Anne babalar en çok bu konuyu merak ediyor. Bebeğinizle evcil hayvanınızı yalnız bırakmalı mısınız? Bebekler küçük yaşlarında hayvanlarla tanışırsa ve severse, ilerleyen yaşlarında da hayvansever olacaktır. Bu sebeple bebeğinizin hayvan sever olmasını istiyorsanız bu yazıyı okuyarak püf noktaları öğrenebilirsiniz. 

İşte bilmeniz gereken detaylar…

Bebeğinizle Evcil Hayvanınız Nasıl Tanışır?

Evcil bir hayvanınız var mı? Eğer hamileyseniz evcil hayvanınız kedi ya da köpekse, onlar bebekleri hissederler. Onların işini kolaylaştırmak adına bebeğinize hamileyken evci hayvanınızı yavaşça karnınıza yaklaştırabilirsiniz. 

Peki bunu nasıl yapmalısınız? Aşağıdaki adımları izleyerek evcil hayvanınızı bebeğinizle tanıştırmaya hazırlayabilirsiniz.

  • Cildinize bebeğiniz için kullanacağınız nemlendirici kremleri ya da bebek bakım yağlarını sürebilirsiniz. Bu evcil hayvanınızın bebeğinizin kokusuna alışmasını kolaylaştıracak. 
  • İsteğe bağlı olarak, bebeğinizin kokusuna ve görüntüsüne biraz daha alışması için bebek arabasına köpeğinizi ya da kedinizi koyabilirsiniz. Sonrasında bebeğiniz doğduğunda da günlük yürüyüşlerde köpeğinizi yanınıza alabilirsiniz. 
  • Bunların yanı sıra bebeğinizin battaniyesini evcil hayvanınıza koklatın. Böylece eve geri döndüğünüzde hayvanınız bebeğinizle çoktan tanışmış olacak. 
  • İlk zamanlar belki hayvanınız bebekten korkabilir ya da tam tersi bir şekilde bebeğiniz evcil hayvanınızdan korkabilir. Bu durumlarda hemen acele etmeyin. Zamana bırakın ve belli bir süre ikisini izleyin. Ama yalnız da bırakmayın.
  • Eğer kediniz varsa bebeğinize pati atmak isteyebilir. Buna dikkat edin, bebeğinizi yaklaştırmadan belli bir mesafede tutabilirsiniz. 

Bunlar bebeğinizle hayvanınızın ilk tanışma sürecini rahat geçirmesini sağlayacaktır. Hamilelik sürecindeyken bazen evcil hayvanınız karnınıza gelebilir, orada yatmak isteyebilir. Bunların hepsi aslında bebekleri hissettiği için yapılan hareketler. Çekilmeyin ve hayvanınızı sevin. Çünkü böyle durumlarda bazı hayvanlar duygusal olabiliyor ve size darılabiliyor. 

Bebekle Tanışma Sırasında Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Evcil hayvanınızın bebekle tanışma sürecinde mutlaka siz de olmalısınız. Öncesinde bebeğinizin kokusuna alışmış olan hayvanınız bebeğinizi gördüğünde sevecen de olabilir kıskanç da. Bu sebeple tavırları farklı olabilir. 

Bunları göz önünde bulundurarak bir yol izlemeniz gerekecek. O halde hayvanınızda hangi tavırları görürseniz dikkatli olmalısınız? 

  • Tüylerini kabarttıysa, kulaklarını geriye attıysa,
  • Mama yemeyi reddediyorsa
  • Mutsuz bir şekilde yatıyorsa
  • Hiç yapmadığı halde son zamanlarda hayvanınız tuvaletini başka yerlere yapıyorsa, 
  • Hırıltı ya da pençeleme sesleri çıkarıyorsa mutlaka bebeğinizi uzaklaştırmanız gerekecek. 

Size karşı da tavırları farklı olabilir. Bu yüzden siz de dikkatli olmalısınız.

Bebeğinizle Evcil Hayvanınızı Yalnız Bırakmalı mısınız? 

