
Genel olarak özetlemek gerekirse, 6 aylıktan 18 aylığa kadar anne ya da baba diyebilecektir. Ama bu kelimeleri duyduğunuzda da çok aşırı tepki vererek bebeğinizi korkutmayın. Normal bir şeymiş gibi onu tebrik edin ve normal yaklaşın.
Buna ek olarak kelimeleri sürekli tekrarlatmaya çalışmayın. Böyle yaparsanız bebeğiniz kendini geri çekecektir. Ama eğer üzerine çok düşmezseniz, ilgiyi de üzerinden tamamen uzaklaştırmazsanız rahatlıkla konuşacaktır.
Bebeğinizle İletişimi Kesmeyin
En önemli nokta aslında budur. Bebeğinizi konuşturmak istiyorsanız onu teşvik etmelisiniz. Bunu yaparken de bazı püf noktalar var:
- Göz teması kurun, onunla sık sık konuşun
- Cümle kurduktan sonra bekleyin, söyleyeceklerinize tepki vermesini sağlayın.
- Aynı ses tonunda konuşmayın. Farklı sesler, farklı tonlamalar tercih edin.
Bunlar en kritik noktalardır. Eğer bunlara dikkat ederseniz rahatlıkla bebeğinize konuşması için güç vereceksiniz. Ama yapılan araştırmalara göre de çocukların büyük çoğunluğunun ilk kelimesi ‘Anne’, ikinci kelimesi ise ‘Baba’ oluyor.
Konuşma evresi sırasında yanlış bir şey yaptığınızı düşünüyorsanız doktorla da görüşebilirsiniz. Hatta normalde de bebeğinizin takibini yapan bir doktorunuz varsa bütün bu süreçleri kontrol ve takip ediyorsa, bildirim yapabilirsiniz.
İşte sizlere bütün detaylarıyla bebeğinize ilk kelimesini nasıl söyletirsiniz, bunları aktardık. Artık bebeğiniz konuşma zamanına geldiğinde ona nasıl yaklaşmanız gerektiğini biliyorsunuz. Buna ek olarak süreci hızlandırmaya çalışırken de bebeğinizi korkutmamalısınız. Çünkü ailelerin farkında olmadan yaptıkları bu baskı sebebiyle bebeklerin konuşmaktan çekindikleri gözlemlenmiştir.
Sizin bebeğiniz de bunları hissetsin istemiyorsanız sabırlı olmalısınız.