Eğer yeni doğan bebeğiniz varsa kesinlikle evcil hayvanınızla yalnız bırakmamalısınız. Çünkü kedi ya da köpek ilk zamanlar alışma sürecinde sıkıntı oluşturabilirler. Buna bağlı olarak bebeğiniz de fazlasıyla korkabilir. Bunların yaşanmaması için bebeğinizle evcil hayvanınızın kaynaşma sürecinde siz ya da eşiniz olmalı. Böylece bebeğinizin hayvanınıza çok yanaşmasını engellersiniz aynı zamanda hayvanınızın da bebeğin kokusuna ve artık o evin bir bireyi olması durumuna alışmasını sağlayabilirsiniz. 

Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda da en azından bebeğiniz iki ya da üç aylık olana kadar yalnız bırakmamalısınız. Sonrasında da tedbir amaçlı yalnız bırakmamayı tercih edebilirsiniz. 

Evcil Hayvanlar Yeni Doğan Bebeklere Zararlı mı?

Ebeveynler aslında şu konudan da endişeleniyor: Yeni doğan bebeğinize evcil hayvanınızdan herhangi bir zarar gelir mi? Tüyleri boğazına kaçar mı? Farkında olmadan bebeğinizin sağlığını olumsuz etkiler mi?

Aslında bunlar endişe edilmesi gereken sorulardır. Ama sizlere şunu söylememiz doğru olacak: Evcil hayvanların tüylerinin bebeğinizin boğazına kaçmaması için aradaki mesafeyi korumanız gerekiyor. Zaten bebeğinizle hayvanınızı bir arada bırakmayacaksınız. Bu sebeple önlemini de almış olacaksınız. Ama uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar da bebeklerin gelişiminde evcil hayvanların çok büyük rolü olduğunu gösteriyor. Bunun sebebi de bebeklerin hayvanların taşıdığı bakterilerle çok erken yaşta tanışmasıyla, bağışıklık sisteminin güçleniyor olması. Böylece ilerde karşılaşacağı bazı bakterilere karşı da hazırlıklı oluyor. 

Tabi bebeğinize ekstra bir zararının olmaması için de hayvanınızın aşılarını düzenli olarak yaptırmanız gerekiyor. 

Evcil Hayvanınızda Alerji Oluşur mu?

Bebeğinizde alerji oluşması genellikle ebeveynlerin ikisinde de alerji varsa gerçekleşiyor. Bu da yüzde 70’lik bir oranı kapsıyor. Ama sizde var olan bir alerjinin bebeğinizde de net bir şekilde çıkacağı gibi bir anlayış da olamaz. Bazı durumlarda da anne babada kediye ya da köpeğe alerji olmayabilir ama bebeğinizde oluşabilir. Bu da çok düşük bir ihtimaldir. Bunu anlamanız da çok zor değildir. 

Eğer bebeğinizle hayvanınız aynı ortamda kalıyorsa ve sonrasında çok sık hapşırıyorsa o zaman bebeğinizin bir alerjisi olabilir. 

Genel olarak baktığımızda bebeğinizle evcil hayvanınızı yalnız bırakmanız için öncelikle bebeğinizin biraz büyümesi gerekir, sonrasında ikisi birlikte oynamaya başlayabilir. Ne kadar mesafeli olması gerektiği konusuna da doğru kararı verebilirsiniz. 

Çünkü bebeklerde tüy yutma problemi çok sık rastlanılabilecek bir durum. Bunu engellemek için sürekli tetikte olmak istemiyorsanız gözlemleme yapmanız yeterli olacaktır. 

İşte sizlere konuyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi aktardık. Eğer hamilelik sürecinizde bebeğinizin kokusunu evcil hayvanınıza alıştırırsanız onların kaynaşma sürecini de hızlandırabilirsiniz. 

Önceki İçerikHAMİLELİK KOMPLİKASYONLARI NELER?
Sonraki İçerikYURT DIŞINDA DOĞUM
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.